Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Ni föraktar dem som arbetar i välfärden

Under flyktingkrisen var det högsta mode bland kändisar att starta egna verksamheter för flyktingar och skälla ut Migrationsverket, skriver Britta Svensson.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu återvänder välfärdsarbetarna till jobbet.

Lärarna är på plats vid skolstarten, socialsekreterarna är tillbaka, personalen på Försäkringskassan svarar åter i telefonen.

Hur värdesätter vi dem egentligen?

När jag gick på gymnasiet på 70-talet var jobb som förskollärare, arbetsterapeut, sjuksköterska och socionom de finaste jobben för tjejer som var duktiga i skolan. Svårt att komma in på utbildningarna, hög status.

Men något har hänt sen dess. En hel massa i sina egna ögon oändligt goda, vänsterinriktade, kritiskt granskande, vakna och öppna svenskar tycker att välfärdssamhället och jobben i det bara är skit.

Per automatik anser man att skolorna är usla, Försäkringskassan närmast fascistisk, och Migrationsverket får hot och brandbomber riktade mot sig. Svensk polis är under all kritik, är den allmänna meningen, och socialsekreterarna utbrända.

Jobba i de yrkena??? Skojar du? Man försörjer hellre sina vuxna barn, och finansierar deras meningslösa resor och fritidsintressen, än beordrar dem att rycka upp sig och ta ett fint jobb inom välfärden, när karriären som filmregissör inte riktigt tar fart.


Under flyktingkrisen i höstas var det högsta mode bland kändisar och reklambyråchefer att starta egna verksamheter för flyktingar och skälla ut Migrationsverket som inkompetenta. Jag ställde frågan till en engagerad kulturarbetare varför han inte i stället sökte jobb på verket, som då hade dussintals lediga tjänster utlagda på sin sajt.

"De håller ju bara på och avvisar folk. Det vill man inte vara med om", svarade han.

Det enorma mottagandet av 163 000 människor, fixandet av sängplatser och mat, var inte värt ett dugg i hans finkulturella kretsar. Någon liten privat sidoverksamhet för ett par flyktingar, som han kunde skriva om på Facebook, var däremot guld värd.

Det blir lite konstigt. Många som säger sig värna om det svenska välfärdssamhället har i själva verket inget annat än förakt för det.


Alla myndigheter ska naturligtvis granskas och missförhållanden avslöjas. Men det gäller att ha rätt proportioner. Några felaktiga beslut gör inte hela Försäkringskassan usel. En polis kan göra ett bra jobb även om rikspolischefen gör bort sig. Lärare överträffa sig själva med storartade insatser även i en skola där snittresultaten sjunker.

Vad skulle vi ta oss till om allt det här försvann? Om ingen vill ha de här slitiga jobben, med många och besvärliga mänskliga kontakter, för 20 000 kronor i månaden och lite mer?

Redan nu är läget allvarligt, med massor av lediga lärarjobb och luckor i viktiga verksamheter. Arbetsförmedlingen larmar om att bristen på arbetskraft är alarmerande hög i de offentliga verksamheterna, utan att någon riktigt verkar bry sig.

Allmän anständighet, och snart akut livsnödvändighet, kräver att de här jobbens status höjs, att lönerna blir bättre, och att vi andra värdesätter dem som har dem mer.

Andelen nyanställda i statlig tjänst med utrikes bakgrund har ökat kraftigt och är nu 25 procent. De äldre anställda på mitt apotek har ersatts av unga människor med utländsk bakgrund, alerta, kunniga, iklädda vita rockar. På de högre akademiska utbildningarna i äldreomsorg är kvinnor med utomeuropeisk bakgrund i majoritet.

Medan det talas väldigt mycket om arbetslöshet bland invandrare pratas det nästan ingenting om alla dem som har jobb, ofta i den offentliga sektorn.

Det verkar mer rättvist där. Formella meriter betyder mer än personliga kontakter. Fördomarna är mindre. Dessutom verkar många människor med utländsk bakgrund sakna många ursvenskars fördomar mot välfärdsjobben.

Det ser ut som att det kommer att vara de som försvarar det svenska folkhemmet.