Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Nadia Murad är ofattbart stark

Britta Svensson vid mötet med Nadia Murad i Stockholm 2016.Foto: AXEL ÖBERG
Utrikesminister Margot Wallström tillsammans med Nadia Murad under Stockholmsbesöket.Foto: AXEL ÖBERG
På fredagen tilldelades Nadia Murad Nobels fredspris.Foto: AXEL ÖBERG
Nadia Murad mötte svenska journalister hos föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersvåld under sitt Stockholmsbesök.Foto: AXEL ÖBERG

Hon är ofattbart stark.

Nadia Murad bryter tabun kring sexuellt våld och berättar öppet sin fasansfulla historia.

Men vid vårt möte såg jag också hennes stora sorg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har nog aldrig träffat en så allvarlig 21-åring. Nadia Murad var i Sverige 2016 och mötte svenska journalister hos föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersvåld.

Nadia Murad är talesperson för den yazidiska minoriteten i Irak, som utsatts för folkmord av terrorgruppen IS.

I augusti 2014 blev staden Sinjar och omgivande områden i Irak erövrade av  IS som tog tusentals flickor och kvinnor till fånga som sexslavar.

– Jag bodde i en liten by tillsammans med min mor, mina systrar och bröder. Jag levde ett enkelt liv fullt av glädje, berättade Nadia Murad för mig.

Nu fördes hon bort av IS tillsammans med tre av sina brorsdöttrar. De fick veta att de var slavar.

– De sa att de ska använda oss, utnyttja oss sexuellt och våldta oss.

När den då 19-åriga Nadia försökte fly, stängdes hon in i ett rum med sex IS-män.

– De utsatte min kropp för brottsliga gärningar tills jag förlorade medvetandet, berättade Nadia Murad i ett uppmärksammat vittnesmål inför FN:s säkerhetsråd i december 2015.

Redan då talades det om Nobels fredspris. Att Nadia Murad nu har fått det, är en enorm seger för alla kvinnor som utsatts för sexuellt våld i samband med krig. 

När hon var i Stockholm omringades Nadia Murad av många som ville uttrycka sin beundran. Det var slående vilken sorg hon mitt i allt detta ändå utstrålade.

– En av mina brorsöner är tillfångatagen och tränas till terrorist av IS i Syrien. Två systrar och mina svägerskor är också fortfarande fångar, berättade hon för mig.

Hennes mamma och sex av hennes bröder mördades av IS. Den yazidiska folkgruppen lever fortfarande under svåra omständigheter i Irak.

Jag hoppas att Nobels fredspris innebär något bra för Nadia Murad personligen. Det önskar jag henne av hela mitt hjärta. Men också att hjälp når fram till de yazidiska kvinnor och barn som fortfarande är i fångenskap.