Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Metoo avbröt inte männens svinerier

”Det sägs att ’vi var ganska fulla den kvällen’ och ’det var en ganska blöt fest’. Sen behövs inga fler förklaringar.”Foto: DN

Män tål inte framgång.

Den verkar stiga dem åt huvudet väldigt fort.

All heder åt dem som tänker och agerar på tvärs mot den normen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att vissa män har svårt att tåla framgång. Ju mer framgång, desto svinaktigare beteende.

Så fort det går lite bra för dem tappar de omdömet, suckar en luttrad chef i en kreativ bransch, och svinerierna får oftast sexuella övertoner.

Dessa framgångsrika män verkar utstuderat kalkylera med vad det kostar en kvinna, eller för all del en utsatt man, att anmäla, avslöja eller ta strid mot deras övergrepp och övertramp.

De framgångsrika männen har järnkoll på sitt värde på den marknad de verkar i, och använder det värdet som ett vapen mot dem som vill protestera mot att till exempel bli tagna på brösten, tafsade på under en arbetslunch, eller utsatta på något annat sätt.

Det blir för dyrt att avbryta en turné, en teaterföreställning, eller en valkampanj. Bättre att hon håller tyst, håller med, slätar över – jämfört med den kostnad det skulle medföra för en framgångsrik man att få sin briljanta karriär avbruten.

Priset är fortfarande högt för kvinnor som vågar berätta

Det blir alltmer uppenbart att #metoo inte avbröt det här beteendet eller synsättet på något sätt, utan bara beskrev det. Så gott som allt arbete för att motverka det återstår, och priset är fortfarande högt för kvinnor som vågar berätta.

Det ligger i tiden att det som kom fram under #metoo ska ursäktas, glömmas eller sopas under mattan. Något som återkommer är att de män som utpekas inte kan förväntas bete sig på annat sätt i den värld de är framgångsrika i.

Det sägs att ”vi var ganska fulla den kvällen” och ”det var en ganska blöt fest”. Sen behövs inga fler förklaringar. ”Det blev dumt där i slutet på kvällen”.

I andra fall talas det om ”Stockholms grisiga nattvärld” och om ”det tidiga tvåtusentalets kokainstinna medieelit på krogarna kring Stureplan” som om de som jobbar inom Stockholms medier befann sig där på grund av något slags naturlag.

Man kunde liksom inte något annat. Och då halkade man in på kvinnoförnedrande beteende av bara farten.

I själva verket finns det ju inte någon som helst automatisk koppling mellan att vara en framgångsrik skribent, politiker, skådespelare eller annat, och ta droger, missbruka alkohol och förnedra andra människor.

Jag skulle vilja säga att kopplingen är den direkt motsatta. Det går i vår transparenta värld, där alla kan sända live på nätet, inte att dölja det man håller på med.

För att överleva som framgångsrik person måste du sköta din hälsa, ditt psyke och dina relationer. Annars går det förr eller senare åt helvete.

Du måste leva efter de normer och den moral som du torgför varje dag, annars förlorar du din trovärdighet och omgivningens respekt.

Den här kopplingen kan man inte komma undan i längden genom att marknadsföra sig själv som rebell, cool kille eller en kul typ som tar några glas för mycket och blir lite yvig.

Varför inte testa att vara en bra och schyst person även om det går bra för dig just nu?

Framgångsrika män verkar inte förstå sig på människor som arbetar med dem, som lyssnar på deras musik, går på deras föreställningar, läser deras texter och röstar på dem.

Publiken, arbetskamraterna och väljarna letar efter något som är bra och sant, som ger en känsla av samhörighet, ett bättre liv. De letar efter en vän, någon att lita på.

Om man säger det till en framgångsrik man himlar han med ögonen, säger att man är en moraltant och inte fattar hur många sexuellt villiga, unga tjejer han möter.

Vad framgångsrika män inte verkar fatta är att det finns ett värde i att säga nej. Även en man kan få dåligt rykte. Det finns många som inte vill göda och stödja vad de tolkar som oacceptabelt beteende.

Så varför inte testa att vara en bra och schyst person även om det går bra för dig just nu? Den man som bryter mot normen om det framgångsrika svinet har mycket att vinna.

Bra förebild

Hurra för Susanne Ljung, som fick Aftonbladets Axel Liffner-stipendium för sitt lysande arbete med radioprogrammet ”Stil”. Hon har befunnit sig i Stockholms medieelit i decennier med bevarad värdighet. Hon arbetar hårt och ”rätt sällan reflekterar jag över min position” säger hon i en intervju.

Ihåliga genier

På den internationella arenan har Woody Allen och Michael Jackson omskrivits och anklagats för allvarliga övergrepp. Då kontras att det handlar om ”moralism”, och att de är lika fina konstnärer trots det. Men så funkar det inte. Jag har älskat filmerna och musiken, nu känns det de gjort alltmer ihåligt.

Kvinnor i topp

För exakt 100 år sen i dag beslutade den svenska riksdagen om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män, den 24 maj 1919. På söndag är det dags att rösta igen, på kandidater till Europaparlamentet. Av de åtta svenska riksdagspartierna har fem en kvinna som toppkandidat. Det går sakta framåt.