Britta Svensson

Man verkar bli korkad av att vara hundägare

Publicerad

Det är konstigt att somliga förlorar förmågan att läsa, tänka och förstå enkla instruktioner i samma ögonblick som de skaffar en viss typ av husdjur.

Man verkar bli korkad av att ha hund.

Jag menar förstås inte alla hundägare. Det finns människor som verkligen förstår sig på hundar och kan hantera dem.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har hänt att en väldigt gullig Rhodesian ridgeback vilat sitt huvud i min famn. Och syrrans Molle var en riktig raring. Så jag är absolut inte hundhatare.

Men jag reagerar när hundägaren Beatrice Färdigs i sin debattartikel "Din hundrädsla är inte mitt ansvar" beskriver hundägare som kuvade och nervösa typer som ständigt ber om ursäkt när de angrips av rädda eller aggressiva hundhatare. Jag har faktiskt aldrig sett den typen av situation.

Det är vi som inte har hund som är kuvade, och ibland rädda inför påtvingade möten med någon av landets 861 952 (!) hundar.

Jag stod och pratade med en kompis som hade ett barn i vagn med sig, barnet åt en korv med bröd, och en passerande jättehund i koppel hoppade rakt på barnet och nafsade åt sig korven. När jag sa till hundägaren att ha bättre koll på sin hund, kastade hon en tjugolapp i mitt ansikte och sa att jag kunde köpa en ny korv.

Det tycker jag är en mer vanlig situation, än rädda hundägare som går och gömmer sig.

 

Svenska kennelklubben slår huvudet på spiken när de beskriver de senaste årens utveckling: "Hunden, som tidigare var husdjur och sällskapsdjur, har nu blivit en fullvärdig familjemedlem".

Yes, familjemedlem. Och en sådan kan man väl inte hålla kopplad, även om reglerna ser ut så där man befinner sig. De gäller inte just min hund, för den är så speciell, den behöver inte vara kopplad.

För att återgå till Beatrice Färdigs debattartikel, så tycks hon anse att koppeltvång i skog och mark är onödigt, med argumentet "på vilket sätt är det värre att min hund skrämmer vilt än att vilda djur skrämmer andra vilda djur? Hur många av er som fördömer min lösa hund, på grund av omtanke för de vilda djuren, sänker hastigheten när ni kör på landets vägar i skymning och gryning?".

Skylt som tycks omöjlig att tyda för den som har hund.

 

Hundägare är fulla av den här typen av argument. Lagen om tillsyn över hundar och katter anser de är förhandlingsbar. Undrar vilka andra lagar de tycker det om?

På allmänna badplatser är det ofta hundförbud, som Svenska brukshundsklubben påpekar på sin hemsida. Men när hela familjen åker till stranden, då kan ju inte Molly eller Ludde stanna hemma. Man riktigt ser hur hela familjens underläppar börjar darra inför ett sådant skändligt förslag.

På vägen ner till stranden sitter en enorm skylt, där det står att det är förbjudet att ta med hunden från 1 juni till 30 augusti. Det är en regel så enkel att ingen kan missförstå den.

Men jag skulle ha blivit rik om jag fått en spänn för varje nytt argument jag mötts av när jag påpekat det som står på skylten för det ena sällskapet efter det andra på väg ner till stranden med sin fyrfota familjemedlem.

"Vi har honom i koppel".

"Vi ska bara vara nere en liten stund".

"Vi brukar promenera med henne här".

"Det är ingen annan här".

"Vi brukar åka ner tidigt på morgonen innan folk kommer hit".

 

Vi är inte aggressiva hundhatare. Vi är bara vanliga människor, och vi är urtrötta på att hundägare struntar i att följa de regler som finns.

Enligt lag får polismyndigheten omhänderta en hund som orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Min dröm är att polisen gör ett svep på min badstrand en het dag i juli, och omhändertar de illegala hundarna som trycker på strandfilten med de andra i familjen, eller, genomäckligt nog, tumlar runt i det långgrunda vattnet med familjens andra barn.

Vi är inte aggressiva hundhatare, vi som skulle applådera detta. Vi är bara vanliga människor, och vi är urtrötta på att hundägare struntar i att följa de regler som finns. Koppla hunden där och när den ska vara kopplad. Gå med den på de 447 300 kvadratkilometer av Sveriges yta där det inte är hundförbud.

Ska det vara så svårt?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag