Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Lill-Babs blev gravid som 16-åring – och bröt ny mark

Lill-Babs 1978. Foto: LEIF R JANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag känner tomhet, sorg och ett styng av dåligt samvete”, skriver Britta Svensson. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM / STELLA PICTURES

Fick hon sin revansch? 

Eller dog Barbro Svensson utan att riktigt, riktigt få den uppskattning hon var värd?

Jag känner tomhet, sorg och ett styng av dåligt samvete.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte för att jag är ansvarig för några negativa skriverier om Barbro "Lill-Babs" Svensson. Men det känns som att hon dog mitt i steget, utan att vi som haft henne med oss hela livet hann se till att hon fick den plats hon är värd.

Hon arbetade hela tiden hårt, fick aldrig vila i den självklara rollen som en av de riktigt stora svenskarna. För hon var ju det.

Hon bröt ny mark. Hon blev gravid när hon var 16 år, och fick dottern Monica Svensson, men fortsatte slita för den karriär som artist hon ville ha. Sen jag som fyraåring hörde "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" på radion har "Lill-Babs" funnits i mitt liv.

På ett pubquiz blir de manliga medlemmarna väldigt förvånade när den enda kvinnan i laget utan att blinka kan rabbla upp alla namnen på Angelina Jolies barn. Framgångsrika kvinnor är ofta större än sitt artisteri. Vi som följer dem har koll på män, barn och andra personliga detaljer.

Kända kvinnor visar vägen för hur man kan leva sitt liv. Barbro Svensson gjorde det mer än någon annan.

 

LÄS MER: Lill-Babs sista underbara år – med sina döttrar  

 

Hon var gift med en sju år yngre man, och fick dottern Malin Berghagen. Med nästa make fick hon dottern Kristin Kaspersen. I tv-programmet "Här har du ditt liv" paraderades tolv pojkvänner på rad, medan "Lill-Babs" efteråt sa att hon blev ledsen.

Nu skulle knappast en redaktion föreslå något liknande om en känd kvinna ska porträtteras. Att ha flera pojkvänner, och barn med olika män, är ett privatliv som dagens svenska kvinnor har rätt att välja. Barbro Svensson fick ta smällarna för att vi skulle få den friheten.

Den värsta smällen var kanske när en porrtidning 1992 klippte in hennes ansikte på en bild, och skrev något förnedrande under. Andra kända personer, som Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Carola råkade ut för samma sak. 

Men det var bara "Lill-Babs" det flabbades om kring nyhetsdesken när jag skulle bevaka rättegången mot porrtidningens utgivare. En del verkade tycka att "Lill-Babs" var lovligt byte för elakt skvaller.

Men hon lät sig inte nedslås av hånet från ett samhälle där det var männens syn på kvinnors beteende som gällde. Hon ångade på, med sin grej. 

 

LÄS MER: Lill-Babs sista dagar – hon visste inte hur sjuk hon var 

 

Sista gången jag verkligen satt och tog in ett uppträdande av henne var sommaren 2016 när hon var med i "Allsång på Skansen". Hon var klädd helt i svart och det var något med hennes person som gick genom rutan in i varenda por i min kropp. 

Jag räknade. Hon var 78 år.

Med tanke på sina underbara döttrar måste hon ha varit en väldigt bra mamma. Hon kunde konsten att skapa, hålla fast i, och fortsätta en karriär. Hon visade vägen än en gång när hon åldrades med värdighet och integritet.

Nu kallar kungen henne "en folkkär artist som många kommer sakna". Det är sant.

Det är väldigt tomt nu. Det känns som att en del av Sverige har försvunnit.