Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Lewinsky kallar sig för näthatets första offer

Det svenska affärsnätverket Klara K gav sitt nyinstiftade Pingvinpris till Monica Lewinsky, som talade efter bland andra Robert Aschberg och inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Alex Ljungdahl
Nu är det 20 år senare, och Monica Lewinsky utstrålar livsglädje och charm, trots det fasansfulla som hände henne efter att affären med Clinton avslöjats, skriver Britta Svensson.
Foto: Alex Ljungdahl
Petra Nedfors och Camilla Wagner med Monica Lewinsky (mitten).
Camilla Wagner och Monica Lewinsky.

Vita husets före detta praktikant har blivit aktivist mot näthat.

Monica Lewinsky, 42, är i Stockholm för att ta emot pris och tala om hur hon fick sitt liv förstört efter affären med Bill Clinton.

Hon fick stående ovationer av den förtjusta publiken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När man ser henne nu är det lätt att förstå att den 46-årige presidenten och kvinnokarlen blev charmad av den 22-åriga praktikanten Monica Lewinsky, som i sin självbiografi berättat hur hon gav Bill Clinton "en snabb glimt av hennes stringtroslinning" en arbetsdag i Vita huset i november 1995. Senare på kvällen inledde de en sexuell relation.

Nu är det 20 år senare, och Monica Lewinsky utstrålar livsglädje och charm, trots det fasansfulla som hände henne efter att affären med Clinton avslöjats.

– Jag blev kär i min chef, beskriver hon i dag själv det som hände.

Eftersom Clinton stämts av en tidigare anställd, Paula Jones, för sexuella trakasserier, blev Lewinskyaffären en juridisk process där Clinton hotades med riksrätt för att ha begått mened när han förnekade affären med Monica. Han frikändes till slut av senaten.

Jag var Expressens USA-korrespondent när affären avslöjades i januari 1998, och följde den intensivt varje dag. Den handlade inte om moral, utan om juridik. Som en biprodukt av den juridiska processen fick en ung kvinna sitt sexualliv uthängt i detalj.

– Från att ha varit en helt privat person blev jag utskämd över hela världen. Mina föräldrar var rädda att jag skulle ta livet av mig, sa Lewinsky från scenen på biografen Skandia i Stockholm.

Sammanlagt nio gånger hade hon sex med Clinton. I omvärldens ögon gjorde det henne till "slampa, hora, bimbo, fet, ful och dum".

Nu kallar Monica Lewinsky sig för "näthatets första offer".

Efter flera försök att skapa sig en ny tillvaro, har hon sen hösten 2014 blivit en stark förespråkare för kampen mot näthat och mobbning. När hon kom in på scenen i Stockholm reste sig hela publiken upp och applåderade.

Det svenska affärsnätverket Klara K gav sitt nyinstiftade Pingvinpris till Monica Lewinsky, som talade efter bland andra Robert Aschberg och inrikesminister Anders Ygeman.

– Hon har modet att använda sig av sin gamla smärtsamma historia och bemöta näthatarna. Hon förtjänar allt stöd hon kan få, säger Camilla Wagner, vd för Klara K.

När Wagner ställde några frågor sprack Monica Lewinsky, klädd i höga mockastövlar och blommig klänning, upp i uppsluppna skämt och glad självironi. Men hon ville inte tala om vem hon ska rösta på i årets presidentval.

– Jag tycker det är bra att två kvinnor ställt upp i valet till landets högsta ämbete. Men jag kan inte säga offentligt vem jag håller på.

Republikanen Carly Fiorina har hoppat av valkampen. Återstår Hillary Clinton, som enligt flera biografier beslutade sig för att satsa på en egen politisk karriär efter att ha blivit djupt sårad av Lewinskyaffären.