Britta Svensson

Låt pojkarna gå i skolan i augusti i stället för att sextrakassera tjejer

Varför lägger egentligen Stockholms stad sju miljoner skattekronor på "We are Stockholm"? Det är en fråga som kommit bort i debatten om sexövergrepp på festivalen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Paolo Roberto lär veta. Som den före detta "Kungen av Kungsan" var han med och satte skräck i de styrande i Stockholm på 80-talet. Unga män med ursprung i andra länder än Sverige drog in till centrala staden veckorna före skolstarten i augusti, bråkade, begick brott och satte i gång kravaller.

Sen dess har diverse politiker i Stockholm varit besatta av frågan att kontrollera dessa grabbar just före skolstarten. Genom att ösa pengar över dem, naturligtvis.

Som äldre kvinnlig, och därför förnuftig, medborgare tycker jag att den självklara lösningen vore att lägga skolstarten tidigare. Varför dessa oändliga lediga veckor i augusti när normala föräldrar måste återvända till arbetet och unga rastlösa tröttnat på vanliga sommaraktiviteter?

Väger man in även andra saker som sjunkande skolresultat och kamp mot barnfattigdom är tidigare start på höstterminen en utmärkt idé.

Låt de vanartiga tonårspojkarna gå i skolan i augusti i stället för att sextrakassera tjejer.

Det är oerhört mycket bättre än att dra ihop barn och ungdomar i lägre tonåren från hela Mälardalsregionen till en kaotisk fest i Kungsträdgården där en brottslig övergreppskultur kan utvecklas utan att någon sätter stopp.


Det medför ett enormt ansvar att ordna öppna aktiviteter för den här åldersgruppen som inte har någon erfarenhet av att festa i stor skala med många okända. Det ansvaret har Stockholms stads politiker struntat i.

Man kan fråga sig varför.

Om hela idén med festivalen är att kravallsugna tonårspojkar från förorterna ska hindras från att slå sönder stan så har dessa pojkar en makt över situationen som kan förklara det oförklarliga i att arrangörer, politiker och polis låtit övergreppen mot flickor fortsätta.

Flickorna har inget värde. Manliga politiker och en manlig polisledning försöker kontrollera förment vålds- och kravallbenägna förortskillar, som typ kan göra vad de vill så länge de inte begår de brott som ska motverkas och därför är de enda som räknas.

Flickorna finns inte med i kalkylen, så varför nämna övergreppen mot dem?

Det finns ingen annan förklaring till den märkliga situation som avslöjats.


Det är också bra att ha Paolo Roberto i tankarna när man sprider moralpanik och föreslår långtgående repressiv lagstiftning för att några hundra killar med invandrarbakgrund begår brott.

För 30 år sen var Paolo, med italiensk pappa och svensk mamma, symbolen för den hotfulla invandrarkillen. Nu har stigmatiseringen flyttat över på andra. Halvitalienare är riktigt fint att vara.

Att förtala alla de hundratusentals tonårspojkar i Sverige som sköter sig samtidigt som de råkar vara eller ha föräldrar födda i andra länder är en riktig dikeskörning av förvånansvärt många debattörer och politiker de senaste dagarna.

Det är likhet inför lagen som gäller. De som begår brott ska anmälas, tas fast och lagföras. De som inte begår brott har inte med saken att göra.

Skulle nuvarande vuxen- och rättssamhället Sverige inte klara av att hantera en begränsad grupp killar under 18 år som begår brott? Jag tror faktiskt att vi gör det. Men då måste förstås polis och politiker sluta prata i nattmössan och ta unga tjejers rättssäkerhet på allvar.