Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Läget är besvärligt för Martin Timell

På tisdagen kom beskedet att TV4-profilen Martin Timell åtalas för våldtäkt.  Foto: / TV4
I åtalet som nu lämnats in om våldtäkt finns sex vittnen som var på plats vid händelsen. Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

Läget är besvärligt för Martin Timell.

Det finns sju vittnen som stöder åklagaren Anna Bengtssons åtal.

Han riskerar att dömas till två års fängelse för våldtäkt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför anmäldes inte Martin Timell till polisen när det påstådda övergreppet i badtunnan hände i september 2008? Det funderar jag en del på.

I det åtal som nu lämnats in om våldtäkt finns sex vittnen som var på plats vid händelsen. Trots detta vågade ingen anmäla. I stället blev det en smärtpunkt som alla inblandade tvingats förhålla sig till i över nio år.

Inte förrän i samband med #metoo-uppropet kom händelsen upp i dagen, och ledde till en polisanmälan.

Det är precis det här #metoo handlar om, hur grova övergrepp kan ske utan några konsekvenser för gärningspersonerna, hur en tystnadskultur breder ut sig, hur rädsla tvingar vuxna kvinnor i vår tid att leva i ett laglöst land.

Så fort polisanmälan kom in, och en förundersökning inleddes, har jag varit säker på att Timell skulle åtalas.

 

LÄS MER: Timells advokat: Han är inte glad 

 

Den utsatta kvinnan har i medierapporteringen beskrivit en våldtäkt, att Timell tog "sin hand och kör i den bakvägen via ryggen och kör upp sina fingrar mellan mina ben ... i mig, i vaginan".

Alltså var händelsen från september 2008 inte preskriberad. Till grund för en fällande dom för våldtäkt ska ligga en trovärdig berättelse från målsägaren, och stödbevisning.

Stödbevisningen verkade av medieuppgifter att döma vara massiv. Bara några veckor efter händelsen i badtunnan dömdes sångaren Tito Beltran för våldtäkt på skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka nio år tidigare. Där räckte det att barnflickan direkt efteråt berättat för Lundqvist vad som hänt, och även senare för bland andra Carola.

I det här fallet finns sex personer som var på plats vid händelsen, två av dem såg kvinnan och Timell i badtunnan, de andra har hon berättat för vad som hänt direkt efter, eller dagen efter. Dessutom talade hon om vad som hänt för sin chef. 

 

LÄS MER: Åklagare: Martin Timell åtalas för våldtäkt vid fest 

Fyra av vittnena har enligt åtalet hört att kvinnan berättat "att Timell stoppat in sina fingrar i hennes underliv".

Det blir mycket svårt för Martin Timell att klara sig från en fällande dom. Den här mängden vittnen har jag aldrig tidigare varit med om att åklagaren har kunnat rada upp på en våldtäktsrättegång.

Martin Timell förnekar brott, och det spelar egentligen ingen roll vad han kommer att säga under rättegången. Han har rätt att tiga, kan ljuga hur mycket han vill, och behöver inte svara på frågor.

Det är på kvinnan som pressen ligger. Hon måste komma med en trovärdig berättelse på plats i rättegångssalen.

Medan bara i snitt fem procent frikänns i vanliga brottmål, leder 36 procent av våldtäktsåtalen till friande dom. Det handlar ofta om att domstolarna inte tycker att den utsatta kvinnan är trovärdig.

 

LÄS MER: Vittnesmålen som kan fälla Timell: ”Hållit fast henne” 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!