Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Jag har svårt att bli skrämd av Busch Thor – trots varningarna

Trisse i talarstolen. Så såg KD:s Ebba Busch Thor sig själv under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag har aldrig tidigare intresserat mig särskit mycket för partiledaren för Kristdemokraterna.

Plötsligt händer det.

Jag är nyfiken på Ebba Busch Thor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skops väljarbarometer avslöjar att ”Kristdemokraterna är den största vinnaren sedan riksdagsvalet”. Ebba Busch Thors parti är nu det fjärde största i opinionsmätningarna med nästan tio procent av sympatierna.

Vad har hänt?

I slutet av valrörelsen hörde jag hela tiden ”Ebba, Ebba, Ebba”. De riskerade att ramla ur riksdagen, men Ebba Busch Thor ökade stödet för Kristdemokraterna, fick sitt genombrott efter mer än tre år som partiledare, och vann respekt genom att slå raka, hårda slag mot Stefan Löfven om sjukvård och äldreomsorg.

Sen har det bara fortsatt. 

Under den långa regeringsbildningen sjönk förtroendet för de flesta av partiledarna. Inte för Ebba Busch Thor, förtroendet för henne ökade med 13 procentenheter och nu delar hon topplatsen med statsminister Stefan Löfven. En tredjedel av väljarna har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne.

”Medvinden i valrörelsen och hennes agerande under regeringsbildningen är sannolikt de viktigaste förklaringarna”, enligt Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Alla jag det senaste halvåret har försökt prata med om min nyväckta nyfikenhet på Ebba Busch Thor blir helt galna. Hon är ju en hemsk höger-konservativ-kristen, punkt slut.

I lag med M och SD. Ihop med Jimmie Åkesson bildar hon paret Bill och Bull, underhuggare till elake Måns Ulf Kristersson, enligt Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt under partiledardebatten i riksdagen i onsdags.

I den debatten var Ebba Busch Thor, nyinvald i riksdagen, lite av en kalv på nytt grönbete. Inte stensäker i alla lägen. Yngst. Nykomling. 

Hon är lika gammal som min äldsta dotter. Jag har lite svårt att bli skrämd av henne, trots att så många varnar för högerspöket.

Jag blir mer nyfiken. Jag försöker ta mig igenom de 172 sidorna i KD:s principprogram, en svårgenomtränglig drapa som jag har svårt att orientera mig i. Debattmotståndaren Jonas Sjöstedts vänsterretorik kan jag utan och innan.

Nu ska jag försöka förstå mig på kristdemokrati.

Varför det? Därför att som journalist har man ett uppdrag att ta reda på saker. Under partiledardebatten i onsdags tyckte jag att det var Ebba Busch Thor, jämte Jonas Sjöstedt, som var roligast att lyssna på. 

Sjöstedt lever på ett fascinerande tillbakahållet raseri. Ebba Busch Thor har ett helt annat sätt att vara retorisk framgångsrik på. Hon är tydlig, rak, har humor, och citerar Ebba Grön.

 

I henne tycker jag mig se en ny typ av politiker, annorlunda till och med än de bara fyra år äldre Gustav Fridolin och Annie Lööf. Ebba Busch Thor bygger glatt och med en dos självironi på sitt varumärke på Instagram, störst bland partiledarna med 76 000 följare,  där hon finns med maken och allsvenska fotbollsstjärnan Niklas, barnen, hunden, katten, villan och isvaken där hon badar.

Hon verkar ha lätt att knyta an till andra, och någon säger att hon är rolig att umgås med. Hon vimlar allt oftare i festliga sammanhang, och får likes från Elisabeth Massi Fritz och Micael Bindefeld.

Om detta leder till att hon lockar för KD nya grupper väljare, kan helt oväntade, nya saker hända i svensk politik.

 

Det var fascinerande när Ebba Busch Thor sjöng och dansade i ”Så ska det låta” till Timbuktus ”Det löser sig” och Robyns ”Dancing on my own”. Hon verkade inte det minsta rädd om prestigen.

Det löser sig. Jag dansar precis som jag vill.

Vem hade trott det om en kristdemokrat? De initierade säger att den här frimodiga personligheten tvärtom är typiskt frikyrklig.

Jag blir nyfiken på vart det ska leda. Plötsligt intresserar jag mig för Kristdemokraternas partiledare.

Pelle Svanslös

”Jag vill ha till protokollet att jag ser mig själv som Trisse”.

Ebba Busch Thors svar på anklagelsen om att vara Bill eller Bull tycktes gå över huvudet på samtliga i partiledardebatten. Trisse är ”stor och rund och genomsnäll” i Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös, och spelades av Brasse Brännström i tv-serien.

 

Femgänget

”Femgänget” kallade Ebba Busch Thor i partiledardebatten S+MP som regerar med hjälp av C+L och stöd av V. Kanske tänkte hon på Enid Blytons ungdomsböcker? Titlarna på några av Fem-böckerna kan i så fall ge tips till framtida debattslängar: ”Fem i knipa”, ”Fem i fara” eller varför inte ”Fem går i fällan”?

 

Livspusslet

Niklas Busch Thor förklarar i UNT hur han kan vara på träningsläger med Sirius i Portugal samtidigt som frun debuterar i riksdagens partiledardebatt:

– Vi har väldigt bra folk runtomkring oss som hjälper till. Barnen går på förskola och sedan har vi mormor, morfar, farmor och farfar som hjälper till mycket.