Britta Svensson

Jag håller med Stefan Löfven till 100 procent

Publicerad

Man är i sin fulla rätt att inte vilja dras med i utdragna och tjatiga spekulationer om Olof Palmes mördare.

Jag håller med Stefan Löfven till 100 procent.

Det troliga är att det var Christer Pettersson som gjorde det.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En frikännande dom betyder inte att personen i fråga är oskyldig. Bara att det inte finns tillräckliga bevis.

– Han är frikänd och ska behandlas som frikänd, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för advokatsamfundet, om Christer Pettersson.

Det har hon helt rätt i. För polis, åklagare och resten av rättsväsendet är detta ett korrekt förhållningssätt. Men det finns inget absolut påbud för alla oss andra att följa efter.

När jag vaknade på morgonen 1 mars 1986 förstod jag att något allvarligt hade hänt. Min sambo var nattchef på Expressen och slutade vanligtvis tidig morgon. Han hade inte kommit hem och jag fattade att något var akut.

Jag var reporter på Expressens nöjesredaktion och skrev ingenting om mordet. Men jag bodde ganska nära mordplatsen och drogs dit hela tiden. Det var så svårt att ta in det som hänt. Jag behövde vara på platsen upprepade gånger för att försöka förstå.

Även till Olof Palmes grav gick jag flera gånger.

Nu passerar jag mordplatsen utan att tänka på det som hänt. Det är inget fel i att lägga undan det som hänt i hjärta och hjärna, och fokusera på nya saker. Det betyder inte att man inte har respekt för Olof Palmes person och gärning.

Jag har mycket stor respekt för hur Lisbet Palmes och sönerna ser på det som hänt. Självklart har jag läst på och vet vad jag tycker är mest sannolikt. De anhörigas röster väger tungt.

– Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson och då tror jag på det, säger nu Stefan Löfven.

Jag håller helt med.

– Man ska vara försiktig när man gör sådana uttalanden. Statsministern ska inte ägna sig åt spekulationer, säger Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiska talesperson.

Men det är knappast spekulationer Löfven ägnar sig åt. Lisbet Palme stod bredvid sin man när han blev skjuten, och hon säger att det var Christer Pettersson som gjorde det. Det kan fortfarande göra mig rasande hur klantigt polisen skötte utredningen, som ledde till att Pettersson friades i hovrätten.

I helgen hade Dagens Nyheters reporter Karin Eriksson en underbar intervju med Olof Palmes söner Joakim och Mårten, full av skratt, självironi och en hälsosam distans till faderns ikonstatus.

– Han var rolig på många sätt. Han var jovialisk och gladlynt, säger Mårten Palme.

Joakim Palme säger att uppmärksamheten kring 30-årsdagen av faderns död innebär "en siffrornas magi som jag egentligen känner mig helt oberörd av".

Det finns en okänslighet inför de anhöriga med alla dessa spekulationer, de överdrivna skriverierna om mordet på Olof Palme. Nu känns det som att Stefan Löfven fick sista ordet.

Tack för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag