Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Jag äcklas av praktsvinet Weinstein i Hollywood

Stjärnproducenten Harvey Weinstein har fått sparken efter anklagelser om att han i åratal ska ha sextrakasserat unga kvinnor.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Jag äcklas av praktsvinet i Hollywood.

Stjärnproducenten Harvey Weinstein har fått sparken efter anklagelser om att han i åratal ska ha sextrakasserat unga kvinnor.

Hur ser det egentligen ut med arbetsvillkoren i den svenska drömfabriken?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad kostar det att bli känd? Jag har fastnat i det tankespåret sen några år tillbaka när jag ser unga, fräscha ansikten på film och tv.

Valdes den söta tjejen ut till huvudrollen för att hon var absolut bäst av de unga skådespelerskor som det fanns att välja emellan? Eller fick hon betala med sin kropp för att få chansen?

En hel del svar på detta har sensationellt avslöjats de senaste dagarna.

Harvey Weinstein, som under de senaste 30 åren varit en av Hollywoods mest framgångsrika producenter med över 300 filmer och tv-serier som "Pulp fiction", "The king's speech" och "Project Runway" ska ha utsatt skådespelerskor och unga kvinnliga medarbetare för sexuella övergrepp och trakasserier under decennier, enligt ett avslöjande i New York Times.

Han sägs ha bokat in dem för möten om framtida roller, ofta i ett hotellrum, där han plötsligt dykt upp i badrock, bett om massage, och gjort sexuella närmanden.

 

Skådespelerskan Ashley Judd säger att hon lyckades fly efter att han försökt pressa henne att titta på när han duschade.

Han betalade 100 000 dollar i förlikning till skådespelerskan Rose McGowan efter en påstådd våldtäkt på ett hotellrum under en filmfestival.

Gwyneth Paltrow berättar att Weinstein la sin arm på hennes lår och sa att de borde bege sig till ett sovrum för en massage, när hon var 22 år gammal och skulle vara med i en film han producerade.

"Jag drabbades av Harvey Weinstein när jag var ung. Och som ett resultat av det jobbade jag aldrig mer med honom", säger Angelina Jolie.

Efter New York Times kom fler avslöjanden, sensationellt nog av Ronan Farrow, Mia Farrows och Woody Allens son, som tidigare anklagat sin far för sexuella övergrepp på systern Dylan.

 

Ronan Farrow rapporterade i tidskriften New Yorker om tre kvinnor som anklagar Weinstein för våldtäkt, och ytterligare tio som berättar om sexuella övergrepp och trakasserier. Då hade han tidigare stoppats från att publicera det han fått fram hos sin uppdragsgivare, tv-bolaget NBC (med affärsmässiga kopplingar till Weinsteins företag).

Den 29-årige Farrow sitter nu i amerikansk tv varje dag som talesman för utsatta kvinnor i Hollywood. Historien bara växer och nya kvinnor träder fram, flera på Twitter och Instagram. Det gamla Hollywood faller samman, och det går snabbt.

Egentligen är det inget nytt som berättas. Fenomenet har till och med ett namn: "casting-couch syndrome". Regissören Staffan Olzon har berättat att samma fenomen finns i Sverige under namnet "prolongeringssoffan". Skådespelerskan Harriet Andersson har i en intervju kallat den "sexsoffan".

– Filmdirektörer och teaterdirektörer som ansåg att "de hade makt" hade en soffa på kontoret … där man låg sig till en roll. Det var aldrig någon som vågade säga nåt, har Harriet Andersson sagt.

 

För några år sedan väckte Ekot debatt med ett avslöjande om sexuella trakasserier inom film och teater i Sverige. Det kom fram oroväckande uppgifter om våldtäktsförsök, ovälkomna fysiska närmanden och sexuella förslag.

Sen blev det tyst.

Jag äcklas av de här historierna. Jag vill att unga kvinnor ska få ha sin sexualitet i fred, och tillåtas ta sig fram med talang och begåvning.

Själv tycker jag att film och tv-serier är en viktig guldkant på tillvaron och jag vill roas av bra berättelser och fängslande rollfigurer utan att behöva oroa mig för att de bygger på övergrepp och vidriga arbetsförhållanden. Vem vill betala en hundring för en biobiljett och ekonomiskt stödja en utpekad våldtäktsman?