Stjärnproducenten Harvey Weinstein har fått sparken efter anklagelser om att han i åratal ska ha sextrakasserat unga kvinnor. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Stjärnproducenten Harvey Weinstein har fått sparken efter anklagelser om att han i åratal ska ha sextrakasserat unga kvinnor. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Britta Svensson

Jag äcklas av praktsvinet Weinstein i Hollywood

Publicerad

Jag äcklas av praktsvinet i Hollywood.

Stjärnproducenten Harvey Weinstein har fått sparken efter anklagelser om att han i åratal ska ha sextrakasserat unga kvinnor.

Hur ser det egentligen ut med arbetsvillkoren i den svenska drömfabriken?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad kostar det att bli känd? Jag har fastnat i det tankespåret sen några år tillbaka när jag ser unga, fräscha ansikten på film och tv.

Valdes den söta tjejen ut till huvudrollen för att hon var absolut bäst av de unga skådespelerskor som det fanns att välja emellan? Eller fick hon betala med sin kropp för att få chansen?

En hel del svar på detta har sensationellt avslöjats de senaste dagarna.

Harvey Weinstein, som under de senaste 30 åren varit en av Hollywoods mest framgångsrika producenter med över 300 filmer och tv-serier som "Pulp fiction", "The king's speech" och "Project Runway" ska ha utsatt skådespelerskor och unga kvinnliga medarbetare för sexuella övergrepp och trakasserier under decennier, enligt ett avslöjande i New York Times.

Han sägs ha bokat in dem för möten om framtida roller, ofta i ett hotellrum, där han plötsligt dykt upp i badrock, bett om massage, och gjort sexuella närmanden.

 

Skådespelerskan Ashley Judd säger att hon lyckades fly efter att han försökt pressa henne att titta på när han duschade.

Han betalade 100 000 dollar i förlikning till skådespelerskan Rose McGowan efter en påstådd våldtäkt på ett hotellrum under en filmfestival.

Gwyneth Paltrow berättar att Weinstein la sin arm på hennes lår och sa att de borde bege sig till ett sovrum för en massage, när hon var 22 år gammal och skulle vara med i en film han producerade.

"Jag drabbades av Harvey Weinstein när jag var ung. Och som ett resultat av det jobbade jag aldrig mer med honom", säger Angelina Jolie.

Efter New York Times kom fler avslöjanden, sensationellt nog av Ronan Farrow, Mia Farrows och Woody Allens son, som tidigare anklagat sin far för sexuella övergrepp på systern Dylan.

 

Ronan Farrow rapporterade i tidskriften New Yorker om tre kvinnor som anklagar Weinstein för våldtäkt, och ytterligare tio som berättar om sexuella övergrepp och trakasserier. Då hade han tidigare stoppats från att publicera det han fått fram hos sin uppdragsgivare, tv-bolaget NBC (med affärsmässiga kopplingar till Weinsteins företag).

Den 29-årige Farrow sitter nu i amerikansk tv varje dag som talesman för utsatta kvinnor i Hollywood. Historien bara växer och nya kvinnor träder fram, flera på Twitter och Instagram. Det gamla Hollywood faller samman, och det går snabbt.

Egentligen är det inget nytt som berättas. Fenomenet har till och med ett namn: "casting-couch syndrome". Regissören Staffan Olzon har berättat att samma fenomen finns i Sverige under namnet "prolongeringssoffan". Skådespelerskan Harriet Andersson har i en intervju kallat den "sexsoffan".

– Filmdirektörer och teaterdirektörer som ansåg att "de hade makt" hade en soffa på kontoret … där man låg sig till en roll. Det var aldrig någon som vågade säga nåt, har Harriet Andersson sagt.

 

För några år sedan väckte Ekot debatt med ett avslöjande om sexuella trakasserier inom film och teater i Sverige. Det kom fram oroväckande uppgifter om våldtäktsförsök, ovälkomna fysiska närmanden och sexuella förslag.

Sen blev det tyst.

Jag äcklas av de här historierna. Jag vill att unga kvinnor ska få ha sin sexualitet i fred, och tillåtas ta sig fram med talang och begåvning.

Själv tycker jag att film och tv-serier är en viktig guldkant på tillvaron och jag vill roas av bra berättelser och fängslande rollfigurer utan att behöva oroa mig för att de bygger på övergrepp och vidriga arbetsförhållanden. Vem vill betala en hundring för en biobiljett och ekonomiskt stödja en utpekad våldtäktsman?

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag