Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Inget stoppar dessa superkvinnor till 40-talister

Drottningen har haft ett mycket tufft program under hösten, skriver Britta Svensson. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Det spelar ingen roll att man är kunglig.

Tråkiga saker drabbar alla människor.

Att en mamma, mormor och farmor ligger på sjukhus på julafton är väldigt tungt för en familj.

Jag hoppas verkligen att drottning Silvia kryar på sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag kan tänka mig att drottning Silvia, född 1943, har resonerat som Hillary Clinton, född 1947. Inget stoppar dessa superkvinnor till 40-talister i första taget.

Hillary Clinton gick med lunginflammation så länge att hon till sist ramlade ihop. Inte kunde hon missa minnesdagen av terrorattacken 11 september mitt under pågående presidentvalskampanj?

Nu har drottning Silvia varit förkyld under en längre tid, drabbats av yrsel och tvingas ligga kvar på sjukhus i två nätter.

Många familjer vet hur tufft det är för alla när sjukdom slår till, och man inget annat kan göra än att ställa upp för varandra. Flera ur kungafamiljen lade om sitt program under julafton och hälsade på drottningen.

Drottningen har haft ett mycket tufft program under hösten. Medan andra kvinnor i hennes ålder är pensionerade sedan länge, arbetar hon väldigt mycket. De som påstår att kungafamiljen är privilegierade som lever gott på skattebetalarnas pengar vet inte vad de pratar om.

Kungen och drottningen arbetar hårt, och i drottning Silvias fall tycks det ha blivit för hårt.

Efter statsbesöket i Tyskland i oktober reste den då 72-åriga drottning Silvia till både Paris och Kuwait i jobbet samma månad. I november bar det av till Vatikanen och Tyskland igen. Hon har ofta upp till tre officiella åtaganden samma dag.

 

EXPRESSEN AVSLÖJAR: Drottning Silvia förd till sjukhus

 

December har varit tuff med bland annat alla uppdrag runt Nobelpriset. Drottningen verkar ha kört på trots förkylning, och inte kunde hon ställa in firandet av sin egen 73-årsdag 23 december?

Dagen är allmän flaggdag och det skjuts alltid salut på Skeppsholmen i Stockholm. I år var alla tre barnen och fem barnbarnen på plats. Fullt med småbarnsbaciller som kan vara tuffa för mor- och farföräldrar.

Traditionellt är det alltid konsert på Drottningholm på Silvias födelsedag. Det tycks vara där som det inte gick längre. Nu ligger drottning Silvia på sjukhus hela julafton, något som ingen människa gör i onödan.

Jag hoppas att hon får bra vård, blir frisk och att hon tillåter sig att vila ordentligt.

Det måste ha varit svårt för övriga delar av familjen att sakna en hustru, mamma, svärmor, mormor och farmor på julafton. Förutom att hon har en viktig roll som rikets första dam, med många tunga arbetsuppgifter, och egna stora engagemang som i Childhood som hon grundat, är förstås Silvia en helt oersättlig familjemedlem.

Prinsessan Madeleine åkte med sin mamma till sjukhuset, och stannade hela den första natten. Nu ser vi en familj som ställer upp för varandra. Precis som massor av andra familjer gör när sjukdom och svårigheter slår till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!