Britta Svensson

Ingen hjälpte Ebbas pappa – nu måste Löfven lyssna

Hjälpen från samhället var obefintlig.

Ebba Åkerlunds pappa Stefan tar till hårda ord i ”Malou efter tio” i TV4.

En som behöver lyssna är Stefan Löfven.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under rättegången mot Rakhmat Akilov finns 145 målsägare. På andra dagen i säkerhetssalen på onsdagen fick vi veta att åklagare och polis minutiöst gått igenom så kallade "farozoner" i Akilovs väg och identifierat dem som utsattes för livsfara, förutom de som dödades och skadades.

Åklagarna visade fruktansvärda bilder från den 400 meter långa brottsplatsen, en av de längsta någonsin i Sverige, där blodspår visade var människor körts på, dödats och skadats.

Rättssamhället har blivit bättre på att ta tillvara brottsoffers rättigheter.

Men Sverige har vi en lång tradition av att gulla med brottslingar och ignorera brottsoffer. Media, debattörer och aktivister hade länge enbart fokus på gärningsmännens mående och Kriminalvårdens  humanisering.

Allt detta fick ett abrupt slut under Malexanderrättegången, när de mördade polisernas anhöriga tog till orda på ett sätt som målsägare aldrig gjort tidigare.

Då tyckte en känd vänsterdebattör att det var "motbjudande" att offrens lidande hamnade i fokus. Tidningen Journalistens chefredaktör kallade det "en överdriven medverkan av offrens anhöriga".

Rakhmat Akilov fördes på onsdagen in i säkerhetssalen in i handfängsel.
Foto: HELEN RASMUSEN

Sen dess har mycket förändrats.  Medierna är mer nyanserade i sin bevakning. Men de politiska makthavarna i Sverige förstår inte sitt ansvar.

En av dem som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, 11. Hennes pappa Stefan gjorde ett modigt och starkt framträdande under onsdagen hos Malou von Sivers i TV4.

Han har kontakt med ett franskt par som miste sitt barn i terrordådet i Paris i november 2015.

– Det här paret har varit nere i Paris tre gånger, bott på hotell och träffat presidenten samtliga gånger. De har fått ett sjusiffrigt belopp, även morföräldrarna har fått det, berättade Ebbas pappa.


LÄS MER: Ebba Åkerlunds pappa: "Hon var mitt allt"  


På frågan om svenska myndigheters hjälp efter katastrofen svarade han:

– Nej, den är obefintlig. Regeringen och Löfven har skickat ett maskinskrivet brev, och från kungen ett jultal … det är de enda som någonsin hört av sig.

Illustration av Rakhmat Akilov i rätten den 14 februari 2018.
Foto: HELEN RASMUSEN

Den svidande kritiken har Stefan Löfven fått tidigare, från en mamma till ett barn som dog i bussolyckan i Sveg för snart ett år sen. Löfven besökte de dödade barnens skola i Skene utan att ta sig tid att möta deras föräldrar.

Helt otänkbart för till exempel en ledare som Barack Obama.

Ebbas pappa menar att Sverige måste lära av andra länder, som har en helt annan struktur för hur de tar hand om drabbade.

– I Sverige får du klara det bäst själv.

Det är fruktansvärda ord från en pappa som mist sin dotter i ett terrordåd. Ebbas pappa har helt rätt i att vi behöver lära av andra som kan det här bättre.

Här i Sverige finns känslan att brottsoffer helst ska hålla tyst och skämmas.

Två andra föräldrar som mist ett barn i terrordådet i Stockholm har hört av sig till Stefan Löfven. "Nu är vi i desperat behov av lite påtagligt stöd till vår familj", skrev Chris Bevingtons mamma och pappa i England till svenske statsministern.

Vad jag skäms över att de behövde skriva det brevet. Sverige kan bättre, Stefan Löfven.