Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Hur mår barnen som kändisar samlar på sig?

Soon-Yi Previn och Woody Allen i Cannes 2010.Foto: MATT SAYLES / AP / TT NYHETSBYRÅN
Mia Farrow har 14 barn – fyra biologiska och tio adopterade.Foto: DOLORES OCHOA / AP

Hur är det egentligen att bli adopterad av en kändis som samlar på barn?

Soon-Yi Previn, 47, gift med Woody Allen, 82, vet.

Hon är en i modern Mia Farrows skara på 14 stycken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Soon-Yi är dessutom huvudperson i kanske det största dramat med diverse kändisar inblandade som utspelat sig de senaste åren.

När Woody Allen var ihop med Mia Farrow, och hade tre barn tillsammans med henne, inledde han en kärlekshistoria med ett av Farrows andra barn, den då 21-åriga Soon-Yi.

Woody Allen var 35 år äldre än den nya flickvännen, som han dessutom var bonuspappa till. En skandal utan dess like.

Sen den avslöjades 1992 har nya skandaler följt. Woody Allen har anklagats för sexuella övergrepp av dottern Dylan, och i striden med ex-särbon Mia Farrow har hennes 14 (!) barn, fyra biologiska och tio adopterade, delat upp sig i olika skyttegravar.

Förutom då tre av adoptivbarnen som dött på tragiska sätt.

 

En enda har varit knäpp tyst genom alla år, och det är Soon-Yi. Hon har behandlats som om hon vore ingenting. Hon har nu varit gift med Woody Allen i 20 år, och de har två adopterade döttrar.

Nu talar Soon-Yi ut för första gången, i en intervju i New York Magazine. Hon har blivit 47 år gammal och det är skakande, lärorikt och nyttigt att till slut se allting ur hennes perspektiv.

Hur är det egentligen att bli adopterad av en kändis som samlar på barn? Det brukade jag undra när jag läste om Mia Farrow. Brad Pitt och Angelina Jolie följde efter. Och Madonna.

I alla tre familjerna finns både biologiska och adopterade barn. Det kan förstås fungera utmärkt, men Soon-Yis erfarenhet är en annan.

Hon är född i Sydkorea och adopterades av Mia Farrow när hon var sex år. Då fanns redan tre biologiska och två adopterade barn i familjen, som inkluderade Farrows dåvarande man André Previn.

Soon-Yi beskriver sig själv som ett gatubarn från Seoul, som hela sitt liv kämpat för sin överlevnad. Hon säger att adoptivmamman och hon aldrig gick ihop.

– Det fanns en hierarki, och hon försökte inte dölja det.

 

Det var den biologiska sonen Fletcher (i dag informationschef för IBM) som var stjärnan i barnaskaran, enligt Soon-Yi.

– Mia satte värde på intelligens och utseende, blont hår och blå ögon.

Soon-Yi hade inlärningssvårigheter, och påstår att mamman blev arg när hon inte klarade att lära sig bokstäverna. Den lilla flickan undrade om hon skulle passa bättre i någon annan familj.

– Jag såg andra hus på avstånd och tänkte: de kanske vill ha en liten snäll koreansk flicka?

Ett antal år senare hade Mia Farrow adopterat två barn till med nye pojkvännen Woody Allen, och fått en biologisk son med honom, en vacker och smart ny favorit. Barnaskaran var uppe i nio.

Skandalen exploderade när Mia Farrow hittade nakenbilder på Soon-Yi, som då var i 20-årsåldern, i Woody Allens lägenhet. Allen var 56.

Soon-Yi blev utkastad hemifrån, och hennes föräldrar slutade betala för hennes collegeutbildning.

– Hon existerar inte, sa hennes far André Previn om sin dotter.

 

Det är svårt att tänka sig en mer utsatt situation för ett adopterat barn än när adoptivföräldrarna plötsligt abdikerar. Jag känner igen situationen. Tre-fyra rättsfall jag skrivit om där gärningsmannen varit ett övergivet adoptivbarn.

– Mia var aldrig snäll mot mig. Plötsligt var det någon som visade tillgivenhet och som var trevlig mot mig, så jag blev förstås överlycklig och kastade mig in i det. Annars hade jag varit idiot, säger Soon-Yi om relationen till Woody Allen.

Gatubarnet som kämpar för att överleva. Och nu sitter i soffan i lyxhemmet i New York med den 82-årige maken. 

Hur mår barnen som kändisar samlar på sig? Hoppas fler vågar berätta i framtiden.

Striden mellan Mia Farrow och Woody Allen går vidare. I den förtjänar även Soon-Yis  röst att få höras.

Mejl från Akademien

Förra veckans krönika väckte uppmärksamhet. Ett brev kom från Svenska Akademien:

Jag måste gratulera dig till en briljant krönika, stark i argumentering och välgörande att läsa i dessa dagar. Minnesvärd, helt enkelt.

Vänligen

Per Wästberg

 

Svar på Instagram

I krönikan frågar jag mig hur Kristdemokraternas Ebba Busch Thor påverkades av #metoo. Jag hade inte väntat mig att hon nästa dag skulle svara så känslosamt och starkt på sitt Instagramkonto. Det hon skriver var ett starkt stöd för min åsikt att hennes framgång är en landvinning för kvinnors mänskliga rättigheter.

 

Mejl från Lars

Alla håller förstås inte med:

Ledsen, men EBT är exakt motsatsen till vad du tror att hon är, ”en landvinning för kvinnor”. Hon personifierar osaklighet, förslag utan konsekvensbeskrivning, högljuddhet och spelande på sin upplevda charm, leende och utseende. En god representant för avarterna inom #metoo-rörelsen.

Lars