Britta Svensson

Hovrättens beslut är obegripligt och äckligt

Göta hovrätt talar emot sig själv.

Först sägs att barn under 15 år har ett behov av ett absolut skydd mot alla sexuella handlingar.

Sen dribblar man bort det skyddet. Det är djupt obehagligt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det åklagaren kallade en våldtäkt ägde rum i en park i Mariestad i april.

Den 13-åriga flickan berättar att den 19-årige killen följde efter henne, tog på henne så det kändes obekvämt, försökte dra ner hennes byxor fast hon höll emot, tog tag i hennes handleder med ett hårt grepp så det gjorde ont.

Hon sa åt honom flera gånger att sluta och åka hem.


Skaraborgs tingsrätt dömde killen till skyddstillsyn för våldtäkt mot barn. Att straffet blev så lågt berodde på att 19-åringen, som har personnummer som börjar på 96, visade dokument på att han var tre år yngre.

Det godtog tingsrätten.

Kunde det bli värre? Jodå, Göta hovrätt kan.

Först konstaterar rätten att man tror på flickan. Sen dribblar man bort hennes berättelse.


Hovrätten tolkar den som att killen inte förstod att hon inte ville ha samlag med honom. Och om han inte förstår det, har han inte uppsåt till våldtäkt.

Men. Hon är ju bara 13 år? Då spelar det ingen roll att hon "är med på det"?

I brottsbalken står att den som har samlag med ett barn under femton år döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.

Göta hovrätt, tre kvinnor och två män, bestämmer sig för att använda sig av en lucka i lagen. Om barnet är under 15 år, men brottet är "att anse som mindre allvarligt" blir brottsrubriceringen i stället sexuellt utnyttjande av barn och straffet lägre.

Hovrätten skriver själv att den luckan ska användas när en sexuell handling med någon under 15 är helt frivillig och ömsesidig, barnet i fråga är "sexuellt mogen" och nära lovlighetsåldern 15 år.

Fallet i Mariestad, där flickan var 13 år, uppfyller inte något av detta. Ändå används denna lucka.

Det är faktiskt obegripligt. Äckligt. Den 13-åriga flickan säljs ut som "sexuellt mogen" och "nära gränsen för sexuellt självbestämmande" av hovrätten som tar ifrån henne det skydd lagstiftningen ska ge henne.

Till det kommer att Göta hovrätt tolkar Högsta domstolens uttalande nyligen om åldersbestämning att om det finns två uppgifter ska den som är mest fördelaktig för den åtalade gälla.

Så de dömer killen med personnummer som börjar på 96 som en 16-åring, vilket känns absurt.


Killen som följde efter, höll fast, drog ner byxorna på en 13-årig tjej, och inte slutade fast hon sa till honom, satt häktad mellan 21 april och 3 juni. Det blir summan av hans straff.

Det är en dom som skaver rejält. Vad hände med barnet, som enligt hovrätten självt, har "ett behov av ett absolut skydd"?