Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Högklackade skor är ett tortyrredskap

Julia Roberts satte ned foten mot högklackat.
Foto: ALL OVER PRESS
Julia Roberts bara fötter.
Foto: ALL OVER PRESS

Man ska vara rädd om fötter.

Därför är Julia Roberts fotprotest så viktig.

Tvång att bära högklackat är att jämföra med tortyr.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Cannes förra året blev det uppror när ett flertal kvinnor vägrades tillträde till galapremiären av feministfilmen "Carol" för att de inte hade högklackade skor.

Festivalledningen deklarerade att det var obligatoriskt för alla kvinnor att ha höga klackar på galavisningarna i Cannes. En man förklarade med sedvanlig fransk arrogans att det var en del av festivalens "attraktion" att denna klädkod fanns.

Unga kvinnliga skådisen Emily Blunt blev arg och sa att alla borde ha platta skor och att hon själv föredrog Converse. Sen dök hon upp på sin egen premiär i högklackat.

Att människor är så rädda, när det gäller en så liten men så viktig sak. Högklackade skor är ett tortyrredskap som ingen borde tvingas bära.

Det krävdes en riktig stor stjärna för att sätta ner foten. Den bara foten. Vid årets Cannesfestival seglade Julia Roberts uppför röda mattan i form av en brant trappa - barfota. Hon log strålande mot festivalchefen som inte kunde göra annat än stå högst upp och ta emot.

Så enkelt det kan vara att göra skillnad.

Gjorde hon verkligen det? Mitt svar är tveklöst ja. Och det var den största stjärnan som var tvungen att göra det. Den som ingen man kan säga nej till.

Nu kan andra följa efter. Det inte alls läge att vara feg och prata om att man egentligen borde ha platta skor. Egentligen ska bort. Platta skor på.


Det är ingen oviktig detalj det handlar om. Högklackade skor kan deformera fötterna med ett livslångt handikapp som följd. Att detta skadliga mode har kommit tillbaka är idiotiskt.

Jag växte upp medveten om en åkomma som heter hallux valgus. Om ni vill ha mardrömmar för resten av livet, bildgoogla det. Stortån böjs inåt, det blir en knöl på sidan av foten, och till slut lägger sig de små tårna ovanpå stortån.

När detta tvingas på människor, är det tortyr. Man blir handikappad för livet, om man inte genomgår en smärtsam operation för att rätta till felställningen av tårna. Många äldre kvinnor har aldrig opererats, utan lider av dessa smärtsamma deformationer, som gör det svårt och ibland omöjligt att gå.

Vanlig orsak till hallux valgus är trånga och/eller högklackade skor.

Högklackade skor är numera obligatoriska på röda mattan och i kungliga utstyrslar. Men om man inte är skådespelerska eller prinsessa gör man klokt i att strunta att ta efter.

För konsekvenserna är fasansfulla.


Victoria Beckham som haft högklackade skor som signum, har grotesk hallux valgus. Kate Moss småtår är deformerade. När Kate Middleton visar sig barfota blir folk oroade över hennes fötters framtid.

De är kvinnor fångade i ett modeideal som tillhör deras arbetsbeskrivning. De har ändå ett val att plötsligt, som Julia Roberts, stödja ett annat ideal. Andra har inte den möjligheten.

Strax innan Julia Roberts gick barfota på röda mattan lade en kvinna i Kanada ut en bild på sin väninnas blodiga fötter på Facebook. Kompisen jobbar på en restaurang där det ingår i klädkoden att servitriserna har högklackade skor. Efter en arbetsdag är strumporna fyllda av blod.

Det för tanken till Askungens styvsystrar som skar av sig stortån och en bit av hälen för att få i fötterna i den borttappade skon av glas.

Samtidigt slog engelska Nicola Thorp larm om att hon avkrävts högklackat för att få arbeta som receptionist på ett bemanningsföretag i London. Hon blev så upprörd att hon startade en namninsamling som nu gjort att frågan ska tas upp i parlamentet.

Själv har jag alltid bekväma foträta skor. Jag kan faktiskt inte se vad högklackat kan ge mig för fördelar som är värda en framtid med rullator.