Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Har en slavarbetare från Vietnam fixat dina naglar?

Fötter fixade på vietnamesisk nagelsalong.Foto: Privat
PROFFSIGT. Efter pedikyren på den vietnamesiska nagelsalongen doppas fötterna i paraffin, lindas in i plastpåsar och blir supermjuka.Foto: Privat

Har en slav fixat dina naglar?

Det är troligt, om du varit inne på någon av de salonger som poppat upp i svenska gallerior.

I alla fall var det där jag fick fina fötter i somras.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett av glädjeämnena när jag bodde i New York i slutet av 90-talet var att gå på nagelsalong. De låg i varje kvarter, var billiga och lättillgängliga.

Det fanns inget liknande när jag kom tillbaka till Sverige. Men förra året poppade plötsligt en nagelsalong upp i mitt köpcentrum. Det var en omtumlande upplevelse att få fötterna fixade där.

Det första som slog mig var priset. 350 kronor för pedikyr. Det kändes för billigt för att vara sant.

Det andra var att stämningen där inte kändes bra. En svärm unga asiatiska flickor som inte kunde ett enda ord svenska arbetade där med minimal kontakt med kunderna.

När en flicka började jobba med mina fötter kände jag igen språket som flög mellan de hårt arbetande flickorna. Jag hade hört det i den tio timmar långa dokumentären om Vietnamkriget som nyss gått på tv.

Det var hisnande att 40 år efter krigets slut fanns de vietnamesiska flickorna i Sverige, som slavarbetare.

Det var i alla fall min känsla efter att den unga kvinnan med häpnadsväckande expertis fixat mina naglar under närmare en timme. Det fanns inte på kartan att hon kunde ha schysta villkor med den tidsåtgången och det priset.

På nätet hittade jag ett reportage från P1:s ”Kaliber” från 2013 där hela upplägget avslöjades. De vietnamesiska flickorna får betala 22 000 dollar för ett svenskt uppehållstillstånd. Väl här får de arbeta tio timmar om dagen, sex dagar i veckan, och får 6500 kronor i lön.

De är slavar.

I onsdags visade ”Uppdrag granskning” i SVT samma sak, med ännu fler bevis. På plats i Vietnam fick reportern Anna Lindman bekräftat att det är allmänt känt att det kostar runt 20 000 dollar att få ett arbetstillstånd till Sverige.

Här hemma hade hon träffat Kim, Phuong och Thu, som fick avtalsenlig lön på pappret, men tvingades betala tillbaka delar av lönen till arbetsgivaren. Nu utreds om Thu blivit utsatt för människohandel, och Handels har tagit sig an Kims och Phuongs arbetsvillkor.

Ska de vietnamesiska nagelsalongerna bort? Jag tycker det är fel väg att gå. Att sitta i en nagelsalong mitt i semestertider i juli och se strömmen av kunder som vill få fötterna fixade är att uppleva att det finns en enorm efterfrågan på de här tjänsterna.

Det var Hollywoodstjärnan Tippi Hedren, känd från Hitchcocks film ”Fåglarna”, som startade det vietnamesiska nagelundret. Som hjälparbetare besökte hon kvinnorna i flyktinglägret Hope Village i Kalifornien strax efter Vietnamkrigets slut.

Hon försökte få de vietnamesiska flyktingkvinnorna att lära sig att bli sömmerskor och maskinskriverskor, men allt de ville prata om var hennes naglar.

Tippi Hedrens professionella manikyr fascinerade kvinnorna hon mötte. Hon beslutade sig för att ta dit sin egen skönhetsexpert och 20 av kvinnorna fick lära sig perfekt manikyr i en skönhetsskola.

Detta har mer än 40 år senare lett till att över hälften av nagelteknikerna i USA är vietnameser, i en industri som omsätter över 70 miljarder om året. Nyckeln till framgången har varit att de vietnamesiska salongerna dumpat priserna till hälften, och gjort att helt nya grupper har råd att fixa naglarna.

Det är detta fenomen som nu finns i Sverige.

Jag vill att de här fantastiska unga kvinnorna med sin yrkesskicklighet ska få finnas kvar här. Men självklart måste de ha bättre villkor.

Det var mycket viktigt att Anna Lindman fick flera av kvinnorna att framträda i ”Uppdrag granskning”. När Kim och Phuong i sin brutna engelska fick in ordet ”Handels” på svenska var det helt underbart. Vägen till bättre villkor för arbetande går genom facklig kamp.

 

Vietnamkriget

När kriget tog slut 30 april 1975 hade hela 5,2 miljoner vietnameser dödats. Efter kriget flydde två miljoner människor, de flesta till USA. Krigets och flyktingtillvarons trauman gör att många vietnameser är beredda att arbeta så hårt för så lite betalt, säger en entreprenör i nagelbranschen.

 

Nagelkund

”Gå inte dit”, är uppmaningen från facket när det gäller den kedja av nagelsalonger som avslöjades i ”Uppdrag granskning”.

 – Vi uppmanar kunder att vara uppmärksamma om priserna verkar för låga, och också ha ögonen öppna för hur tjejerna som jobbar där verkar må, säger Jens Lundberg på Handelsanställdas förbund.

 

Lag och rätt

Lagstiftningen om arbetstillstånd måste ändras för att förhindra att de säljs för stora pengar, enligt facket.

– Rättsväsendet måste också ta ett större ansvar, det pågår omfattande ekonomisk brottslighet bakom en putsad fasad, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund.