Britta Svensson

Han jobbade sig fram till sin innersta kärna

Fredrik Reinfeldt.
Foto: Michaela Hasanovic

Så klart att han sände direkt.

Inget fick läcka ut om den sensationellt känslosamma kärleksförklaringen till flickvännen i förväg.

Han sa det i toner, och inte i ord, på ett sätt som skrev "Sommar"-historia.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är Fredrik Reinfeldt en stor statsman? Eller en häpnadsväckande banal kille? Hans "Sommar" ställde inledningsvis frågan på ett fascinerande sätt.

Sen började han spela kärlekslåtar som inte kan ha riktats till någon annan än den nya flickvännen. Då klev en tredje personlighet fram. Den hopplöst romantiska känslomänniskan.

Det gällde att lyssna hela programmet igenom med spetsade öron för att försöka fånga Reinfeldts speciella personlighet.

Det började lite närsynt med en detaljrik redogörelse för hur han skrev sin inte ännu utgivna bok, något som han verkar tycka var väldigt märkvärdigt. Verkade helt i linje med den banala kille som satt och läste Tolkien medan han lyssnade på Supertramp.

Jag tänkte att det är viktigt med mångfald. Töntar från Täby måste också få finnas.

Men fast Reinfeldt sände direkt, måste haft ett noggrant manus, och talade kontrollerat och välartikulerat, var det som om han jobbade sig fram till sin innersta kärna medan programmet pågick.

Fascinerande att lyssa till.

När han kom in på vad politik, statsmannaskap och demokrati egentligen är, om att balansera olika människors behov mot varandra, började det glöda.

"Jag har bestämt mig för att inte ha alla svar", sa han, men lyfte fram att religion har för stor makt i dag, och kvinnor för liten.

Han hade redan spelat en kärlekslåt uppenbart för nya flickvännen, men så avslutade han med en till. "Varför har ingen gjort något sånt för mig", tänkte varenda kvinna med ett fungerande hjärta som lyssnade.

Programmet

INLEDNINGEN

Sätter den humoristiska tonen direkt genom att prata om att han sänder live från Göteborg och lite lustigheter om 50-årsdagen förra veckan.


KÄNSLORNA

"Det gäller att hitta rätt" - och så Cajsa Stina på det. En sensationellt känslosam kärleksförklaring till nya flickvännen. Och så avslutningslåten på det. Romantik!


SKRATTEN

Man måste applådera att "Sommar"-startfältets korrektaste person ansträngt sig för att hitta på lustigheter programmet igenom. Jag skrattar högt när han pratar om sin klädångest.


MUSIKEN

När Elton John drar ut på vokalerna kroknar mitt lilla hopp om att Reinfeldt har musiksmak. Efter en del smörja lyfter det med Ebba Gröns kampsång mot sosse-Sverige

.

AVSLUTNINGEN

Det är helt episkt när Kent sjunger rakt till Roberta. Har den typen av direkt budskap till en enda person ens förekommit tidigare i "Sommar"-historien?

LÅTLISTAN

Satisfaction" (Rolling Stones), "Something new" (Axwell and Ingrosso), "Circle of life" (Elton John), "Two out of three ain´t bad" (Meat Loaf), "Are you with me" (Lost Frequencies), "Top Gun Anthem" (Harold Faltermeyer, Steve Stevens), "Av längtan till dig" (Cajsa Stina Åkerström), "Heal the world" (Michael Jackson), "Staten & kapitalet" (Ebba Grön), "Run the world/Girls" (Beyoncé), "Utan dina andetag" (Kent)