Fredrik Reinfeldt. Foto: Michaela Hasanovic
Fredrik Reinfeldt. Foto: Michaela Hasanovic
Britta Svensson

Han jobbade sig fram till sin innersta kärna

Publicerad

Så klart att han sände direkt.

Inget fick läcka ut om den sensationellt känslosamma kärleksförklaringen till flickvännen i förväg.

Han sa det i toner, och inte i ord, på ett sätt som skrev "Sommar"-historia.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är Fredrik Reinfeldt en stor statsman? Eller en häpnadsväckande banal kille? Hans "Sommar" ställde inledningsvis frågan på ett fascinerande sätt.

Sen började han spela kärlekslåtar som inte kan ha riktats till någon annan än den nya flickvännen. Då klev en tredje personlighet fram. Den hopplöst romantiska känslomänniskan.

Det gällde att lyssna hela programmet igenom med spetsade öron för att försöka fånga Reinfeldts speciella personlighet.

Det började lite närsynt med en detaljrik redogörelse för hur han skrev sin inte ännu utgivna bok, något som han verkar tycka var väldigt märkvärdigt. Verkade helt i linje med den banala kille som satt och läste Tolkien medan han lyssnade på Supertramp.

Jag tänkte att det är viktigt med mångfald. Töntar från Täby måste också få finnas.

Men fast Reinfeldt sände direkt, måste haft ett noggrant manus, och talade kontrollerat och välartikulerat, var det som om han jobbade sig fram till sin innersta kärna medan programmet pågick.

Fascinerande att lyssa till.

När han kom in på vad politik, statsmannaskap och demokrati egentligen är, om att balansera olika människors behov mot varandra, började det glöda.

"Jag har bestämt mig för att inte ha alla svar", sa han, men lyfte fram att religion har för stor makt i dag, och kvinnor för liten.

Han hade redan spelat en kärlekslåt uppenbart för nya flickvännen, men så avslutade han med en till. "Varför har ingen gjort något sånt för mig", tänkte varenda kvinna med ett fungerande hjärta som lyssnade.

Programmet

INLEDNINGEN

Sätter den humoristiska tonen direkt genom att prata om att han sänder live från Göteborg och lite lustigheter om 50-årsdagen förra veckan.

 

KÄNSLORNA

"Det gäller att hitta rätt" - och så Cajsa Stina på det. En sensationellt känslosam kärleksförklaring till nya flickvännen. Och så avslutningslåten på det. Romantik!

 

SKRATTEN

Man måste applådera att "Sommar"-startfältets korrektaste person ansträngt sig för att hitta på lustigheter programmet igenom. Jag skrattar högt när han pratar om sin klädångest.

 

MUSIKEN

När Elton John drar ut på vokalerna kroknar mitt lilla hopp om att Reinfeldt har musiksmak. Efter en del smörja lyfter det med Ebba Gröns kampsång mot sosse-Sverige

.

AVSLUTNINGEN

Det är helt episkt när Kent sjunger rakt till Roberta. Har den typen av direkt budskap till en enda person ens förekommit tidigare i "Sommar"-historien?

LÅTLISTAN

Satisfaction" (Rolling Stones), "Something new" (Axwell and Ingrosso), "Circle of life" (Elton John), "Two out of three ain´t bad" (Meat Loaf), "Are you with me" (Lost Frequencies), "Top Gun Anthem" (Harold Faltermeyer, Steve Stevens), "Av längtan till dig" (Cajsa Stina Åkerström), "Heal the world" (Michael Jackson), "Staten & kapitalet" (Ebba Grön), "Run the world/Girls" (Beyoncé), "Utan dina andetag" (Kent)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag