Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Jonathan Palmquist, 31, säljare, Umeå: "Det är svårt. Samtidigt som det talas mycket om honom så finns det många andra våldsamma män som man inte känner till." Anna Lundström, 35, kommunikatör, Umeå: "Jag tror att staden är så präglad av vad som har hänt. Samtidigt är det svårt att undgå att tänka på frihetsfrågan: hur en persons frihet ställs mot kvinnors upplevda ofrihet."Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Jonathan Palmquist, 31, säljare, Umeå: "Det är svårt. Samtidigt som det talas mycket om honom så finns det många andra våldsamma män som man inte känner till." Anna Lundström, 35, kommunikatör, Umeå: "Jag tror att staden är så präglad av vad som har hänt. Samtidigt är det svårt att undgå att tänka på frihetsfrågan: hur en persons frihet ställs mot kvinnors upplevda ofrihet."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten?

Jonathan Palmquist, 31, säljare, Umeå:
"Det är svårt. Samtidigt som det talas mycket om honom så finns det många andra våldsamma män som man inte känner till."

Anna Lundström, 35, kommunikatör, Umeå:
"Jag tror att staden är så präglad av vad som har hänt. Samtidigt är det svårt att undgå att tänka på frihetsfrågan: hur en persons frihet ställs mot kvinnors upplevda ofrihet."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Rebecka Chadha, 35, personlig assistent, Skellefteå: "Jag tycker att han kan lägga sig i en grotta och försvinna. Om jag såg honom på stan skulle jag antagligen lägga benen på ryggen. Jag tror att det smartaste för hans del vore att flytta utomlands."Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Rebecka Chadha, 35, personlig assistent, Skellefteå: "Jag tycker att han kan lägga sig i en grotta och försvinna. Om jag såg honom på stan skulle jag antagligen lägga benen på ryggen. Jag tror att det smartaste för hans del vore att flytta utomlands."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten?

Rebecka Chadha, 35, personlig assistent, Skellefteå:
"Jag tycker att han kan lägga sig i en grotta och försvinna. Om jag såg honom på stan skulle jag antagligen lägga benen på ryggen. Jag tror att det smartaste för hans del vore att flytta utomlands."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Sanna Wikström, 21, studerande, Umeå: "Jag ser inte så positivt på det. Det skrivs mycket om det på sociala medier. Det skulle vara väldigt obehagligt att se honom på stan."Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Sanna Wikström, 21, studerande, Umeå: "Jag ser inte så positivt på det. Det skrivs mycket om det på sociala medier. Det skulle vara väldigt obehagligt att se honom på stan."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten?

Sanna Wikström, 21, studerande, Umeå:
"Jag ser inte så positivt på det. Det skrivs mycket om det på sociala medier. Det skulle vara väldigt obehagligt att se honom på stan."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Marianne Moström Wallin, 63, sjuksköterska, Umeå: "Det skulle inte kännas bra. Man var väldigt påverkad av vad han gjorde på den tiden och var dörädd när man var ute ensam på kvällarna. Han är ju straffad, men jag skulle känna mig otrygg."Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten? Marianne Moström Wallin, 63, sjuksköterska, Umeå: "Det skulle inte kännas bra. Man var väldigt påverkad av vad han gjorde på den tiden och var dörädd när man var ute ensam på kvällarna. Han är ju straffad, men jag skulle känna mig otrygg."

Hur känner du inför att Niklas Lindgren, Hagamannen, återvänder till Västerbotten?

Marianne Moström Wallin, 63, sjuksköterska, Umeå:
"Det skulle inte kännas bra. Man var väldigt påverkad av vad han gjorde på den tiden och var dörädd när man var ute ensam på kvällarna. Han är ju straffad, men jag skulle känna mig otrygg."

Britta Svensson

Han hade kunnat börja ett nytt liv

Publicerad

Hur tänker Niklas Lindgren?

Hur ser han på sina offer och den omgivning han satt sådan skräck i?

Vill han läka sår och gå vidare? Eller är han ute efter något annat?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra året släpptes Mattias Flink, som sköt ihjäl sju människor i Falun, fri efter 20 år i fängelse. "Han kommer inte att flytta tillbaka till Falun igen, det vill han inte", sa hans pappa till Aftonbladet.

Vill en gärningsman försöka läka sår efter frigivningen, är det ett naturligt beslut. Att starta om någon annanstans.

Om Niklas Lindgren följt övervakningsnämndens beslut att han inte får besöka Umeå eller de fem kranskommunerna efter frigivningen, om han struntat i att överklaga, hade han kunnat börja ett nytt liv på en annan plats.

Nu revs i stället beslutet upp, och han är Umeås mest omtalade man. Han kan knappast vara omedveten om vilken situation han försatt sig i.

Hans agerande har satt fokus på att alla dömda, utom de mest belastade livstidsfångarna, släpps fria någon gång, och detta är i många fall en svår belastning för brottsoffren och andra i omgivningen.

De mest urspårade reaktionerna på Hagamannens frigivning i sociala medier tyder på att många, särskilt unga människor, aldrig tidigare tänkt på detta självklara faktum. Det säger mycket om brottsoffrens bortglömda situation i det här landet.

Nu påstår en del att de ska göra värre saker med Hagamannen om de får tag i honom, än vad han gjorde mot sina offer. Det lär knappast hända.

Det är Niklas Lindgren som sitter på våldskapitalet, det är han som kan skrämma upp andra.

Kriminalvården skrev nyligen att "det fortfarande finns en påtaglig och beaktansvärd risk att han begår brott eller gör sig skyldig till allvarlig misskötsamhet".

Nu har vi fått lära oss att detta inte på något sätt hindrar att personen i fråga friges strax därefter, när två tredjedelar har gått av straffet. Det görs automatiskt utan bedömning av farlighet eller risk för återfall.

När livstidsdömda ber om tidsbestämning av straffet gör Kriminalvården noggranna sådana bedömningar. Nu ska justitieminister Morgan Johansson utreda om detta kan gälla även för andra dömda.

Skärpta regler för villkorlig frigivning är en dålig nyhet för brottslingarna, och en bra för brottsoffren.

Men ingenting kan längre göras mot Lindgren, mannen som nu är fri igen. Har han bearbetat det han gjort mot sina offer, ångrar han det, vill han ställa saker till rätta? Det är direkt häpnadsväckande att en person, som enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har innan han greps "levt ett socialt välordnat liv", "omgärdas av ett socialt nätverk bestående av släkt, vänner och bekanta" och "kan inte ha varit utsatt för någon form av social belastning" efter nio år av kriminalvård bedöms som så farlig att han inte fått några obevakade permissioner.

Det finns bara ett sätt att oskadliggöra honom nu när han är fri igen. Det är att inte vara rädd för honom.

Ge honom inte än en gång makten att skrämma upp en hel stad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag