Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Grov våldsbrottslighet bakom den spännande ytan

Det blåser kallt runt öronen på Revolutionära fronten.

Tre rättegångar på kort tid med sammanlagt ett 15-tal åtalade.

Det handlar om mordförsök, grov misshandel och olaga hot.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Säpochefen Anders Thornberg gav en lägesbild i måndags förmiddag sa han apropå den våldsbejakande extremismen i Sverige att "ingen har kapacitet att hota eller störta vårt statsskick".

Jag har uppfattat detsamma när jag de senaste tre månaderna följt både nazister och vänsterextrema. Det handlar om små grupper med för det mesta väldigt unga människor.

Flera av nazisterna som attackerade demonstrationen i Kärrtorp var 15-17 år gamla. Fem av de sju RF:are som åtalas i dag är 19-20 år.

Det är viktigt att ha rätt proportioner när det gäller de extrema grupperna.

Samma dag som Säpochefen talade höll gruppen "Free Joel" ett möte på Medborgarplatsen i Stockholm till stöd för Joel Bjurströmer Almgren, ledare inom Revolutionära fronten, som står åtalad för försök till mord.

Det var 8000 inbjudna via Facebook, 80 kom, de flesta unga människor och så kvinnan som kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. En maskerad man slog en tv-fotograf från SVT i ansiktet, man brände bengaler så torget fylldes av rök. Det är viktigt för de här grupperna att bilderna och filmerna som läggs ut på nätet blir dramatiska.

Bakom den spännande och engagerade ytan finns grov våldsbrottslighet. Det är försvårande, anser åklagaren i det senaste fallet, att den "utövats i organiserad form". Det är alltså organiserad brottslighet man träder in i när man ansluter sig till Revolutionära fronten.

Huvuddelen av brotten riktar sig, enligt Säpo, mot meningsmotståndare i vit makt-miljön. Det är häpnadsväckande att det finns etablerade debattörer som anser att det här är brottslighet som borde vara tillåten.

Om människor med viss politisk ideologi ska få rätt att utöva våld mot dem med viss annan politisk syn måste ju rättsapparaten utreda och registrera båda sidornas åsikter. Om det ska vara tillåtet att utöva våld mot nazister, krävs en särskild lagstiftning där den som av staten klassats som nazist saknar rättigheter andra har.

– Vi bryr oss inte om ideologier, vi bryr oss om brotten, sa Säpochefen, och påpekade att vill man ha det på annat sätt får man påverka politikerna så att den svenska grundlagen ändras.

Jag avundas inte de lärare och föräldrar som måste förklara hur ett rättssamhälle är uppbyggt för dagens tonåringar, när vänstervindarna blåser och många icke-våldsamma vänstergrupper inte vågar dra gränsen mot brottssyndikat som Revolutionära fronten.

Själv lyssnade jag inte ett dugg på det örat när jag var i den åldern.