Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Gör ett program om allra enklaste nivån

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förebild 1

Jag blev enormt inspirerad av SVT-dokumentären "Marie-Louise Ekmans utflykter" som jag sent omsider såg häromdagen. Hon verkar drivas av lust och glädje, och gå sin egen väg hela tiden, gärna med hjälp av intelligenta män som hon levt tillsammans med, men i slutändan utan att snegla ett dugg på andra.

Förebild 2

– Det som man kanske måste ändra synen på är den extrema fokuseringen på att göra karriär mellan 30 och 40 när många också skapar familj. Där kan man faktiskt se att det blir för ansträngt, sa Annika Falkengren när hon slutade som vd för SEB. Hon verkar ha tagit tydliga och tuffa beslut för egen del för att klara tillvaron.

Förebild 3

Drottning Elizabeth, 91, meddelar att maken Philip, 95, med ålderns rätt avslutar sin offentliga roll i det brittiska kungahuset efter att ha haft en stödjande eller ledande roll i över 780 organisationer. Själv fortsätter hon som vanligt med ett "fullt program av offentliga åtaganden". Hon skaffade rätt man - en som stöttade henne.

I debatten om stress och sjukskrivningar tycker jag att en sak helt glöms bort.

Kan folk sköta ett hem nuförtiden?

Vet man vad som krävs, hur man gör, vad saker kostar i tid och pengar?

Beviset för att detta är ett problem är ju alla program som "Lyxfällan", "Arga snickaren" och andra, som tar oss in i det totala haveri som en del människors privatliv är.

"Huset är ett enda kaos", "Ork och pengar är slut", "Drömhuset blev ett inferno", "Drömmen blev mardröm", "Drömhuset ger Sofia & Nicklas ångest" och "Totalt kaos" är rubriker på olika avsnitt av "Arga snickaren".

En 38-årig kock och ensamstående mamma i "Lyxfällan" är "häxa" på fritiden, och köper tarotkort, kristaller och andliga kurser så hon går back 16 000 kronor varje månad.

Ett annat avsnitt handlar om ett ungt par som röker, dricker läsk och öl, köper tv-spel och skräpmat för 12 000 kronor i månaden, pengar de inte har, medan killens sjukpensionerade mamma står för hyra och mat. Den 23-åriga kvinnan säger att hon rent praktiskt inte kan betala sina räkningar eftersom hon varken har ID-kort eller bank-ID.

Dessa människor kan inte lägga ihop ett och två, och jag tänker att det gäller ganska många. Och det handlar inte alltid om pengar.

Det vore kul med ett program som heter "Livspusslet" där ett par lika stränga personer som i "Arga snickaren" och "Lyxfällan" åker hem till familjer som havererat när det gäller tid, stress och press och frågar hur de egentligen har tänkt.

Varför har ni skaffat tre barn, hund och en stor villa när ni båda arbetar mer än heltid, har tummen mitt i handen och inte vet hur man torkar av en diskbänk? Varför tränar du för ett maratonlopp när din partner håller på att gå in i väggen på grund av för mycket ansvar hemma? Varför "drömmer du om att odla dina egna grönsaker" när du inte ens hinner i tid för att hämta dina barn på förskolan?

Tidningarna är fulla av goda råd om karriären, hur man talar med chefen, och förhandlar till sig högre lön. Men ingenstans ser man kalkylen över hur mycket tid det tar att sköta ett hus, ett husdjur, en trädgård, ett barn. Får du in det i din tidsbudget? Överallt hör man om folk som önskar sig mer timmar på dygnet. Som om det var något man ändå kunde fixa till på något sätt.

En tidsbudget i "Livspusslet" skulle visa att det inte går att träna till Vasaloppet, ha växthus, hund, tre barn och sekelskiftesvilla samtidigt som man inleder en ny chefskarriär och partnern jobbar heltid. Men knappt en kotte gör sådana kalkyler. Man bara infriar olika "drömmar" hela tiden, och sen är det någon annans fel när budgeten inte går ihop.

Att få ihop ett liv i dagens samhälle är oerhört komplicerat. Och ingenstans finns det en arg snickare som kan tala om för en hur fel man gör och hur man borde göra i stället.

När jag tänker tillbaka på hemkunskapen i skolan minns jag bara en så kallad igelkott, en köttfärslimpa som man stack prinskorvar i. Den har jag aldrig lagat sen dess. Och så fick man lära sig tre sorters redningar, ett begrepp som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Jag använder en av dem en gång om året, när jag gör sås till julkalkonen.

Allt annat har man fått lära sig den hårda vägen. Fick jag välja om livet skulle jag ta bort saker, inte lägga till.

De elementära kunskaperna om hur man bygger upp ett liv borde verkligen vara ett skolämne. Hur skapar man en hållbar relation? Hur får man en familj att fungera? Hur fixar man ett hem som man trivs med och kan koppla av i?

Det är svåra frågor, som en massa människor inte har en aning om svaren på. Alla lyxiga heminredningstidningar kommer aldrig ner till "Lyxfällan"-parets nivå. Den absolut allra enklaste nivån. Hur får man tag på en lägenhet? Hur betalar man hyran? Vad använder man pengar till?