Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Föräldrar låter sina barn svälta med vegankost

F1-stjärnan: Därför har jag blivit vegan.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Barn svälter i dagens Sverige.

Det handlar inte om fattigdom.

Det är den moderna matångesten som gått för långt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fasaväckande barnmisshandel avslöjas i fallen med veganföräldrar som svälter sina barn. De gör det Inte för att det saknas mat. De väljer bort mat av principiella skäl.

Det är det alltmer utbredda, moderna matkrånglet taget till en bisarr nivå.

Sen mer än tio år tillbaka har det kommit rapporter från många rika, välmående västländer om barn som svälter ihjäl, eller skadas svårt av undernäring, efter att ha getts enbart vegankost av föräldrarna. 

Det finns flera fall i Sverige. Just nu pågår en rättegång i Göteborg mot två föräldrar som åtalats för grovt vållande till kroppsskada. 

De kom in med sin medvetslösa 18 månader gamla dotter till Drottning Silvias barnsjukhus i februari i år. Hon vägde som en tre månaders bebis och var döende av undernäring. Enligt åklagaren svalt flickan nästan ihjäl på grund av ”ofullständig vegansk kost”.

Tvååringen hade levt på bröstmjölk, brunt ris, potatis, grönsaker och vissa frukter.

Svensk polis kallar fallet unikt. Men det har stora likheter med andra fall i andra länder.

Ett kanadensiskt par dömdes 2015 för vanvård efter att deras son dött, gravt underviktig. Han hade fötts upp på strikt vegansk diet.

Italiensk press rapporterade 2016 om flera fall där barn tagits om hand av myndigheter efter att föräldrarna låtit dem svälta på en vegansk diet.

2017 dog en belgisk pojke, kraftigt underviktig och med skrumpna inre organ, efter att hans föräldrar gett honom vegetabilisk mjölk gjord på ris, quinoa och bovete.

I Australien dömdes ett par 2018 till fängelse efter att myndigheterna omhändertagit deras svårt sjuka och utmärglade dotter som mest levt på havregrynsgröt och rismjölk.

Här i Sverige finns ett annat fall med en ett och ett halvt-åring, som svultit under lång tid innan han omhändertogs i februari förra året. Föräldrarna är åtalade vid Nacka tingsrätt för egenmäktighet med barn och grovt vållande till kroppsskada. 

– Föräldrarna som är veganer har brustit i omsorgen när de inte har följt vårdens rekommendationer. Bristerna i omsorgen har resulterat i svälttillstånd, står det i socialnämndens utredning.

Till barn ger man det de behöver, och sätter sina egna nojor på sparlåga.

Trots pojkens dåliga tillstånd vägrade föräldrarna att ge honom mjölkbaserad näring.

Läkarexpertis anser att pojken svultit på grund av föräldrarnas principer. Men, liksom i flera fall i andra länder, skyller föräldrarna på att pojken haft svårt att äta.

Orsaken till dieten när det gäller barnet i Belgien sades av föräldrarna vara att han var gluten- och laktosintolerant. Den svältande flickan i Australien påstods av föräldrarna vara ”kinkig” och vägra annan mat. Andra har skyllt på att barnet var allergiskt mot all annan mat.

I en granskning av Göteborgs-Posten finns ytterligare ett fall i Sverige, där en tolvårig pojke tagits om hand enligt LVU, och önskar att få äta ”vanlig mat” efter att ha tvingats leva på vegansk mat i hela sitt liv. Föräldrarna hävdade att kosten berodde på hans magproblem.

Det finns föräldrar som klarar att ge sina barn tillräcklig näring med vegansk kost – men det kräver kunskap. BVC ställer numera upp med dietisthjälp.

Själv tycker jag att man som vuxen kan hålla på med sina dieter, käpphästar och allmänt krångel hur mycket som helst. Men till barn ger man det de behöver, och sätter sina egna nojor på sparlåga.

Tyvärr fungerar det inte så i verkligheten. Tvärtom tycks en del låta sin ångest över alla möjliga saker löpa amok, till den grad att man äventyrar sitt eget barns hälsa. Det känns som att ge svältkost till sina barn bara är den mest extrema formen av ett allt mer utbrett och modernt krånglande med maten.

”Ökad oro kring mat”

– Vi ser att ett ökat antal föräldrar söker hjälp av oro för att barnet är underviktigt. Vi har också sett att många mammor har en ätstörning, något som också skapar en oro. Det finns över huvudet taget en ökad oro kring mat i dag. Man har gjort mat väldigt krångligt, säger en BVC-dietist i GP:s granskning.

Ny diagnos

Den mest extrema formen av selektivt ätande har sen 2013 blivit en formell psykiatrisk diagnos, Arfid, undvikande restriktiv ätstörning. Sedan diagnosen blev känd har antalet fall ökat i Sverige. Arfid leder till undervikt, undernäring och social isolering.

Googlande pappa

Pappan i det aktuella Göteborgsfallet anser att all annan mat än den veganska han gett dottern ”är ju giftigt, på riktigt … jag kan aldrig rättfärdiga att ge henne dessa konsumentprodukter”. Pappan tror inte på Livsmedelsverkets rekommendationer och söker i stället information på Google och i forum om alternativ medicin.