Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Filmerna från Kärrtorp visar fult våld

Det blev inget politiskt brandtal i Södertörns tingsrätt.

De många filmerna från det som hände i Kärrtorp 15 december förra året tog kanske udden av lusten att hålla ett sådant.

De visar fult våld från den 35-årige vänsterextremist som åtalats för försök till mord.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I går var det rättegång mot Joel Bjurströmer Almgren, åtalad för försök till mord, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

När åklagare Tove Kullberg gick igenom vad hon anser hände 15 december i Kärrtorp sa hon aldrig orden "höger", "vänster" eller "nazister". Det var en "allmän sammankomst mot nazism och rasism" och "två grupper svartklädda" kom dit, en med tunnelbanan, och en till fots från ett annat håll.

Budskapet var att rättssystemet bryr sig bara om brotten, inte politiska åsikter. Men det blev svårbegripligt och platt, en dimension saknades.


Filmerna som spelades upp berättade historien bättre. En av dem visade hur de svartklädda nazisterna närmar sig demonstrationen och börjar kasta flaskor på de intet ont anande demonstranterna.

Då har ett 15-tal likaledes svartklädda vänsterextremister, en av dem Joel Bjurströmer Almgren, kommit med svarta flaggor på tunnelbanan. De står i samlad tropp i utkanten av demonstrationen.

I rättssalen fick vi se på en film hur Joel Bjurströmer Almgren går till rasande anfall mot en nazist som står bredvid och filmar det som händer. Det syns tydligt att Almgren har en kniv i ena handen. Nazisten reagerar och välter omkull 35-åringen.

Var det därför du knivhugger en annan person, frågade åklagaren i går. För att du blev omkullknuffad? 35-åringen nekar. Han gjorde det i nödvärn, säger han. Polisen kunde inte försvara demonstrationen från nazisterna, som också hade kniv, påstår han. "Polisen hade inte kontroll så jag agerade".


Men filmbilderna visar att han hugger nazisten två gånger i ryggen alldeles i närheten av en polis. Varför sa du inte till polisen om du såg någon med kniv, frågade åklagaren. Det hade 35-åringen aldrig något riktigt svar på.

I stället för en brinnande aktivist framträdde en lugn och kanske lite stukad person, som sökte anhörigas stöd på åhörarläktaren med blicken. Framför honom satt den knivhuggne 28-åringen. En film visade hans rygg alldeles våt av blod. Men när han förhördes var han fåordig, sa att han inte märkte huggen, inte förrän "jag känner att det är kladdigt på ryggen".

– Det var inte en till hundra procent genomtänkt handling, sa Joel Bjurströmer Almgren om knivhuggen.

Han förnekar mord- eller dråpförsök.

– Hade jag tänkt döda honom kunde jag huggit honom i halsen.