Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Ett hejdlöst sätt att missuppfatta sitt jobb

Vad har nyårsfirandet i Köln med situationen i Sverige att göra?

Häpnadsväckandet mycket, visar det sig.

Nu har sexövergreppen i den tyska staden lett till att en svensk rättsröta avslöjas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När hundratals unga män begår övergrepp på flickor under en ungdomsfestival arrangerad av Stockholms stad, så är det en skandal, ett jättelikt problem som polis och socialtjänst ska utreda och åtgärda, och tidningarna skriva spaltmil om.

I stället har polis och arrangör ljugit, skönmålat och därmed varit med och utsatt nya offer som inte haft en aning om farorna.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger Peter Ågren, lokalpolisområdeschef i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Vilket fullständigt hejdlöst sätt att missuppfatta och missköta sitt jobb.

Polisens uppgift är inte att föra polemik för eller emot SD. De ska förhindra brott, ta fast brottslingar, utreda brott, se till att brottsoffer får sina rättigheter tillgodosedda. Det är väl helt självklart.

Diskutera med SD-are är andras uppgift. Vill man det bör man bli politiker i stället för polis.

Det som blir följden när inga grips, åtalas och döms är att ingen vet riktigt vilka gärningsmännen är. Då kan det spridas svepande formuleringar som att det var "ensamkommande", "afghaner" och så vidare. När polisen i Köln verkligen tog fast olika misstänkta visade de sig komma från åtta olika länder.

Stigmatisera inte killar som inte gjort sig skyldiga till något, eller ens varit på plats. Sätt dit de verkliga skurkarna. Se till att få en rad fällande domar, så vet vi vad för slags gärningsmän det handlar om. Inte heller socialtjänsten kan ingripa om de inte får veta vad som hänt och vilka som är inblandade.

"We are Sthlm", ungdomsfestivalen för 13-19-åringar, är ett arrangemang av Stockholms stad, det är stans högsta politiker som är ansvariga. Ansvariga så in i helvete.

De skapar alltså en arena, sommar efter sommar, för sexuella övergrepp på massnivå, där gärningsmännen ursäktas och går fria, medan unga flickor, barn i många fall, tillhandahålls som försvarslösa offer, skyddade av ingen? Som medborgare blir jag rasande.

Evenemangschefen på Stockholms stad säger "att sexualbrott alltid skett" under arrangemanget. Det eskalerade 2014, med grupper av unga män som omringade och ofredade kvinnor. Ändå mörkades allting utåt och festivalen genomfördes även 2015, då problemen blev ännu värre.

Politiker, arrangörer och polis har haft huvudet under armen. Ett kommunalt arrangemang för en så ung publik kan inte år efter år få gå till på det här sättet. Fixa problemet eller lägg ner skiten.