Britta Svensson

Ett hejdlöst sätt att missuppfatta sitt jobb

Publicerad

Vad har nyårsfirandet i Köln med situationen i Sverige att göra?

Häpnadsväckandet mycket, visar det sig.

Nu har sexövergreppen i den tyska staden lett till att en svensk rättsröta avslöjas.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När hundratals unga män begår övergrepp på flickor under en ungdomsfestival arrangerad av Stockholms stad, så är det en skandal, ett jättelikt problem som polis och socialtjänst ska utreda och åtgärda, och tidningarna skriva spaltmil om.

I stället har polis och arrangör ljugit, skönmålat och därmed varit med och utsatt nya offer som inte haft en aning om farorna.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger Peter Ågren, lokalpolisområdeschef i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Vilket fullständigt hejdlöst sätt att missuppfatta och missköta sitt jobb.

Polisens uppgift är inte att föra polemik för eller emot SD. De ska förhindra brott, ta fast brottslingar, utreda brott, se till att brottsoffer får sina rättigheter tillgodosedda. Det är väl helt självklart.

Diskutera med SD-are är andras uppgift. Vill man det bör man bli politiker i stället för polis.

Det som blir följden när inga grips, åtalas och döms är att ingen vet riktigt vilka gärningsmännen är. Då kan det spridas svepande formuleringar som att det var "ensamkommande", "afghaner" och så vidare. När polisen i Köln verkligen tog fast olika misstänkta visade de sig komma från åtta olika länder.

Stigmatisera inte killar som inte gjort sig skyldiga till något, eller ens varit på plats. Sätt dit de verkliga skurkarna. Se till att få en rad fällande domar, så vet vi vad för slags gärningsmän det handlar om. Inte heller socialtjänsten kan ingripa om de inte får veta vad som hänt och vilka som är inblandade.

"We are Sthlm", ungdomsfestivalen för 13-19-åringar, är ett arrangemang av Stockholms stad, det är stans högsta politiker som är ansvariga. Ansvariga så in i helvete.

De skapar alltså en arena, sommar efter sommar, för sexuella övergrepp på massnivå, där gärningsmännen ursäktas och går fria, medan unga flickor, barn i många fall, tillhandahålls som försvarslösa offer, skyddade av ingen? Som medborgare blir jag rasande.

Evenemangschefen på Stockholms stad säger "att sexualbrott alltid skett" under arrangemanget. Det eskalerade 2014, med grupper av unga män som omringade och ofredade kvinnor. Ändå mörkades allting utåt och festivalen genomfördes även 2015, då problemen blev ännu värre.

Politiker, arrangörer och polis har haft huvudet under armen. Ett kommunalt arrangemang för en så ung publik kan inte år efter år få gå till på det här sättet. Fixa problemet eller lägg ner skiten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag