Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

En kaotisk bild av det svenska mottagandet

Den afghanske mannen – uppvuxen i Iran – åtalas på måndag. Han säger själv att han är 17 år gammal, enligt andra uppgifter är han 25.Foto: Polisen

Polisen Ted Eriksson höggs i nacken med en kniv på Medborgarplatsen i Stockholm. 

En ung afghan från Iran har åtalats för mordförsök.

Utredningen sätter på ett oroande sätt strålkastaren på det svenska mottagandet av ensamkommande hösten 2015 och framåt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Stockholm pågick under förra året en två månader lång sittdemonstration mot utvisandet av afghanska ungdomar. Den 31 augusti har polisassistent Ted Eriksson och hans kollega Marcus till uppgift att vara på plats vid den på Medborgarplatsen. Det är lugnt så de går över till andra sidan gatan.

Plötsligt ser Marcus något svart i periferin. En person som höjer sin hand och slår ett hårt slag mot kollegan Teds bakhuvud. 

Det vittne som är närmast säger i polisförhör att en man sprang upp mot Ted Eriksson bakifrån, tog tag i hans krage och drog ner den, samtidigt som han med sin högra hand gör en rörelse mot halsen.

Ted Eriksson får ett knivhugg i nacken som åklagaren Daniel Suneson betecknar som mordförsök. "Endast på grund av tillfälliga omständigheter" var inte hugget dödande.

Vapnet var "stort som en köttkniv" enligt Marcus, som ropar "jag skjuter" och följer efter gärningsmannen. Denne slänger kniven och låter sig gripas.

Polismannen Ted Eriksson blev knivhuggen i nacken, men överlevde attacken.Foto: POLISEN

Den som åtalats för mordförsöket är en enligt egen uppgift 17-årig afghansk ung man från Iran med tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. Han säger i polisförhör att han har deltagit i demonstrationen på Medborgarplatsen många gånger. "Sju, åt … tio gånger kanske". Men just den här dagen visste han inte om den fortfarande pågick.

"När jag kom dit så gick jag raka vägen mot polisen".

Han hade köpt kökskniven på Willys samma dag.

Hur använder vi i Sverige vår stora vilja att hjälpa andra? 

I förhör ger han inte någon förklaring till attacken. När hans tid i Sverige kartläggs av polisen framträder en kaotisk bild av det svenska mottagandet där det 20-tal personer som förhörs bara är en del av alla som haft till uppgift att hjälpa honom.

Men vad är "hjälp"? Vad är ett värdigt mottagande av asylsökande? Vad är respekt mot och omsorg om andra människor? Hur använder vi i Sverige vår stora vilja att hjälpa andra? 

Det är frågor jag ställer mig när jag läser polisens utredning.

Mannen som åtalats för att ha försökt mörda Ted Eriksson är född i Afghanistan och uppväxt i Iran, enligt egna uppgifter. Han kom till Sverige i december 2015 och uppgav då att han var 16 år. 

Här fick Ted Eriksson kniven i nacken.

Först togs han till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm på grund av problem med ett knä. Sen lades han in på Sachsska barnsjukhuset med vad som senare kallas "uppgivenhetssyndrom". Han åt och drack inte, och verkade apatisk. Han fick en god man som berättar att han fick frågan "att det finns ett barn, ligger på sjukhuset, han är ej kontaktbar, om du vill ha uppdraget".

Från sjukhuset flyttades den asylsökande mannen till ett familjehem där personal från BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, besökte honom flera gånger i veckan. Han fick kontakt med en kurator som han fick förtroende för. "Han sa till slut att han var 25 år, efter att hon frågade honom om allt han hade sagt att han gjort. Han hade berättat att han hade gått i skolan också berättat att han hade jobbat både som skräddarassistent och som svetsare i skyskrapor och att han hade haft tre anställda under sig".

 

LÄS MER: Ung man åtalas för mordförsöket på polisen Ted Eriksson 

 

Även flera andra vittnen säger att de var säkra på att mannen var över 18 år. En kurator säger: "han var tystlåten och tillbakadragen på ett, i hennes värld, något konstgjort sätt … Han ville vara tyst och göra som han ville, tills han fick sin vilja igenom". Han hade svårt att acceptera att bli behandlad som ett barn.

Mannen sa senare när han tillfrisknat att han bara hade skojat när han var sjuk. Personalen på hans boende svarade att han i så fall var en bra skådespelare, eftersom han tidigare varit apatisk.

Kniven som användes vid mordförsöket.Foto: POLISEN/FUP

Mannen får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd av medicinska skäl 16 september 2016. Men i början av 2017 säger han till sin handläggare på socialtjänsten att han saknar sin familj, tycker det är kallt i Sverige och att han vill återvända till Iran. 

 

Det blir en diskussion på BUP om det verkligen är en bra idé. Men han får sin vilja igenom efter att flera runt honom haft kontakt med hans familj i Iran, som säger att han är 23 år gammal och kan bestämma själv. Han flyger till Teheran 25 februari 2017 och hans gode man stryks från sitt uppdrag.

Familjehemmet, som pratat i telefon med hans föräldrar och två yngre systrar, 23 och 21 år gamla, inför avresan, tycker inte att de verkar välkomna honom. "Vill han komma hit och göra livet surt för oss igen", säger den ena systern. Men de får höra senare att pappan mötte honom på flygplatsen.

Den 24 maj är mannen, som fått en flygbiljett med öppen retur, tillbaka i Sverige igen. Det hade skurit sig med familjen, är det enda korta svar han ger som förklaring. Han säger att nu vill han stanna för att få ett bättre liv, studera och jobba. Efter en vecka får han en plats på ett boende i Tyresö utanför Stockholm. Där finns andra ungdomar, och bemanning av personal dygnet runt. Han får en ny god man och ny kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Han signalerade att han ville döda någon, säger en elevassistent.

Eftersom han fortfarande officiellt är under 18 år och har uppehållstillstånd får han barnbidrag på 1050 kronor i månaden enligt en anställd på hemmet där han bor.

Han ifrågasatte enligt ett vittne att det var så många inblandade i hans ärende och han förstod inte deras roller. "Det är hur många som helst", säger en anställd på hans boende. "Han har ju kontakt med BUP och det var alltså folk från socialtjänsten och Migrationsverket. Det var liksom en hel hög med människor".

Ändå kan ingen av alla dessa ge honom besked om hans framtid. Han får enligt personalen på boendet kontakt med andra ungdomar i samma situation vid demonstrationen på Medborgarplatsen, och vistas där en del, även över natten. "Han har kommit hem och frågat mycket om asylprocessen och det har varit tydligt att han haft många tankar om det", säger föreståndaren.

 

Han förstår av vännerna på Medborgarplatsen och på boendet att han riskerar att skrivas upp i ålder, skickas till ett av Migrationsverkets boenden långt från Stockholm eller avvisas från Sverige. Han frågar personalen vad han ska göra om han får avslag när det tidsbegränsade uppehållstillståndet går ut, om han ska åka hem till familjen i Iran eller söka asyl i något annat land. 

Knivmannen greps bara ett stenkast från brottsplatsen på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: LÄSARBILD

21 augusti börjar han för första gången i svensk skola, på Tyresö gymnasium. Han mår bättre och ser fram emot att få börja skolan, är studiemotiverad och försöker lära sig svenska, enligt boendet. De ser honom aldrig använda våld.

Men efter bara fyra dagar i skolan hamnar han i bråk där med andra elever från Afghanistan. Enligt ett åtal för misshandel slog han en annan elev med ett knytnävsslag i ansiktet. Han åtalas också för att fyra dagar senare ha misshandlat och hotat ytterligare en elev.

Han signalerade att han ville döda någon, säger en elevassistent.

Han som såg fram emot att få börja skolan blir avstängd, och slutar återigen att prata och äta. "Han upplevdes som orolig och utstrålade hopplöshet och desperation", säger en anställd på hans boende.

 

LÄS MER: Knivhuggne polisen Ted Eriksson "Jag är extra uppmärksam" 

 

På morgonen den 31 augusti tar han sig från boendet i Tyresö med buss till Willys, där han köper en kockkniv med ett blad på 20 centimeter och en burk Red Bull. Han åker till Gamla stan och köper en ring. Han lägger pussel i sin mobil.

 

När han vänder tillbaka söderut igen med tunnelbanan har han kniven inlindad i en scarf runt sin högra hand. Han går av t-banan vid Medborgarplatsen och upp genom uppgången mot Björns trädgård. Han går direkt fram och hugger Ted Eriksson i nacken, enligt vad han själv berättar.

Avspärrningar efter knivattacken vid Medborgarplatsen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Mannen som åtalats för mordförsöket på Ted Eriksson är ofta tyst långa stunder under polisens förhör. Men några saker säger han:

"Jag högg en polis med kniv". 

"Jag hade köpt den här kniven för att hugga polisen".

"Det var vilken polis som helst".

 

Han sitter nu på ett låst ungdomshem i väntan på rättegången, som börjar på måndag. Åklagaren har kallat en rättsläkare och ett vittne för att styrka att mannen är över 18 år, och vill att han utvisas från Sverige.

Är han en ensamkommande 17-åring eller en 25-årig vuxen man?

Berättelsen ovan väcker många frågor. Varför sökte mannen asyl i Sverige? Var det en sjuk person som kom hit, eller blev han sjuk här? Varför åkte han hem till Iran och varför kom han tillbaka? Varför blev han plötsligt våldsam när han äntligen fick gå i skolan? 

Det finns inga tydliga svar i polisens utredning, helt enkelt därför att den inte ger svar på vem mannen som åtalats för mordförsöket på Ted Eriksson egentligen är. Är han en ensamkommande 17-åring, som han nu själv hävdar i polisförhör, eller en 25-årig vuxen?

Motivet och det plötsliga, grova våldet är ett mysterium.

Ted Eriksson säger i förhör att "den här personen som gjorde det ville ha ihjäl mig helt enkelt".

– Man känner sig rätt så liten och hjälplös liksom att man inte kan skydda sig mot sådant här.