Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Det orange kuvertet innehåller fel information om pensionen

"Det orange kuvertet är på ingång. Du kan kasta det i papperskorgen.", skriver Britta Svensson. Foto: / /IBL

Det orange kuvertet är på ingång.

Du kan kasta det i papperskorgen.

Det säger ju inte ett skvatt om din blivande pension.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra veckan skrev jag om åldrandets inre liv. Tack till er som hörde av er med insiktsfulla kommentarer. Ann skrev om "en resa och en utveckling mot nya inre nivåer", Eskil om att ha "det hyggligt bekvämt på nedfärden mot mörkret och kremeringsugnen" och Ulf om "att Döden kommer rakt emot oss med en trasmatta i famnen. Vi ska viras in i den och läggas på evighetens vind".

Medan vi i medierna gärna beskriver åldrandet som svart (usel åldringsvård och fattigpensioner) eller vitt (härligt liv i solen på klokt sparade pengar), så ser verklighetens människor det i regnbågens alla färger, plus femtio nyanser av grått. 

Förmågan att tänka, känna och uppleva avtar inte för att man blir äldre. 

Tvärtom, som Eskil skriver, dog ofta våra förfäder strax efter att de slutat jobba, medan vi numera kan lägga på några decennier: "Vilken tidsskillnad det innebär i antal timmar man som gammal får över till att fundera över tillvaron!".

 

LÄS ÄVEN: Det är inte åldringsvården som är ett helvete – utan själva ålderdomen

 

Här i Sverige pratar vi för mycket om pensioner, och för lite om själen. Men resan mot inre nivåer, och mot kremeringsugnen, måste ju finansieras. Så i det gråmelerade, och ibland färgsprakande, sextiopluslivet måste också pengarna räknas.

Det är här det orange kuvertet kommer in.

På måndag får ni i Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten det, och sen skickas det successivt ut till resten av landet tills Skåne, Blekinge, Halland och Gotland fått sina kuvert i mitten av mars.

En högtidlig, årlig ritual som är helt meningslös.

För det är något grundläggande, fasansfullt fel med det orange kuvertet. 

Det borde inte skickas ut. Det innehåller fel information om den pension som 90 procent av mottagarna har att förvänta sig. Så många har nämligen tjänstepension, som inte finns med i de orange uppgifterna.

Det finns en liten hemsk skrift från Riksrevisionen som heter "Att gå i pension - varför så krångligt?". Där skåpas tanken bakom det orange kuvertet ut helt. Det sägs att "staten inte har tagit ett tillräckligt ansvar för helheten" i det svenska pensionssystemet. Det orange kuvertet är främsta beviset för det.

Hela pensionen, den orange plus tjänstepensionen, var omöjlig att överblicka tills Pensionsmyndigheten skaffade ett ställe på sin hemsida där man efter inloggning kunde klicka på "Min pension" och komma till den samlade summa man har att vänta sig.

Där framgick att jag förutom summan det orange kuvertet berättar om, har tjänstepension hos fem olika bolag, i nio olika potter. Som Riksrevisionen torrt konstaterar: "Staten har inte tagit ett tillräckligt ansvar för att uppnå ett mer sammanhållet system".

Men siffrorna fanns i alla fall där. Det är naturligtvis de som bör skickas ut i ett kuvert en gång per år. I stället har Pensionsmyndighetens hemsida gjorts om så att jag inte längre hittar dem. Allt ser rörigt ut och mina siffror är försvunna. Jag kommer bara till påståendet att "Sverige är ett av de främsta länderna i världen när det gäller att kunna erbjuda sina medborgare information om hela pensionen".

Hur hamnade vi här? Hur blev världens mest välordnade land en enda härva med ett stort urgröpt hål i mitten? Som Riksrevisionen konstaterar, saknar i vissa fall 70 procent av befolkningen de mest grundläggande insikter i hur pensionssystemet är konstruerat. Hålet i mitten är de 40 procent av pensionen som kommer från finansmarknaderna, och som går åt skogen när börsen faller.

Ingen fattar det, få har koll. Själv ägnar jag mig åt magiskt tänkande, och tror att jag oväntat kommer att få en massa pengar från okänt håll innan jag viras in trasmattan.

 

LÄS ÄVEN: Britta Svensson: Pensionssystemet är raketforskning

 

Allmän pension

Det är denna del av pensionen som det orange kuvertet handlar om. Hälften i åldersgruppen 60-66 år anger att de har "ganska dålig" kunskap om den. Premiepensionen, som är en del av den allmänna pensionen, urholkas för många av kriminella bolag som erbjuder sig att "förvalta" den för höga avgifter.

 

Det finns flera olika delar av pensionen man ska hålla koll på. Foto: COLOURBOX

 

Tjänstepension

De flesta har noll koll på den. Skräckmening från Riksrevisionens rapport om tjänstepensionen:

"Det är sannolikt så att få individer aktivt tar ställning till sina försäkringars livslängdsantaganden och prognosräntor trots att ett byte av förvaltare inför pensionen kan ge upp till 65 procent mer pension".

 

 

 

Privat pension

Jag har fått många goda råd om pensionen, alla har varit fel, och alla val jag gjort har varit fel. Det enda bra beslut jag fattat var att strunta i rådet att inte pensionsspara privat. Jag gjorde det ändå, och får därför hyfsad pension i tio år i stället för fem. Om siffrorna stämmer, och det vet ingen.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!