Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Det nuvarande systemet river upp sår hos utsatta

Det svenska systemet med skadestånd till anhöriga till mordoffer läker inte sveda och värk.

I stället river det upp nya sår hos drabbade människor.

Det är dags för radikala förändringar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten mot Martin Jonsson, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för det brutala mordet på Lotta Rudholm.

Lotta Rudholms mamma och två systrar har överklagat skadeståndet på 50 000, och vill att summan höjs till 75 000 kronor för psykiskt lidande.

Sen 2002 säger skadeståndslagen att ersättning ska betalas ut till närstående till dem som dödats på grund av våld. Schablonen som döms ut vid mord är nu 50 000 kronor.

– Summan har varit oförändrad sen 2004 och nu är det dags för en höjning. Jag hoppas att hovrätten är beredd att göra den höjningen. Annars har vi funderat på att driva frågan hela vägen till högsta domstolen, säger advokat Johan Lavås, målsägarbiträde för Lottas mamma och systrar.

Den summan har ifrågasatts av flera drabbade än Lotta Rudholms anhöriga. "Skadeståndet är förnedrande lågt och upplevs som en ytterligare kränkning", skriver Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, på sin Facebook-sida.

Men inte ens den summan kan anhöriga räkna med att få ut. De flesta gärningsmän kan inte betala, och statliga Brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning.

– Det händer till exempel att de nekar syskon till mördade att få ut skadeståndet om de inte bott på samma adress, säger Ewa-Britt Gabrielsen, språkrör för RAV.

Ewa-Britt Gabrielsens son Marcus misshandlades på Kungsgatan i Stockholm i maj 2005, och dog två dagar senare av sina skador. Det har tagit henne elva års kamp att få ut skadeståndet som utdömdes i hovrätten. De tre som dömdes för att ha dödat Marcus kunde först inte betala. Hon nekades att få ut resterande summa av Brottsoffermyndigheten när hon fått ut en mindre del på sin hemförsäkring.

 

LÄS MER: Lottas granne hörde bankningar och skrik

 

Hon har själv via Kronofogdemyndigheten fått kämpa i åratal.

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten mot Martin Jonsson, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för det brutala mordet på Lotta Rudholm.

– De flesta får aldrig några pengar. Det finns inte ork och kraft bland anhöriga för det som krävs. Det blir ytterligare ett svek från samhället för dem som är hårt drabbade.

Ida Johansson mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby förra året. Nyligen dömdes hennes anhöriga att betala mördarens rättegångskostnader efter att de överklagat skadeståndsdelen. De ansågs av hovrätten ha fått tillräcklig kompensation från sitt försäkringsbolag.

Men det är inte försäkringsbolagen utan gärningsmännen som ska betala skadeståndet, som en del av straffet.

Englas mamma Carina Höglund fick själv tipsa Kronofogden om att mördaren Anders Eklund fått skadestånd från staten för en misshandel i fängelset, och därför hade pengar att betala av på de skadestånd han dömts till.

RAV driver kravet att utdömda skadestånd till anhöriga till brottsoffer omedelbart ska betalas ut av staten, som sen ska driva in pengarna från de dömda.

Det är ett utmärkt förslag. Nuvarande systemet med skadestånd river upp sår hos utsatta människor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!