Britta Svensson

Det nuvarande systemet river upp sår hos utsatta

Publicerad

Det svenska systemet med skadestånd till anhöriga till mordoffer läker inte sveda och värk.

I stället river det upp nya sår hos drabbade människor.

Det är dags för radikala förändringar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten mot Martin Jonsson, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för det brutala mordet på Lotta Rudholm.

Lotta Rudholms mamma och två systrar har överklagat skadeståndet på 50 000, och vill att summan höjs till 75 000 kronor för psykiskt lidande.

Sen 2002 säger skadeståndslagen att ersättning ska betalas ut till närstående till dem som dödats på grund av våld. Schablonen som döms ut vid mord är nu 50 000 kronor.

– Summan har varit oförändrad sen 2004 och nu är det dags för en höjning. Jag hoppas att hovrätten är beredd att göra den höjningen. Annars har vi funderat på att driva frågan hela vägen till högsta domstolen, säger advokat Johan Lavås, målsägarbiträde för Lottas mamma och systrar.

Den summan har ifrågasatts av flera drabbade än Lotta Rudholms anhöriga. "Skadeståndet är förnedrande lågt och upplevs som en ytterligare kränkning", skriver Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, på sin Facebook-sida.

Men inte ens den summan kan anhöriga räkna med att få ut. De flesta gärningsmän kan inte betala, och statliga Brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning.

– Det händer till exempel att de nekar syskon till mördade att få ut skadeståndet om de inte bott på samma adress, säger Ewa-Britt Gabrielsen, språkrör för RAV.

Ewa-Britt Gabrielsens son Marcus misshandlades på Kungsgatan i Stockholm i maj 2005, och dog två dagar senare av sina skador. Det har tagit henne elva års kamp att få ut skadeståndet som utdömdes i hovrätten. De tre som dömdes för att ha dödat Marcus kunde först inte betala. Hon nekades att få ut resterande summa av Brottsoffermyndigheten när hon fått ut en mindre del på sin hemförsäkring.

 

LÄS MER: Lottas granne hörde bankningar och skrik

 

Hon har själv via Kronofogdemyndigheten fått kämpa i åratal.

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten mot Martin Jonsson, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för det brutala mordet på Lotta Rudholm.

– De flesta får aldrig några pengar. Det finns inte ork och kraft bland anhöriga för det som krävs. Det blir ytterligare ett svek från samhället för dem som är hårt drabbade.

Ida Johansson mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby förra året. Nyligen dömdes hennes anhöriga att betala mördarens rättegångskostnader efter att de överklagat skadeståndsdelen. De ansågs av hovrätten ha fått tillräcklig kompensation från sitt försäkringsbolag.

Men det är inte försäkringsbolagen utan gärningsmännen som ska betala skadeståndet, som en del av straffet.

Englas mamma Carina Höglund fick själv tipsa Kronofogden om att mördaren Anders Eklund fått skadestånd från staten för en misshandel i fängelset, och därför hade pengar att betala av på de skadestånd han dömts till.

RAV driver kravet att utdömda skadestånd till anhöriga till brottsoffer omedelbart ska betalas ut av staten, som sen ska driva in pengarna från de dömda.

Det är ett utmärkt förslag. Nuvarande systemet med skadestånd river upp sår hos utsatta människor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag