Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

För flickorna är nu allt för sent

Det finns ingen anledning att moralisera över de lärare, sjukvårdspersonal och andra som kunnat, men inte gjort en orosanmälan om de två flickornas situation, skriver Britta Svensson. Foto: JENS CHRISTIAN

Vem såg barnen?

Det är den allt överskuggande frågan efter morden i Bjärred.

Det är inte en tragedi som ska gömmas undan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ingen anledning att moralisera över de lärare, sjukvårdspersonal och andra som kunnat, men inte gjort en orosanmälan om de två flickornas situation.

Jag vet själv hur svårt det är.

Jag minns alla detaljer kring de gånger jag själv borde gjort något, men avstod. Det var barn i omgivningen som jag såg i uppenbart utsatta situationer. Jag borde tagit dem till mig, frågat, engagerat mig, och sedan ringt föräldrarna eller i sista hand socialtjänsten.

I stället lät jag det bero. Kanske spelade det roll att föräldrarna var väletablerade, framgångsrika personer. 

Att jag kommer ihåg de fallen beror på vad jag fick höra sedan. Att det verkligen handlade om svåra problem. Att barnen hade behövt en utomstående vuxen som såg dem.

 

Andra är inte så handfallna som jag. De som ingriper är nästan alltid människor som har erfarenhet, som antingen av livet eller genom jobbet har fått insyn i hur barn kan ha det, och hur man ska hantera den oro man känner.

Jag tror att jag skulle handla annorlunda i dag. Kanske någon som såg flickorna i Bjärred tänker samma sak nu. Men för flickorna är allt nu försent.

När det gäller samhällets insatser är det djupt sorgligt att man inte tagit mer lärdom genom den så kallade lex Bobby. Bobby var en tioårig pojke som plågades ihjäl av sin mor och styvfar i trakten av Nässjö 2006.

Det fanns många varningstecken kring honom, den främsta att han varit frånvarande från skolan väldigt länge.

Efter hans död infördes 2008 den så kallade lex Bobby, särskilda dödsfallsutredningar som ska göras när ett barn dött på grund av våld eller annat brott och barnet varit i behov av skydd. Man ska leta efter systemfel i samhällets skyddsnät och förebygga att fler barn far illa.

 

Lagen har blivit ett stort fiasko. Bara ett fåtal fall utreds, och utredningarna leder inte till någonting. Ett stort problem är att det krävs en lagakraftvunnen dom för att få börja en lex Bobby-utredning.

Mord som de i Bjärred räknas bort, eftersom gärningspersonerna är döda. Då blir det ingen rättegång och ingen dom.

Det finns många kloka förslag om hur lex Bobby kan uppdateras och förbättras. Regeringen bör skyndsamt ta dem till sig.

Socialstyrelsens senaste lex Bobby-rapport kom 2016, och handlade om 35 fall. I 24 av dem hade barn, samtliga under 15 år, dödats av en förälder. 

Det finns barn som vi alla behöver bli bättre på att se.

 

LÄS MER: BRITTA SVENSSON: Att mörda ett barn är aldrig barmhärtigt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!