Britta Svensson

Det duger inte att jobba deltid, hämta tidigt på dagis och sen klaga

Publicerad

Kan en kvinna bli jämställd utan att jobba lika mycket som en man?

Svaret på den frågan är tyvärr nej.

Det duger inte att jobba deltid, hämta tidigt på dagis och sen klaga på att pensionen blir usel.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Fredrik Reinfeldt var på Katedralskolan i Uppsala strax före valet frågade en elev vad alliansen gjort i praktiken för jämställdheten.

Den dåvarande statsministern svarade att 150 000 fler kvinnor jobbar nu än när de tillträdde 2006. Och så sa han att "det är kvinnors självpåtagna deltidsarbete" som lägger grund för ojämlikheten med sämre löneutveckling och dålig pension.

De orden klang till i mitt huvud. Kvinnors självpåtagna deltidsarbete. Det lät brutalt när han sa det, men jag vet att det är sant.

Det är svårt att diskutera den frågan med andra kvinnor. En del blir väldigt arga. Vet jag inte att det är könsmaktsordningen, kvinnoförtrycket eller föräldraförsäkringens brist på tvingande regler att dela rakt av som är orsaken till att kvinnor jobbar deltid.

Så sjutton heller. Allt är möjligt för den kvinna som vill och vågar.

 

I min smarta gymnasieklass gick bara tjejer. Många hade höga betyg och framtiden för sig. Det var tidigt 70-tal.

Nu har jag inte följt mina gamla klasskamrater i detalj. Ni blev säkert karriärkvinnor allihopa. Men bland andra kvinnor i min åldersgrupp är det förvånande många som inte tagit för sig av chanserna i världens mest jämställda land.

Många har trots toppbetyg valt yrken i offentlig sektor med dålig löneutveckling. En hel del har jobbat deltid. Det finns till och med de som aktivt prioriterat att mannen i familjen ska få en bra pension, och för egen del tänkt att "det ordnar sig".

Det gör inte det. Men kvinnor jobbar deltid och gnäller på dålig pension.

 

Debattören Nima Sanandaji i Svenska Dagbladet skriver under rubriken "Kvinnor jobbar för få timmar" om att Sverige står inför ett vägval. "Antingen kan vi reformera de ekonomiska strukturer som skapar stora gap i arbetad tid" mellan kvinnor och män. Eller så blir det som Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och en del socialdemokrater vill - sänkt arbetstid. Det är i offentlig sektor där många kvinnor arbetar som frågan främst drivs.

Det är uppochnervända världen.

Det är de inom vänstern som säger sig vara för jämlikhet som vill att kvinnor ska arbeta mindre. Socialdemokraterna drev länge frågan om 18 månaders föräldraförsäkring. Det är vänster och fint att vända det tuffa arbetslivet ryggen och lägga massor av tid på gammaldags hemmafrusysslor. En del tycker det är mest vänster att inte jobba alls.

Rut-tjänster, som väldigt handfast ger kvinnor i karriären möjlighet att arbeta fler timmar, är fulast av allt, enligt vänstern. Duktig feminist städar, tvättar och putsar fönster själv.

 

Det är verkligen jättekonstigt att det var den moderate Anders Borg som i sina valtal såg det som en framgång att under alliansstyret den magiska siffran 50 procent passerades när det gäller kvinnor som arbetar heltid. Över 50 procent av de kvinnor som arbetar, har nu heltidsjobb.

Ni jobbar alltså inte ens heltid, hälften av er, och ändå gnäller ni för att ni tjänar sämre än män, har sämre karriärmöjligheter och får katastrofala pensioner? Det hänger inte ihop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag