Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Det är vidrigt bortom allt

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på ett av plakaten under den nazistiska demonstrationen.
Foto: / Anna-Karin Nilsson

Jag tror inte mina ögon.

I Expressens tv-sändning syntes nazistiska NMR:s plakat under demonstrationen i Göteborg.

De visar bilder på framstående svenskar med judisk bakgrund, varav en överlevande från Förintelsen, med texten "Förbrytare".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Journalisten och författaren Göran Rosenbergs föräldrar överlevde Förintelsen, vilket han mycket gripande har skildrat i boken "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz".

Emerich Roth, 93, är överlevande från Förintelsen. Han har oförtröttligt arbetat mot våld, rasism och nazism.

Under lördagen i Göteborg syntes deras bilder på plakat i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Under stod ordet "Förbrytare".

Det fanns ingen förklaring till varför ordet användes. Det är självklart för nazisterna att det är personernas judiska bakgrund som är "förbrytelsen". Även bilder på andra svenskar med judisk bakgrund som Helle Klein och Jan Scherman syntes på plakaten, liksom politiker som Gudrun Schyman, Stefan Löfven och Anders Ygeman och publicister som Thomas Mattsson.

Det är vidrigt bortom allt.

***

Det har skett en upptrappning av retoriken inom den svenska nazismen efter att Svenskarnas parti misslyckades i valet 2014 och lades ner. Det finns grader i helvetet. Nordiska motståndsrörelsen har grövre retorik, är öppet antisemitiska och rasistiska, och vill rasera demokratin i Sverige.

De är våldsförhärligande, farliga och ofta kriminella. En av få gånger jag känt mig hotad som journalist var när ett 20-tal svartklädda, unga nazister samlades vid Södertörns tingsrätt när flera från NMR ställdes inför rätta för våldsamheter i samband med en antinazistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm.

Det hat de utstrålade var rasistiskt och antisemitiskt. Jag var måltavla därför att jag jobbar åt vad de kallar "judemedia".

Det är ofattbart att den nazistiska människosynen kunnat överleva, och breda ut sig igen, efter vad som hände under andra världskriget. Det visar att människovärdet måste hävdas gång på gång, att antisemitismen måste bekämpas varje dag, och att nazisterna behöver motstånd, ständigt.

***

I Göteborg ser det ut som att domstolarna, som begränsade nazisternas demonstrationsväg, och polisen, som stoppade dem när de inte höll sig till tillstånd och överenskommelser, segrat i den maktkamp som dessa aggressiva nazister älskar att ge sig in i.

Jag kunde följa det som hände i Göteborg via Expressen TV:s direktsändning. Det var också en seger för demokratin. Det var denna dag viktigt att minut för minut få rapportering om vad som hände i Göteborg.

Jag var under lördagen i kontakt med många läsare som liksom jag var förfärade över NMR:s öppna antisemitism.

Nazisterna angriper det bästa Sverige har. 

I dag tycker jag att viktigast av allt är att stå upp för alla medborgare med judisk bakgrund och tillhörighet. De är nazisternas främsta måltavla.