Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Det är svårt att vänja sig vid terroristens världsbild

Foto: Privat
Två dagar efter terrordådet i Stockholm gick Hammarbys traditionella marsch genom Södermalm. Den stora folksamlingen ramades in av poliser beväpnade med automatvapen. Foto: Privat
Rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov pågår i Stockholms tingsrätt. Foto: / POLISEN

Det är bara en tidsfråga innan det sker ett terrordåd i Stockholm.

Den tanken räddade livet på två 20-åringar på Drottninggatan.

En man som trodde att det var något fel på lastbilen höll på att dö.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På torsdagen fortsatte förhören med målsägande som åklagaren säger att Rakhmat Akilov försökte mörda den 7 april. En man berättade att han var på besök i Stockholm med hustrun, svågern och svägerskan, och de var på väg till sitt hotell från Arlanda Express.

På Drottninggatan såg mannen, som gick först i sällskapet, en lastbil komma emot dem.

– Den vaggade och lät onormalt mycket. I min värld var det ett tekniskt fel på lastbilen eller så var föraren sjuk, berättade mannen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Han jobbar i åkeribranschen, men kunskapen om lastbilar gjorde inte att han såg faran snabbt, tvärtom.

– Jag stod kvar lite längre än de andra. Min svåger var några meter bakom mig, han vände snabbt på klacken och sprang därifrån.

Mannen som stod kvar insåg att det var för sent att springa. Han tryckte sig mot husväggen och Rakhmat Akilov passerade med lastbilen en halv meter ifrån honom.

– Då sköljer en tanke på vart mitt sällskap tagit vägen... Jag ser de sargade kropparna i korsningen. Är det min hustru eller svågerns hustru som ligger där?

Alla i sällskapet klarade sig, men de tre som räddat sig runt gathörnet visste å sin sida inte vad som hänt med mannen som stod kvar.

Blommor utanför Åhléns City dagen efter terrordådet den 7 april. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Svågerns röst bryts när det blir hans tur att höras.

– Jag kunde inte hålla samma tempo som han för jag var nyopererad för blindtarmen. Jag räknade med att han skulle springa med mig, men när jag vänder mig om är han inte där, utan det ligger folk i korsningen...

Två 20-åriga killar som är på väg att köpa Hammarby-halsdukar inför den första hemmamatchen på söndagen hör en duns bakom ryggen när de går på Drottninggatan.

– Jag insåg faktiskt direkt vad det var. Jag hade sett vad som hänt i Nice och vid julmarknaden i Berlin. Jag trodde att det var ett terrorattentat, berättade en av killarna i rätten.

Han kastade väskan med skolböcker och sprang in i en butik. Den andra killen räddade sig in på en sidogata.

Trots det som hänt gick de båda 20-åringarna i Hammarbys traditionella marsch genom Södermalm två dagar senare. Den stora folksamlingen ramades in av poliser beväpnade med automatvapen. 

– Jag undviker Drottninggatan helt. Jag har gått från att vara där två gånger i veckan under två års tid till att inte alls vara där, berättade den andra 20-åringen.

Hur känner du inför de här berättelserna från människorna som har hoppat undan lastbilen, undrade åklagaren Hans Ihrman när det blev Rakhmat Akilovs tur att höras.

– Jag hoppas att de som har överlevt kommer att på något sätt reagera mot Sveriges inställning mot islamiska staten, svarade Akilov. 

Det gick ett chockerat sus genom åhörarläktaren. Det är svårt att vänja sig vid, eller förstå, terroristens världsbild.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!