Britta Svensson

Det är något självdestruktivt i den svenska kvinnorollen

Publicerad

Detta är ett öppet brev till Kitty Jutbring: Jag känner inte dig. Men kära Kitty, jag måste få säga några sanningens ord. För jag tror att du behöver det. Det jag egentligen vill göra är att ta ett grepp om dina handleder, se dig in i ögonen och säga med lugn röst: "sluta nu". Men som jag kommer ihåg är det barn i sexårsåldern man säger allvarliga saker till på det viset.

Och du är ju 38.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du lever i ett av världens rikaste länder, med världens bästa villkor för föräldrar. Du har gratis mödravård, gratis förlossningsvård, gratis barnavård, föräldraförsäkring och världens bästa förskola för dina barn till låg taxa.

Bara en kort tid i ett annat land kommer att ge dig fasaväckande insikter om hur livsvillkoren är för de småbarnsmammor som saknar de här förmånerna.

Ändå skriver du texten "Ja, dagisåren pajar tyvärr sexlusten" på Expressen Debatt. Den handlar om allt du känner dig tvingad att göra med all den tid du får över när du åtnjuter allt det ovanstående, och hur det håller på att bränna ut dig. 50 procent av det du beskriver är helt onödigt:

Du känner att du måste ha med dig en nyttig, ekologisk och hemlagad lunch till jobbet samtidigt som du markerar att du inte är för tråkig.

Detta är ju total bullshit. Du lägger fem minuter på att köpa med dig mat från närmsta nyttiga, ekologiska lunchställe. Vem bryr sig?

Du ska helst hinna med ett yogapass och lite spinning på lunchen.

Skojar du? När man har två riktigt små barn har man inte tid att träna. Det kan du göra de andra 70 åren av ditt liv.

 

Du förestår en kul afterwork på fredag.

Nej. Inget för småbarnsmammor. Välj bort.

Din mans syster fyller år så du måste köpa en gryta till henne i gallerian efter jobbet. Här börjar jag gapskratta. Vad har din man för handikapp? Shoppingeksem?

När du kommer hem börjar du jäsa brödet.

Allvarligt, färdigt bröd finns i affären.

Och du fortsätter med att plastbanta köket.

Plast är ett underbart material för en barnfamilj. När ungarna flyttat hemifrån kommer du att ha decennier av tristess då du kan fylla ut tiden med den här typen av meningslösa sysslor.

Du dekorerar barnens rum och instagrammar det sen.

Är det inte roligare att ligga med maken?

Du ringer makens mamma och planerar julen.

Oj, stackars maken! Telefonallergi?

Du har fullt upp med att vara klassmamma, inreda hemmet med pasteller och grafiska former, läsa böcker om andlighet och matcha kläder till hela familjen.

Än en gång, du väljer alltså detta hellre än att ha sex?

 

Ja, kära Kitty, så håller det på, du räknar upp en massa idiotiska sysslor och påstår att du "förväntas" göra allt detta, hellre än att se till att ditt samliv med din man fungerar.

Det jag undrar är, håller någon ett laddat vapen mot ditt huvud? Vad kommer egentligen att hända om du skippar allt det ovanstående? Som vore så fasansfullt att du för det offrar lugn, ro och tid över att göra det du nämner som faktiskt är nödvändigt, som att sköta barnen, kontakter med förskolan, tvätt och sopsortering.

Trots världens bästa villkor för småbarnsföräldrar har Sverige en lägre andel kvinnor på höga poster i näringslivet än många andra länder. Det är något självdestruktivt i den svenska kvinnorollen som du beskriver väldigt bra i din text. Vi är rädda för friheten vi kämpat oss till.

Så sluta nu. Småbarnsåren är livets höjdpunkt. Varför slösa bort dem på trams?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag