Britta Svensson

Det är ett bevis på kvinnors utsatthet – inte ett drama

"Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet", skriver Britta Svensson.
Foto: TOM WALL
Bilden togs när Kim Wall var på väg ut på havet i ubåten tillsammans med Peter Madsen.
Foto: / RITZAU FOTO

Nej, det är inte ett spännande drama.

Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet.

Om Kim Wall blivit utsatt för brott har hon även drabbats som journalist.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag mår illa av omvärldens intresse för det "spännande" som händer i Danmark. Det är som att vissa tror att det handlar om ett påhittat tv-drama.

Och visst är det så, att den kommersiella underhållningsbranschen älskar berättelser om kvinnor som offer. Kvinnor som blir utsatta för påhittade övergrepp för tittarsiffrornas skull.

Men detta handlar om verkligheten. En kvinnlig journalist är försvunnen, och mannen hon skulle intervjua sitter häktad.

Det är ett riskfyllt yrke att vara journalist. Man går hela tiden rakt in i händelser som pågår på platser där man aldrig varit förut. Jag kan identifiera mig med Kim Wall och mår illa av tanken på att vara instängd i något så klaustrofobiskt som en u-båt, när något går snett.

Vad som hänt vet jag inte. Men Kim Wall saknas, och den hon skulle intervjua har häktats. En försvunnen kvinna visar sig tyvärr ofta vara en kvinna som utsatts för ett allvarligt brott.

Det låter illavarslande att den man Kim Wall var ensam med i u-båten rapporteras ofta hamna i konflikter, lätt bli arg och beskrivs som "galen".

Jag reagerar mot intresset för honom, som något slags anti-hjälte. Det finns inget spännande eller hjältemodigt över män som begår övergrepp på kvinnor. De är bara en i mängden av män som ägnar sig åt detta.

Hon får väl skylla sig själv, hör jag fladdra förbi när människor pratar om händelsen. Satte sig frivilligt i en u-båt med en galning? Detta att få skylla sig själv är, trots all jämställdhet, debatt och genustänk, den vanliga ryggmärgsreflexen hos fler än man tror när en kvinna råkar ut för någonting.

I Expressens reporter Alexandra Anderssons skakande granskning nyligen av övergrepp i taxibilar, säger vd:n för Taxi kurir:

– Bäst är ju att placera kvinnor bak så att föraren sitter fram och kvinnan sitter bak, för att minimera risken för feltolkning. Det är ju inte alltid att folk är nyktra när de åker taxi, och då är det ju lätt att saker kan uppfattas fel.

Män försvaras gång på gång på liknande sätt, av både kvinnor och män, och kvinnor får ständigt höra att allt är deras fel eftersom de själva satt sig på "fel plats".

Vad som hänt Kim Wall vet vi inte än. Men det ser inte bra ut att Peter Madsen påstår att han släppt av henne i land, vilket inte verkar stämma, och att u-båten därefter sjunkit på ett oförklarligt sätt.

Det är farligt att vara journalist. Men framför allt är det farligt att vara kvinna.