"Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet", skriver Britta Svensson. Foto: TOM WALL"Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet", skriver Britta Svensson. Foto: TOM WALL
"Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet", skriver Britta Svensson. Foto: TOM WALL
Bilden togs när Kim Wall var på väg ut på havet i ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: / RITZAU FOTOBilden togs när Kim Wall var på väg ut på havet i ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: / RITZAU FOTO
Bilden togs när Kim Wall var på väg ut på havet i ubåten tillsammans med Peter Madsen. Foto: / RITZAU FOTO
Britta Svensson

Det är ett bevis på kvinnors utsatthet – inte ett drama

Publicerad

Nej, det är inte ett spännande drama.

Det är ännu ett bevis på kvinnors utsatthet.

Om Kim Wall blivit utsatt för brott har hon även drabbats som journalist.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag mår illa av omvärldens intresse för det "spännande" som händer i Danmark. Det är som att vissa tror att det handlar om ett påhittat tv-drama.

Och visst är det så, att den kommersiella underhållningsbranschen älskar berättelser om kvinnor som offer. Kvinnor som blir utsatta för påhittade övergrepp för tittarsiffrornas skull.

Men detta handlar om verkligheten. En kvinnlig journalist är försvunnen, och mannen hon skulle intervjua sitter häktad.

Det är ett riskfyllt yrke att vara journalist. Man går hela tiden rakt in i händelser som pågår på platser där man aldrig varit förut. Jag kan identifiera mig med Kim Wall och mår illa av tanken på att vara instängd i något så klaustrofobiskt som en u-båt, när något går snett.

Vad som hänt vet jag inte. Men Kim Wall saknas, och den hon skulle intervjua har häktats. En försvunnen kvinna visar sig tyvärr ofta vara en kvinna som utsatts för ett allvarligt brott.

Det låter illavarslande att den man Kim Wall var ensam med i u-båten rapporteras ofta hamna i konflikter, lätt bli arg och beskrivs som "galen".

Jag reagerar mot intresset för honom, som något slags anti-hjälte. Det finns inget spännande eller hjältemodigt över män som begår övergrepp på kvinnor. De är bara en i mängden av män som ägnar sig åt detta.

Hon får väl skylla sig själv, hör jag fladdra förbi när människor pratar om händelsen. Satte sig frivilligt i en u-båt med en galning? Detta att få skylla sig själv är, trots all jämställdhet, debatt och genustänk, den vanliga ryggmärgsreflexen hos fler än man tror när en kvinna råkar ut för någonting.

I Expressens reporter Alexandra Anderssons skakande granskning nyligen av övergrepp i taxibilar, säger vd:n för Taxi kurir:

– Bäst är ju att placera kvinnor bak så att föraren sitter fram och kvinnan sitter bak, för att minimera risken för feltolkning. Det är ju inte alltid att folk är nyktra när de åker taxi, och då är det ju lätt att saker kan uppfattas fel.

Män försvaras gång på gång på liknande sätt, av både kvinnor och män, och kvinnor får ständigt höra att allt är deras fel eftersom de själva satt sig på "fel plats".

Vad som hänt Kim Wall vet vi inte än. Men det ser inte bra ut att Peter Madsen påstår att han släppt av henne i land, vilket inte verkar stämma, och att u-båten därefter sjunkit på ett oförklarligt sätt.

Det är farligt att vara journalist. Men framför allt är det farligt att vara kvinna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag