Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Det är alldeles vanvettigt – hur mår dagens barn?

Hur mår barnen i dagens Sverige?

Jag hittar en del av svaret i ytterkanterna på morgontidningarnas nyhetssidor.

Mord, misshandel och sexuella övergrepp blir bara små notiser.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Båda mina morgontidningar har en spalt i kanten för kortare nyhetsnotiser. 

För några dagar sen stod det här:

”Man häktad för barnmord. En treåring kom tidigare i veckan in till Skaraborgs sjukhus, så svårt skadad att barnet senare avled. Nu har en man i 25-årsåldern häktats misstänkt för mord på treåringen, samt grov misshandel av ett annat barn”.

Och lite längre ner i spalten:

”Fängelse för barnvåldtäkt. En man från Falun döms till fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn”.

När jag lägger de här korta notiserna bredvid varandra blir berättelsen alldeles vanvettig. Hur har barn det i dagens Sverige? Varför fladdrar alla dessa övergrepp bara förbi, som något inte särskilt viktigt? Var finns den stora berättelsen, som länkar samman alla dessa händelser?

En tidigare notis:

”En förskolevikarie har dömts till fyra års fängelse för sexuella övergrepp på en förskola i Stockholms län. Tingsrätten fäller honom för fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, tre fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt barnpornografibrott”.

Det anmäldes 48 sexuella övergrepp på förskolor i Stockholmsområdet 2012-2014. I Skåne var det 32 anmälningar under åren 2015-2016.

De blir en notis.

Foto: Notis från Svenska Dagbladet söndagen den 14 oktober.

Andra ser ut så här:

”Pappan häktad för spädbarnsmisshandel. Socialtjänsten slog larm, nu är mannen skäligen misstänk för misshandel. Det var i förra veckan som socialtjänsten larmade polis om att de misstänkte att ett spädbarn ska ha blivit misshandlat. Båda föräldrarna togs in på förhör och efter det anhölls pappan”.

Sen 2008 har antalet anmälda misshandelsbrott mot barn 0–6 år fördubblats.

Notiser om mord på så små människor kan se ut så här i en svensk tidning:

”En 28-årig kvinna som stått inför rätta misstänkt för mord på sin femmånaders bebis har frikänts. Det är styrkt att hon kvävde barnet, men Halmstads tingsrätt konstaterar att hon inte i tillräcklig grad varit medveten om vad hon gjort”.

Jag har mött en del ganska märkliga reaktioner när jag skrivit om mord på riktigt små barn. Det viftas bort som ingenting att gräva i, eftersom mamman oftast är förövaren, och då måste hon vara psykiskt sjuk. Det är ”synd om” henne.

Nu är det treåringen i Skaraborg jag tänker på. Enligt GT har ett syskon till den lille pojken också vårdats på sjukhus för skador. En man i barnens närhet sitter häktad misstänkt för mord och grov misshandel av barnen.

Hur är det möjligt att barn i dagens Sverige kan leva under så brutala omständigheter? Anhöriga berättar för Expressen att de slagit larm hos socialtjänsten under lång tid gällande barnen.

– Vi är många runtomkring som har varit oroliga och som har ringt och anmält. Men vi upplever att de har blundat helt för detta och inte tagit det på allvar, säger en anhörig.

Barn mördas, misshandlas, utnyttjas sexuellt. Det skär djupa sår hos anhöriga, närstående, grannar och vårdpersonal som får ta hand om de små sargade kropparna.

När något precis har hänt slår sekretess och ibland nödvändig omsorg om de inblandade till. Så påverkas även hur vi på Expressen skriver om de här fallen. Men det finns också ett stort allmänintresse att när mer tid har gått, åtal väcks, domar faller, få veta mer om vad som har gått fel när ett barn farit så illa.

Varje gång jag följt ett mördat barn genom rättsprocessen, har polisens förundersökning blottat delar av ett samhälle som sällan eller aldrig beskrivs. En värld där ett barns liv är väldigt lite värt, och där vuxnas problem tornar upp sig tills de täcker hela tillvaron.

Jag vill veta mer om den delen av samhället, och vad vi kan göra åt det.

 

Fallet Bobby

När tioårige Bobby Äikiä hittades död i Lovsjön i Småland avslöjades hur ett handikappat barn kan leva i ett fasansfullt utanförskap kantat av våld, försummelse och övergrepp. Inga sociala omsorger från samhällets sida nådde honom när han dog ensam i sin säng, med gosedjuret katten Findus som enda sällskap.

 

Fallet Yara

Åttaåriga Yara Alnajjar i Karlskrona slogs ihjäl av sin moster, med hjälp av morbrodern. Yara kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och hennes öde visar hur brutalt ett sådant barn kan utnyttjas av vuxna. Hennes längtan efter sin mamma skär som en glödgad tråd genom polisens utredning.

 

Mörkertalet

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes år 2017 sammanlagt 23 600 misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0–17 år. 3 990 av fallen handlar om misshandel av barn 0-6 år. Brå skriver: ”Det är svårt att ta reda på den egentliga omfattningen av barnmisshandel eftersom våldet ofta inte polisanmäls när det gäller små barn”.