Själv har jag blivit mer vaksam och försiktig, ju mer terrorn breder ut sig, skriver Britta Svenson. Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅNSjälv har jag blivit mer vaksam och försiktig, ju mer terrorn breder ut sig, skriver Britta Svenson. Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Själv har jag blivit mer vaksam och försiktig, ju mer terrorn breder ut sig, skriver Britta Svenson. Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals personer samlades för att hedra offren. "Vi är inte rädda", skrek de. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNTusentals personer samlades för att hedra offren. "Vi är inte rädda", skrek de. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals personer samlades för att hedra offren. "Vi är inte rädda", skrek de. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Britta Svensson

Själv har jag slutat ha hörlurar på mig i offentliga miljöer

Publicerad

"Vi är inte rädda", ropar människor på gatorna i Barcelona.

Så bra, så modigt.

Själv har jag blivit mer vaksam och försiktig, ju mer terrorn breder ut sig. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den våldsbejakande islamistiska terrorn kan inte vinna. Blotta tanken är skrattretande.

Vem vill frivilligt leva i ett kaos styrt av våld, religion och kvinnoförtryck? IS har genom att försöka framstå som coola i olika Youtube-klipp lyckats rekrytera unga från Västeuropas utanförskapsområden, unga som om de lyckats överleva, i stor utsträckning återvänt till vad de måste ha insett är mycket bättre.

Den västerländska civilisationen och demokratin.

Det är förloraren som använder terror. Den som vet att den egna ideologin aldrig kan vinna, aldrig kan övertyga särskilt många. Bara terror återstår för att skaffa sig makt, skrämma, hota och döda.

Terror påverkade mitt liv dagligen när jag som 19-åring bodde i London. Det var irländska IRA som sprängde bomber, till slut hittades en också på huvudgatan i vårt bostadsområde. Man fick ofta väskan genomsökt på biografer och i varuhus.

Nu är terrorn nära igen. Jag är ofta på Promenade des Anglais i Nice, där 84 människor kördes ihjäl för ett år sen, och var på London Bridge och Borough Market i London inte långt före terrordådet där. Drottninggatan i Stockholm är ju hemmaplan.

Jag gick Drottninggatan ner häromveckan, och kände mig väldigt kluven när jag såg folkvimlet och alla uteserveringar fulla av människor som åt, drack, pratade och skrattade.

Att visa att man inte bryr sig ett dugg om terroristernas agenda om att sprida skräck är modigt, ett sätt att visa dem att de inte kan vinna.

Men för mig är gatan förknippad med terror och död. Två terrorister har valt den, och det har med enkel matematik att göra. Liten yta, mycket folk. Smalt, svårt att komma undan. Gående, inga bilar i vägen.

Jag tycker att de som sitter på uteserveringarna med ryggen mot det håll där terroristen kom med lastbilen inte är riktigt kloka. Hur vågar de? Samtidigt gör de förstås rätt.

I varje ögonblick är inte risken stor för ett nytt attentat. Lika bra att fånga dagen, och njuta. Självklart är det rätt.

Samtidigt tycker jag att det är både naivt och nonchalant att inte arbeta systematiskt för att försöka förhindra nya terrordåd. I till exempel Nice har man med hjälp av stolpar gjort det svårare att köra in på strandpromenaden. 

I Sverige är myndigheternas mantra ständigt att det är fel att sätta upp hinder, ha kameraövervakning eller på andra sätt försöka öka säkerheten. Vi ska leva som vanligt.

Själv har jag blivit mer vaksam och försiktig. Jag lägger av med hörlurar i offentliga miljöer, stoppar ner mobilen, försöker ha koll på omgivningen.

Sen glömmer jag plötsligt bort det. Jag är vaksam lite fläckvis. Timmarna, dagarna efter ett nytt attentat. Sen går jag där med näsan i mobilen igen. 

Vi får nog leva med fler brutala uppvaknanden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag