Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Busch Thors genombrott en landvinning för kvinnor

Ebba Busch Thor under Kristdemokraternas valvaka.Foto: OLLE SPORRONG
Gudrun Schyman på Feministiskt initiativs valvaka.Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Så fånigt när någon skriver att #metoo borde ha lett till att Feministiskt initiativ fick fler röster.

Sverige efter #metoo handlar mer om Ebba än Gudrun. 

Det är bisarrt att somliga vill fösa in halva mänskligheten i ett parti som fick 0,4 procent.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åsikten att det är konstigt att #metoo, den världsomspännande revolten mot sexuella övergrepp, inte lett till att Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ fått ökat stöd, är så dum att jag exploderar inombords.

Den hördes flera gånger före valet. Bland andra Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap, sa:

– Jag är förvånad att #metoo inte har gynnat Fi mer.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, frågade på sin blogg; ”Varför växer inte Feministiskt initiativ?” trots det han kallar ”denna massiva feministiska mobilisering”.

Efter valet tyckte statsvetaren Tommy Möller att det var konstigt att Fi minskade från tre till 0,4 procent av rösterna:

– Det var många som gissade att #metoo skulle vara gynnsamt för Fi, mot den bakgrunden är det överraskande ... Deras egen förklaring är att de varit i medieskugga men det ska bli spännande att se djupanalyser av detta.

Gudrun Schyman? I medieskugga? Jag tror jag skrattar ihjäl mig. 

Bara ett exempel: på bio går filmen ”Gudrun - konsten att vara människa” som enligt DN:s recensent saknar kritiska frågor och ”ser bara snäppet bättre ut än en ren beställningsfilm”. Vilken annan partiledare skulle lyckas med det?

Gudrun Schyman på Feministiskt initiativs valvaka.Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Trots all okritisk propaganda kring Schyman och hennes parti fick de bara drygt 27 000 röster i riksdagsvalet. Sverige har över fem miljoner kvinnor.

Det finns alltså ingen anledning att koppla ihop Fi med svenska kvinnor, våra erfarenheter och vårt engagemang i #metoo. Frågan är väl snarare hur mycket man ska bry sig om ett parti som får 0,4 procent av rösterna? Blankröstarna är nästan dubbelt så stora. Vem skriver om dem?

Tanken att jag som kvinna i förtvivlan över vad som kom fram under #metoo automatiskt greppar en valsedel bara för att det står ”Feministiskt” på den är direkt kränkande.

#Metoo handlar ju inte om rätten att bilda ett knäppskalleparti utan förankring i verkligheten. Inte om att kunna göra smala feministiska filmer att visa på festivaler där män inte är välkomna. Det handlar om avslöjandet av sexuellt förtryck i mitten av samhället, på arbetsplatser och i sammanhang där alla ska kunna delta på lika villkor.

 

Det är de etablerade partierna som efter #metoo måste skärpa sig, släppa fram kvinnor, och behandla dem likvärdigt.

#Metoo avslöjade sexuella övergrepp på kvinnor inte bara i ett mansdominerat parti som Sverigedemokraterna, utan även, häpnadsväckande nog, i de ”feministiska” Vänsterpartiet och Miljöpartiet. #Metoo visade att ”feminism” som en politisk etikett kan vara något helt annat än att respektera kvinnors mänskliga rättigheter.

Det verkar inte särskilt konstruktivt att fly till Fi om man blivit kladdad på i något av de partierna. #Metoo handlar snarare om att avslöja och få till en förändring.

Ebba Busch Thor gick genom rutan, gjorde genombrott som partiledare, och ökade stödet för Kristdemokraterna.Foto: OLLE SPORRONG

Under slutet av valrörelsen hörde jag gång på gång omgivningen prata om ”Ebba, Ebba, Ebba”. Ebba Busch Thor gick genom rutan, gjorde genombrott som partiledare, och ökade stödet för Kristdemokraterna.

Att Gudrun Schyman vevar på som vanligt, är inget framsteg för kvinnors plats i samhället. Det är status quo. Att Ebba Busch Thor kliver fram på ett självklart sätt i ett parti som många velat kalla kvinnofientligt, är en landvinning för kvinnors mänskliga rättigheter. En kvinnas rättighet är nämligen inte bara att vara en vänsterinriktad person som kallar sig ”feminist”, utan att vara precis vad som helst.

Hur påverkade #metoo Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna? Varför inte göra en djupanalys av det?

 

Lysande Fonda

Hollywood startade #metoo, och visar vägen igen. Starkt lysande stjärna är Jane Fonda, 80. Egen tv-serie, ”Grace and Frankie” på Netflix, kärlekskomedin "Book club" på bio, och 24 september har dokumentären ”Jane Fonda in five acts” premiär på HBO. Regissör är Susan Lacy som skapat dokumentärserien ”American masters”.

 

Rolig Bergen

En eftermiddag sitter jag med massa andra kvinnor och skrattar åt ”Book club”, där Jane Fonda har sällskap av Candice Bergen, 72, Diane Keaton, 72, och Mary Steenburgen, 65. De läser ”50 nyanser av honom”, har snygga kläder och massor av sex. Candice Bergen är fantastiskt rolig som federal domare som börjar nätdejta. 

 

Badass Hathaway

Hollywoods andra fullträff är ”Ocean's 8”, där Sandra Bullock, Cate Blanchett, Rihanna med flera utför en spektakulär juvelstöld. Tjejgäng mellan 15 och 75 går och ser den, njuter och väntar på uppföljaren. Bäst är en riktigt badass Anne Hathaway och Nathanya Alexander som spelar Rihannas lillasyster.