Dagen efter händelsen hade blommor lutats mot familjens husfasad. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNDagen efter händelsen hade blommor lutats mot familjens husfasad. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagen efter händelsen hade blommor lutats mot familjens husfasad. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker när de undersökte platsen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPPolisens tekniker när de undersökte platsen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisens tekniker när de undersökte platsen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Britta Svensson

Ordet ”mord” behöver inga förskönande omskrivningar

Publicerad

När någon med uppsåt dödar andra i sin familj är det mord.

Man bör inte ta bort skulden från gärningsmannen genom att kalla det "familjetragedi".

Att själv ta sitt liv befriar inte en mördare från ansvar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fyra personer har hittats döda i en villa i Bjärred. Två vuxna och två barn, enligt polisens uppgifter.

– Vi jobbar efter den tesen att detta är en familjetragedi, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region syd.

 

LÄS MER: Döttrarna låg döda i hemmet – rektorn: "Familj i djup kris"

Det är konstigt att polisen envisas med att använda det ordet. Det betyder egentligen bara något för dem själva, och är mycket stötande när det används mot allmänheten.

För polisen betyder "familjetragedi" ett eller flera mord där de inte behöver leta efter den som gjort det. Gärningspersonen har tagit sitt eget liv, efter att ha dödat andra i sin familj. Det finns ingen att spana efter, ingen att lagföra. 

En familj hittades på tisdagen död i en villa i Bjärred.Foto: / MIKAEL NILSSON

Det är säkert viktigt för polis, åklagare och rättsväsende att ha ett internt språkbruk som betyder att de inte behöver jaga en mördare. Men för oss andra är ordet obegripligt. Det fasansfulla brottet mord behöver inte några förskönande omskrivningar.

Mord på barn är det värsta brottet av alla. Så fruktansvärt att ha tagit de här två barnens liv. Skulden finns där, även om gärningsmannen är död.

Senast användes ordet familjetragedi av Dagens Nyheter för att beskriva vad som hände i Gårdsten i Göteborg i somras när en mamma dödade sina tre barn mellan två och åtta år och sen tog sitt liv. Det kallades en "familjetragedi som utspelade sig" och att "tragedin tog fyra människors liv".

Det är ett otroligt konstigt sätt att beskriva ett berått och planerat mord på tre försvarslösa människor. Det var en mördare som tog tre liv, och sen sitt eget.

"Utökat självmord" är en annan förskönande omskrivning för den här typen av mord. Det användes när en eller båda föräldrarna dödade sina fyra barn under åtta år i en lägenhet på Södermalm i Stockholm 1990, och tog sina egna liv tillsammans med dem.

– Vi jobbar efter den tesen att detta är en familjetragedi, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region syd.Foto: / MIKAEL NILSSON

Jag vet inte varför vi envisas med att hitta på de här orden. Ett självmord kan aldrig vara utökat, det kan bara utföras på en enda person. Sitt eget liv rår man över. Men att mörda andra människor kan aldrig införlivas i den egna tragedin. Den rätten har ingen.

– Det handlar om att det finns ett enormt stort sorgearbete för de familjemedlemmar som finns kvar, säger Ewa-Gun Westford.

Det är klart att det som hänt är en tragedi för de anhöriga. Men det finns inte något förmildrande i att mörda sina egna barn, eller att ta sitt eget liv efter att ha gjort det. Den som beslutat att ta sitt eget liv har alltid makten att låta bli att ta andras. Att låta barnen och andra anhöriga leva.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag