Britta Svensson

Varför hata Blondinbella?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Hon har varit i tidningarna nästan varje dag i sommar. Isabella Löwengrip, 17, säger att hon "tvingas leva med dagliga hot".
Ni som är äldre kanske aldrig har hört talas om henne. Be då närmsta barnbarn att gå in på www.blondinbella.se på sin dator och visa dig.
Jag lovar att du som är kvinna kommer att känna igen klädtipsen modebloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip ger sina läsare. Tips som det här, under rubriken "Mina vardagskläder":
"Investerar man i några koftor, baströjor, bekväma jeans/chinos och sjalar/ skärp/smycken så går det lätt att variera en snygg vardagsoutfit och man har alltid något att ha på sig i skolan/jobbet. Och vet ni? Det blir aldrig omodernt".
Det låter som ett klassiskt tips av en typ som damtidningarna kört med de senaste 50 åren.
I övrigt skriver Blondinbella om hur det är att gå i skolan och vad pojkvännen gillar för godis. Hon visar också bilder på sig själv i olika klädkombinationer.

Där ungefär kunde
mitt engagemang för Blondinbella ta slut. Jag tillhör trots allt inte målgruppen. Om det inte vore för hatet.
"Det kommer hot varje dag i olika grader. Att de har sett mig på ett speciellt ställe och att jag ska akta mig... jag skulle inte kunna göra allt som andra ungdomar gör, som att tälta på Hultsfred", sa Isabella Löwengrip i Expressen i veckan.
Hon berättar att hoten och övergreppen gjort att hon funderar på att lägga ner sin blogg som är Sveriges största med en halv miljon besökare i veckan.
Flera händelser har satt henne i fokus i sommar, bland annat när en man försökte träffa hennes huvud med en glasflaska i Kungsträdgården i Stockholm under fotbolls-EM. "Det var tjejer i min egen ålder som skrek att de skulle hoppa på mig och slå ned mig så deras pojkvänner fick hålla fast dem för att de inte skulle komma fram", berättade Isabella Löwengrip efteråt.

På nätet finns en hata-Blondinbellablogg som drivs av tre killar. Påhoppen är grova och handlar mest om hennes utseende.
"Sverige behöver inte fler dumma blondiner som förebilder, det vi behöver göra är att hjälpas åt att förhindra dumma små tjejer som Blondinbella... vi måste hjälpas åt att hålla dem utanför rampljuset" skriver en ung kvinnlig krönikör (mörkhårig) i Kristianstadsbladet.
Varför hatar du Blondinbella? Är det för att du tycker att hon är ful, att hon är moderat, eller för att hon skriver för mycket om märkesväskor? Tror du verkligen det? Och varför visar du ditt hat så öppet och ogenerat?
Är det för att du vet att i Sverige är det okej, till och med en del av kulturen, att mobba och trakassera tjejer som sticker upp, som vågar ta ton och ta plats? För att du vet att du har många med dig, både killar och tjejer, när du angriper någon som "tror att hon är något"?
Är det för att du vet att du har många vuxna med dig, vuxna som byggt upp en skola där ett av de viktigaste inslagen är att tjejer ska veta sin (underordnade) plats? Vuxna som tycker att mobbning är tillåten om man kan sätta etiketter som "moderat" eller "kommersiell" på offret?
Du tror att du hatar Blondinbella för att hon står för något som hela din själ vänder sig emot. Men du vet innerst inne att det inte är sant.
Du hatar Blondinbella för att du hatar dig själv.
Har du någonsin funderat på att ta tag i det, i stället för att ge dig på andra?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag