Britta Svensson

Britta Svensson: Svaret på frågan om orsaken till SD:s framgång blev glasklar

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag blev journalist på grund av pyromanen som härjade i min barndom. Varje gång brandlarmet tjöt kastade jag mig på cykeln för att se var det brann.

Medan jag verkligen kunde förutse Feministiskt initiativs framgång i mitt grannskap och min bekantskapskrets, blev jag överraskad av SD:s siffror. Vad var det egentligen som hände?

Efter EU-valnattens krönika med rubriken "Vi måste möta SD" har jag fått hundra mejl från människor som röstade på Sverigedemokraterna. Även om min mejlkorg inte är ett opinionsinstitut kanske den ändå kan ge en bild av de sverigedemokratiska väljarna.


Ungefär 40 procent av mejlen är nedsättande, rasistiska eller främlingsfientliga. Tonen och argumenten är den jag känner igen sen lång tid tillbaka. Kärnväljarna?

Resterande 60 procent håller en resonerande, saklig ton. Ett helt nytt inslag i min mejlkorg.

Jag förstår att man vänder ryggen till när man stöter på öppen rasism och grov främlingsfientlighet. Men om min enkla statistik stämmer, bör det finnas möjligheter för dem med andra åsikter, politiker, opinionsbildare, lärare, grannar och arbetskamrater, till ett utbyte av tankar i 60 procent av mötena med en sverigedemokratisk väljare.

Mejlarna uttrycker irritation över upploppen i Husby och gängskjutningarna i Göteborg, upprördhet över tiggare och kritik mot EU. Dessutom säger de att de retat sig på störningarna av SD:s valmöten. Men det kan inte räcka som förklaring till SD:s ökade siffror.


De 12 procent som väljer att uttrycka sig nedsättande om mig i sina mejl tar fasta på att jag skrev att mitt valdistrikt ligger på Södermalm i Stockholm där bara 3,5 procent röstade på SD. Och de har rätt, där behöver jag aldrig ta debatt om något annat än bokningsreglerna för bostadsrättsföreningens festlokal.

Men just nu är jag på en plats där SD i söndags blev största parti, från att i EU-valet 2009 varit det sjunde största.

En stor omvälvning. Även i bygden runtomkring har SD gått fram kraftigt, ända upp till 30 procent i vissa byar. Så jag kastar mig på cykeln för att ta reda på varför.


Allt det som uttrycks i mejlen till mig kan inte förklara den här enorma ökningen för SD, just här. Det måste finnas något annat, som ser ut som ett stort frågetecken när man betraktar siffrorna på avstånd.

Och det tar inte särskilt lång tid att hitta svaret.

Det senaste året har Migrationsverket ordnat boenden för flyktingar, främst från Syrien, här på min sommarort. I grannkommunen med rekordstöd för SD, 24 procent, försökte partiet förgäves stoppa ett boende för nio ensamkommande flyktingbarn.

En annan grannkommuns SD-avdelning har lagt ut en bild på en hop burkaklädda kvinnor på sin hemsida och texten "Dom vill gärna fylla på med fler flyktingförläggningar. Bara SD är emot".

"Jag tar debatten med mina grannar varje dag", säger en person som är aktiv i en grupp som stöder flyktingarna. SD:arna har verkligen rätt i att det är viktigt att befinna sig på rätt plats. Svaret på frågan om orsaken till SD:s valframgång blev alldeles glasklart när jag cyklade nära.