Britta Svensson

Nu kan Maria Larsson aldrig få tillbaka sin förlorade heder

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Vanvårdade barnhems- och fosterbarn får ingen ekonomisk ersättning, bestämde regeringen efter fem års utredning. Nu försöker de backa. Men katastrofen är ett faktum.
Man hade kunnat låta dessa människor lida i det tysta. Det är de vana vid sen decennier. I stället uppmanades de av staten att lämna sina livsberättelser.
1030 personer gjorde det.
De hade föräldrar som inte kunde ta hand om dem. De omhändertogs av samhället som lämnade ut dem till pedofiler, sadister, våldtäktsmän och barnmisshandlare. Även de som lyckades överleva och skaffa sig ett liv bär på sår inombords som aldrig läker.

De här berättelserna finns i statens offentliga utredning 2009:99, "Vanvård i social barnavård under 1900-talet".
Kapitlen har rubriker som "Fysiskt våld med tillhygge", "Såld för sexuell aktivitet" och "Bisarr vanvård". De fem experterna i utredningen skrev att berättelserna "trotsar våra mörkaste fantasier".
De här berättelserna från 1920 och framåt handlar inte om alla som hamnade i fosterhem och på barnhem den här tiden. De flesta fick det bra.
Men en grupp utsattes för så svår vanvård att om förhållandena avslöjades nu, skulle det bli rättegång mot förövarna och skadestånd. Senast häromdagen åtalades fosterföräldrar i Svenljunga för grov fridskränkning av ett syskonpar som placerats hos dem.
När man i andra länder gett skadestånd till misshandlade barnhemsbarn så har utgångspunkten varit att rättsliga processer för var och en inte varit möjliga. Övergreppen har legat för långt tillbaka i tiden. I utbyte mot att den drabbade avstått från att driva sin sak på annat sätt, har man betalat skadestånd efter förenklade utredningar där den enskildes berättelse varit det viktigaste.

Det har fungerat till exempel i Norge, landet där man klarar att hantera de svåraste saker. Där kan barnhemsbarnen sen 2006 få både oppreisning i sin kommun och rettferdsvederlag av staten. Båda orden betyder - pengar.
Allt detta fanns i bakgrunden när 1030 svenskar berättade vad som drabbat dem. De gjorde det inte för att få andra att snyfta eller tycka synd om den. Inte heller för att de ansvariga skulle rycka på axlarna och säga "än sen?".
I januari förra året, när utredningen lades fram, skrev jag: "Ge fosterbarnen pengar. Ingen mer långbänk. Inget funderande. Snabba cash. Nu."
Om Maria Larsson hade lyssnat hade hon mått betydligt bättre i dag. Nu kan hon aldrig få tillbaka sin förlorade heder.

För vem ska engagera sig för de människorna om inte regeringens kristdemokratiska barn- och äldreminister gör det? Vad får hon för trovärdighet när hon i stället dagen före 11 september släpper nyheter att det inte blir några pengar? För att den ska dränkas i strömmen av minnesartiklar om terrorattacken mot World Trade Center?
Maria Larsson talar om svårigheten att göra detta rättvist. Men det finns ingen rättvisa i den här saken.

Det finns bara en liten möjlighet att göra världen lite mindre orättvis för några svårt drabbade människor.
Det verkar ganska enkelt att börja med att betala ut skadestånd till dem som redan lämnat trovärdiga berättelser att de vanvårdats. De är ju trovärdiga, enligt statens egen offentliga utredning 2009:99.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag