Britta Svensson

Nej det handlade inte bara om Toblerone...

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som

om det blir Mona. Mona Sahlin ligger bäst till som socialdemokraternas nya partiledare och då kommer den där chokladbiten upp på bordet igen. Det påpekas om och om igen, på ledar-, debatt och kultursidor att Mona Sahlin inte fick bli socialdemokratisk partiledare på 90-talet på grund av "en Toblerone". Feminister påstår gärna att denna chokladbit var den löjliga ursäkten patriarkatet använde sig av för att göra sig av med en kvinna som hotade att ta makten. Så inför Sahlins comeback tänkte jag att det kunde vara intressant att kolla upp saken.

Var det verkligen

en Toblerone det handlade om? Det var intressant att upptäcka att första artikeln om den nyutnämnda arbetsmarknadsministern Mona Sahlin avslöjade, i förbigående, att hon haft svart dagmamma. Det var inte något som fällde en minister på den tiden (1990). Inte heller att hon struntade i att betala tv-licensen (1993). Nej, Mona Sahlin var 1995 den enda och ohotade kandidaten till att ta över efter Ingvar Carlsson. Då avslöjade Expressen att Sahlin, som då var vice statsminister, tagit ut tusentals kronor i kontanter på sitt betalkort som hon hade i tjänsten för att betala arbetsresor och andra omkostnader. Hon hade också köpt kläder och hyrt bil privat och använt kortet på semestern för tiotusentals kronor. När hon krävdes på pengarna struntade hon i att betala, ofta i månader. Inte förrän Expressen skrev om dessa otillåtna "lån" av skattebetalarnas pengar slutade Mona Sahlin att missbruka sitt kort.

Det kom också fram

att familjen Sahlins ständiga P-böter ofta gick till kronofogden. Och att de aldrig betalade dagisavgifterna i tid. Hur hemskt allt detta var kan ni ju själva bedöma, med dagens glasögon. Men det handlade i alla fall inte om en Toblerone. Det var faktiskt två. Sahlin utnyttjade på ett mästerligt sätt ett av de kvitton som grävts fram när hon, iklädd vit blus, "talade ut" under en direktsänd presskonferens som drog en miljon tv-tittare mitt på dagen. - Jag köpte två Toblerone, blöjor och cigaretter, sa Mona Sahlin med en obetalbar min av sårad oskuld, och menade att det förstod väl alla att det var privata utgifter som hon tänkte betala någon gång när hon fick tid. Hon lyckades med att sudda ut den arroganta bild som framtonat tidigare, när hon förklarat sitt kortmissbruk med att "jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra".

Ja, det gick så bra

att när hon tog "time-out" trodde de flesta att Sahlin-affären skulle blåsa över. Då avslöjade Expressen var denna "time-out" ägt rum. Mona Sahlin hade tagit hjälp av kungens svåger Tord Magnuson och flugit med familjen till Mauritius, som på den tiden kallades "ett av världens dyraste turistmål". Kostnaden för att ha med en assistent och två livvakter på flyget och det femstjärniga lyxhotellet stod skattebetalarna för. Efter denna närmast bisarrt osannolika resa var det slut med Mona Sahlin - för den gången.

Nu är hon tillbaka,

och kommer den närmaste tiden att få gå en tuff match mot dem i de egna leden som minns det ovanstående mycket väl, och som enligt Dagens Nyheter anser att hon är "alltför slarvig, opålitlig och grund" för att bli socialdemokraternas ledare. Det ska bli kul att följa den striden. Alla gillar ju en fajter. Och att lyckas förvandla ovanstående katastrof till något även framstående samhällsdebattörer numera avfärdar som "en Toblerone" måste ju vara den mest skickliga manipulation av historien som en svensk politiker någonsin lyckats med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag