Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Britta Svensson

Listar SD sina egna hot i stället för andras?

Publicerad
Uppdaterad
SJÖBO. Sverigedemokraterna verkar så trista, som en gnällig rasist till granne man hade 1989. Men nu studsar man. Håller Sverige verkligen på att tas över av muslimer?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Var tvungen att åka till Sjöbo för att kolla.
Insvept i sju plusgrader och ulliga grå moln står det svenska flyktingmotståndets urhem kvar där det alltid har stått. Mitt på den skånska slätten. Någon påverkan från islam kan inte skymtas.
Zorina blomsterhandel säljer gravkransar till Allhelgona och Systemet på Östergatan Renat.
Alla jag möter pratar bred, obegriplig skånska.
De massinvandrade muslimerna kanske gömmer sig inomhus? Jag kikar in i några portuppgångar, men hittar bara Jönsson, Persson och Nilsson.
Var än alla de vilt barnalstrande muslimska kvinnor som Sverigedemokraterna pratar om föder, så inte är det på Ystad BB. Bara Anton och Maja på Allehandas bebisbilder.
Mysteriet tätnar.
Det var ju inte så att SD-ledaren gjorde några geografiska avgränsningar i sin debattartikel, han talade om Sverige.
Om Sjöbo. Om att Sjöbo hotas av ett tiotal muslimska terrororganisationer, krav på införandet av sharialagar och muslimska våldtäktsmän.
Jag kollar brottsligheten i Sjöbo och hittar mest svenska män med missbruksproblem. Och en svensk tjej som falskeligen anklagat en svensk man för våldtäkt.
Närmar mig förhoppningsfullt den enda invandrare jag ser, grönsakshandlaren på Gamla torget. Men han nekar till att ha invaderat Sjöbo. Säger att han bor i Malmö och bara åker hit varje dag för att sälja grönsaker och frukt.
Köper gudomliga clementiner och en kasse grönsaker för 50 spänn. Riktar in mig på simhallen i stället.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson har Sjöbobadet separata badtider för män och kvinnor och könssegregerad simundervisning. Hittar bara reklam för könsblandat discobad i "nersläckt simhall med massor av bra musik" för årskurs 1-4 under höstlovet.
Höstlov? Hur kan de ha det i Sjöbo? När det är "avslutningen på Ramadan" vi firar, enligt SD?
Hittar ETT bevis för att en av Jimmie Åkessons teser stämmer. Lövestads skola har haft skolavslutning under träden bakom skolan i stället för i kyrkan. Den kvinnliga rektorn fick två dödshot av nynazister, de ska "plocka henne" om hon inte slutar med detta.
Listar SD sina egna hot i stället för andras? Tanken slår mig.

Jag går in på Ica för att leta efter ritualslaktat kött som Åkesson påstår "erbjuds i frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött".
Ser fram emot att få smaka denna nymodighet.
Ica Maxi Sjöbo har en enormt lång disk med färska produkter från djuret gris. Förutom fläskkotletterna och karrén, fleskesteg av dansk typ, marinerade kamben och, hej Anna Anka, broskben från svin i ett och ett halvt kilo stora bitar.
Vilka ritualer man tar till när man äter grishjärta och rimmad svintunga vet jag inte. Men priset är bra, 34,90 kilot.
Går till frysdisken för att hitta ritualköttet. Där ligger de staplade, de osannolika produkterna "Grisknorr, fryst", "Grisfötter, frysta" och "Istra". Det sistnämnda går inte ens att googla, men ser ut som vita fettklumpar.
Jag ger upp, köper två bananer och lämnar Sjöbo. Den muslimska invasionen tycks ha kommit av sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag