Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Britta Svensson: Har det fullständigt gått er förbi att alla människor är lika värda?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ny krönika varje fredag

TWITTER: twitter.com/brittasvensson

Vad tar det åt er?

Har ni glömt Martin Luther King, Rosa Parks och medborgarrättsrörelsen?

Har det fullständigt gått er förbi att alla människor är lika värda?

Rasism är fult, dumt, trist, ohyfsat och för det mesta olagligt.

Det sägs så mycket hela tiden, men ibland tycker jag att det liksom klingar till av en ren ton. En sanning sägs. Någon skrev att "alla människor är rasister". Ja, jag tror faktiskt att det är så, mer eller mindre.

I stället för att tävla om vem som är mest anti-rasistisk, kan vi utgå ifrån att vi är lika usla allihop, i grunden. Även en inbiten globetrotter kommer någonstans ifrån, och är född med vissa värderingar. Ingen hinner leva i och lära sig förstå varenda lokal kultur som finns på jorden. Vissa saker gillar man inte, och då är det väldigt enkelt att dra en grupp människor över samma kam. Att generalisera, och därmed tänka en rasistisk tanke.

 

Att tänka en tanke är inte förbjudet. Det är när man rör sig på gator och torg, när man talar med andra och skriver saker som läses av andra, som det krävs mer av en civiliserad människa.

Det är väldigt mycket civiliserade människor inte gör. Man onanerar inte offentligt, man skiter inte på gatan, man går inte nära inpå folk man inte känner. Och man yttrar inte rasistiska tankar. Ska det vara så svårt att fatta? Eller har all rasistisk smörja på nätet fått er att tappa känslan för vad man gör och inte gör?

Även om alla människor är rasister så agerar inte alla offentligt som rasister. Att inte alltid säga det man tänker är vad som skiljer en grottmänniska från en civiliserad person. Det är vad som skiljer människor som förtjänar att leda Melodifestivalen från dem som inte förtjänar det. Från människor som kan sitta i riksdagen från dem som inte har där att göra.

På senaste tiden har vi, tyvärr, träffats av den ena rasistiska spyan efter den andra.

Det är som om Martin Luther King aldrig har funnits. Som om Förintelsen aldrig har ägt rum. Som om Rosa Parks aldrig satt sig längst fram i bussen. Det som alla tycktes överens om på 60-talet, nämligen att alla människor är lika mycket värda, gäller plötsligt inte längre.

 

Plötsligt yttrar olika offentliga personer ordet "svarting". Folk skickar mejl till mig som innehåller formuleringar som jag som sjuåring, för 50 år sen, lärde mig in i märgen inte var gällande, gångbara, giltiga eller hur man nu vill uttrycka saken. Formuleringar som är fel. Som är rasistiska. Som en massa hjältar kämpade emot, över hela världen.

Sen har vi dem som anser att "judar" är en särskilt avgränsad grupp människor. Och de anser att de ska hatas.

Det var väl ungefär samtidigt, för 50 år sen när jag var tillräckligt gammal för att börja läsa tidningen, som jag begrep att fruktansvärda brott begåtts mot människor som buntats ihop som "judar" och avrättats.

 

Vad är det egentligen som har hänt? Har denna stinkande göl av öppen rasism alltid funnits, eller har den formats den senaste tiden? Vad är det som gör att ni är så många som så gärna offentligt vill spy ut er rasism?

Rasistiska åsikter är så oerhört ointressanta. De berättar ingenting. De bygger aldrig på fakta. De är bara trista spyor som ibland stänker på andra men framför allt skitar ner dem som vräker ur sig dem.