Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Britta Svensson: Filippa är ingen "first lady"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Foto: NORDSTRÖM CORNELIA

När Göran Persson och 

Anitra Steen var nykära och gullade som värst i varenda tidning sa författaren Kristina Lugn att "det är ju snudd på att man undrar om Göran och Anitra är med i en såpa eller om de finns på riktigt". Precis så var det. Nu vill alla att Fredrik och Filippa Reinfeldt ska visa upp sitt hem, sina barn och tala ut ännu mer om hur de har det med sin "älskog" (det betyder sex, men genom att använda det fina gamla ordet fick Expressens Cecilia Hagen, mycket listigt, Filippa att berätta att det är en av hennes favoritsysselsättningar). Ska ni bli en dokusåpa? Fundera på saken, Fredrik och Filippa, jag vill att ni verkligen gör det.

Jag vet inte varför

 Filippa Reinfeldt ställt upp på "personliga" intervjuer sen det blev klart att hennes man ska bli statsminister. Om jag hade varit hennes medierådgivare hade jag sagt nej. Jag hade sagt: Prata bara politik. Överlista mediernas dokusåpadramaturgi som av någon outgrundlig anledning, i världens mest jämställda land, just nu vill göra dig till ett bihang. Sveriges statsministerfruar har alltid haft kvar sina vanliga jobb och bara synts till då och då bredvid maken på någon kungamiddag. Lisbet Palme, Mia Bildt, Ingrid Carlsson - ingen kom på idén att fråga dem när deras män blivit utsedda, "Är detta en av de sista dagarna på jobbet?"

Ändå ställer Aftonbladet 

frågan till Filippa Reinfeldt, när hon just blivit omvald till kommunalråd i Täby med egen majoritet. Vi på Expressen har inte varit bättre. Plötsligt verkar en massa journalister tro att Filippa Reinfeldts man valts till president och att hon själv blivit First Lady, en person med egen stab, budget och arbetsuppgifter så som varande gift med landets ledare. Plötsligt får hon sin dödsdom som yrkeskvinna: "Som kommunalråd i Täby utanför Stockholm är hon mån om "sitt" centrum. I alla fall än så länge."

När Filippa Reinfeldt förnekar

 att hon ska sluta som kommunalråd får hon den reptil-snabba följdfrågan: "Vem bestämmer det?"  (I dokusåpamanuset ingår tydligen att Sverige är en talibanstat där kvinnor inte längre rår över sina egna yrkesliv.) Mer ur samma artikel: "Filippa Reinfeldt betonar flera gånger att rollen som "first lady", i alla fall i Sverige, inte är ett ämbete i sig. Ingen identitet." Men ursäkta, vet vi inte alla att det i Sverige inte är något som helst jobb att vara "statsministerns fru"? Kunde inte reportern frågat någon på samhällsredaktionen? På ledarredaktionen? Vaktmästeriet? I stället får Filippa Reinfeldt frågan hur det känns att vara "rikets första dam". När hon fortsätter med att framhärda att hon inte är det, frågar reportern: "Du menar att drottningen är det?" Men att drottning Silvia är rikets första dam är ju knappast en åsikt Filippa Reinfeldt råkar ha, utan fakta.

I verklighetens Sverige 

är det drottningen, statschefens fru, som fyller alla roller som till exempel frun till statschefen i USA, presidenten, har. Ändå står det om Filippa Reinfeldt: "Aktuell: snart som rikets första dam", att hon har en "ny roll" och att hon "efter makens valseger inte kan, ens om hon skulle vilja, slippa ifrån uppdraget." Problemet är bara att det inte finns något uppdrag. Men vad spelar det för roll när allt ändå bara är ett nytt avsnitt av "Big Brother"? Där det är helt okej att fråga Filippa Reinfeldt, en av få kvinnor under 40 som leder en stor svensk kommun: "Och maken, har han något att säga till om i älskogsfrågan?" Fick Aina Erlander någonsin den frågan, tro?