Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Britta Svensson: Det är en chock, en sorg

Foto: Klas Sjöberg

Han kallades riksdagens ensammaste man.

Nu är William Petzäll, nyss fyllda 24 år, död.

En mammas förtvivlade kamp för sin son är över.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den politiska vilden i riksdagen var känd för sina svåra drogproblem.

Det spelar inte någon roll.

Det är en chock, och en sorg, när en så ung människa går bort.

På nätet finns William Petzälls efterlämnade ord, en intervju som Radio Sjuhärads reporter Nicklas Malmberg gjorde i början av sommaren. Lugnt och sansat och vältaligt berättar Petzäll om sitt liv med droger.

– Jag är en aktiv narkoman och jag tror aldrig att det suttit en sådan i riksdagen, säger han.

Han beskriver sig "som ett vandrande spöke" när han inte får sina droger. Och hur "jag blir bara William" när han får dem. Normal, som alla andra.

Han ger en stark, konkret, skakande bild av en narkomans helvete som är sällsynt. Var det någon i riksdagen som lyssnade när Petzäll ville berätta om sina och andra missbrukares erfarenheter?

Eller var det för jobbigt att få problemen så in på livet?

I inslaget från Radio Sjuhärad finns också Annika Petzäll med, Williams mamma. Samtidigt skrev hon i en debattartikel om sin sons situation:

"Läkare har sagt att jag ska ställa in mig på det värsta, att nästa gång han använder också kan vara den sista".

Hon uttrycker det ännu mer drastiskt i radiointervjun. Och nu har det värsta hänt. Det känns oerhört frustrerande att höra att läkare som finns till för att hjälpa, hade gett upp hoppet om en så ung person.

Om inte en riksdagsledamot kunde få vård för sina drogproblem, hur går det då för unga människor utan pengar och kontakter?

William Petzäll var engagerad i Svenska Brukar­föreningen, en ideell organisation som är för metadon­behandling av narkomaner. Petzäll säger själv i intervjun att han ville ha metadon utskrivet av läkare.

– Det är det enda som fungerat för mig, säger han efter att ha prövat metadon inköpt på illegal väg.

I intervjun med Anders Orrenius i tidningen ­Riksdag & departement, med rubriken "Riksdagens ensammaste man", sa han att han vill slopa den lag som gör det kriminellt att ha en olaglig substans i kroppen.

Han argumenterar också för legalisering av cannabis.

Var det åsikter som gjorde att de andra riksdagsledamöterna ville ha honom på avstånd?

Petzäll berättar om hur han lär känna andra narkomaner, sätter sig in i deras problem och lär sig mer och mer. Han säger till Radio Sjuhärad att det är en styrka som borde ge honom förtroende från de andra i riksdagen.

Det blev inte så. Och nu har den förtvivlade rösten som vittnade  om drogmissbrukets helvete  t ystnat.