Britta Svensson

Barnbarn är inte mor- eller farföräldrarnas ägodelar

Varje stund med barnbarnet är en underbar gåva, skriver Britta Svensson. Här med sitt ettåriga barnbarn.
Foto: Privat

Har man "rätt" till sitt barnbarn?

Svaret är nej.

Vill man ha total kontroll över något litet som man älskar, får man skaffa hund.

Barnbarn är inte mor- eller farföräldrarnas ägodel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Detta skriver jag trots att jag själv har barnbarn. Eller rättare sagt, jag skriver det därför att jag själv fått barnbarn. Varje stund med henne är en gåva, inget att ta för givet.

"Ingen ska snuvas på sitt barnbarn", skriver ordföranden i föreningen Saknade barnbarn i en debattartikel.

Hon påstår att en representativ sammanfattning av "alla de tragiska berättelserna vi har hört och läst" är en historia där en mormor eller farmor i två år förvägrats att träffa sina barnbarn för att hon har förstört ett av barnbarnens regnjacka.

Det är naturligtvis en totalfalsk bild av det som orsakar en så svår konflikt att banden mellan barn och föräldrar slits isär i flera led.

I en artikel i tidningen Senioren som Saknade barnbarn själva länkar till på sin hemsida står att brytningen oftast har en lång förhistoria. Den kommer sällan som en blixt från en klar himmel, och att ”säga upp” sina föräldrar är inget man gör lättvindigt, utan anledning.

Jag har precis haft hand om mitt drygt ettåriga barnbarn i ett dygn, och kan konstatera att med ett litet barn som inte är ens eget handlar varenda minut, både i vaket och sovande tillstånd, om tillit. Kan man som mor- eller farförälder inte leverera det, precis hela tiden, så kan man visst "snuvas" på sitt barnbarn.

Vilket hemskt uttryck, förresten. Hur kan föreningen på allvar använda det? "Snuvas" gör man väl på en löneförhöjning, eller på en utlovad rabatt i en affär. Det är ett slarvigt ord som handlar om att bli blåst på en belöning.

Mor- och farföräldrar har alltså bildat en förening för att de egna barnen har "snuvat" dem på guldkanten de förväntat sig på äldre dar? Den som de låtsas att de gjort sig förtjänta av genom att göra precis allt rätt, utom då det där med regnjackan?

Avsaknaden av insikt i hur det egna agerandet kan få konsekvenser är skriande.

Man börjar bygga relationen till sina kommande barnbarn den dag man träffar den som man skaffar barn med. Samvaron med partnern bygger relationerna i den familj man bildar. Man kan knappast få ett bra förhållande till sina barnbarn utan att ha ett som fungerar med sina barn. Och respekterar man sitt barn ser man också till att behandla barnets partner på ett bra sätt.

Allt detta är långt mer komplicerat än att hålla ordning på en regnjacka. Det vet alla mormödrar och farmödrar, morfäder och farfäder innerst inne.

Men en del av dem uttrycker att de struntar i sina barn eller svärsöner och -döttrar, men barnbarnen har de banne mig rätt att träffa! Föreningen Saknade barnbarns högsta prioritet är att ge mor- och farföräldrar rätt att föra talan i domstol om umgänge med sina barnbarn.

Det handlar knappast om stora barnbarn med egen mobil och busskort som själva sagt upp kontakten med mormor eller farfar. De visar en egen vilja, och då kan knappast de förfördelade äldre hota med familjerätten.

Det är de små som inte har egen talan som de självupptagna äldre vill komma åt, gärna genom juridiska tvångsmedel.

Men hur tror de egentligen att de söndertrasade relationerna med de egna barnen förbättras om de kommer viftande med en dom om rätt till umgänge med barnbarnen?

Kärleken till ett barnbarn är komplicerad. Den kan vara oerhört stark, men den är långt ifrån exklusiv. Det är många andra som ska dela på barnets tid och uppmärksamhet, föräldrar, syskon, kusiner, de andra mor- och farföräldrarna.

Ibland kanske de äldres behov av de små är större än tvärtom. Det finns tusen situationer, och jag tror att i princip ingen av dem ska lösas i domstol.

Brangelinas barn

Angelina Jolie och Brad Pitt har tre biologiska barn, Shiloh, 10, och tvillingarna Vivienne och Knox, 8, samt tre adopterade, Maddox, 15, Pax, 12 och Zahara, 11. Under vilka villkor har de här barnen egentligen levt? Fler och fler detaljer kommer fram och det ser oroväckande ut.

Lisette Schulmans son

I en högintressant intervju med vår Karin Sörbring berättar Alex Schulman om varför han skrivit boken "Glöm mig" om sin mamma. Hon bar på ett destruktivt arv som skadade både hennes barn och barnbarn. "Mitt livs största uppgift är att bryta det här arvet", säger sonen. Ord att ta till sig för många.

Fortsätt att skriva!

Ibland ramlar mejlen in med en sådan fart att det är svårt att hinna svara. Så jag vill bara slå fast en gång för alla hur viktiga era erfarenheter är. De ingår i den pågående berättelse om dagens Sverige som jag vill att mina krönikor ska vara. Jag läser alla mejl som är seriösa och inte har en anonym avsändare.