Britta Svensson

Att polisen måste rycka ut är inte konstigt

Publicerad

Det sägs att Sverige är en humanitär stormakt.

Men vad som är medmänskligt med situationen för stora delar av de 160 000 flyktingar som kom hit förra året kan man fråga sig.

Det tycks bara bli värre, och om ett år ska enligt inrikesminister Ygeman hälften kastas ut.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Salwa från Syrien, en rasande kvinna i Migrationsverkets väntrum i Filipstad, sammanfattade situationen i "Uppdrag granskning" i december förra året:

– Vem lyssnar på oss? Vi är inga kossor! Vi har flytt bomber, vi är inga djur och vi tog oss inte hela vägen hit för att bli trampade på.

Hon befann sig i ett kaos där Migrationsverket bara hade öppet två dagar i veckan med obefintligt kösystem. Långt innan id-kontroller infördes röt hon:

– Stäng gränsen! Ni måste ta ansvar för dem som redan är inne, för de är människor, inte djur. Jag är en av dem som inte vågar släppa ut min dotter utan har henne inlåst på rummet.

När reportern Lina Makboul frågade vad hon var rädd för, svarade hon:

– Det är inte bra människor på asylboendet. Vi har killar med stora psykiska problem.

Av de 162 000 människor som sökte asyl i Sverige förra året är 114 000 män och 48 000 kvinnor. I den siffran finns ofattbara 35 000 ensamkommande barn, till största delen pojkar, som inte ens i den dyraste boendeformen, HVB-hem, får den tillsyn som behövs.

Att det i denna människomassa begås brott och att polisen måste rycka ut är inte konstigt. Likhet inför lagen gäller, de som begår brott ska gripas, andra ska skyddas. På fyra månader har polisen registrerat 5000 händelser. Som jämförelse anmäls 20 000 brott om året i Örebro kommun med 145 000 invånare.

Men det måste vara fasansfullt att bo med sina barn på ett ställe där det finns brottslingar och våldsmän, och inte kunna ta sig därifrån. Det är väntan på besked i minst ett år som gäller, kanske mer.

Den rasande Salwa drog paralleller till hur det är att bjuda hem gäster:

– I ditt hem har du bara plats för tio personer, ditt hem klarar inte fler. Öppnar du upp för fler då? Du måste ju ta hand om dem som är här.

Den långa väntan på besked om man får stanna eller inte som uppstår när Sverige tagit emot fler asylsökande än systemet klarar av, framstår som tortyr. Om ett år ska närmare hälften få avslag på sina ansökningar. Då ska de lämna Sverige. Hur många poliser det behövs för att få ut 70-80 000 människor, många desperata, tror jag inte ens ansvarig minister Anders Ygeman orkar tänka på just nu.

Hade hon vetat hur det är här hade hon stannat i Syrien, säger Salwa i "Uppdrag granskning".

– Där dog vi snabbt, här dör vi långsamt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag