Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Att mörda ett barn är aldrig barmhärtigt

Många har lämnat blommor utanför familjens hus i Bjärred. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två barn är döda, och två vuxna.

Vi vet så lite, men polisen utreder misstänkt mord.

Förvånansvärt många som mejlar mig verkar tycka att föräldrar råder över sina barns liv.

 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att föräldrar mördar sina barn, och sen i många fall tar sina egna liv, har ofta tidigare haft en egen benämning inom polisen: "familjetragedi".

Senast i somras användes ordet av Dagens Nyheter för att beskrivas en mammas mord på sina tre barn, följt av självmord, i Gårdsten i Göteborg. Men många har länge varit kritiska till det ordet.

Journalisterna Kristina Edblom och Kerstin Weigl på Aftonbladet som prisats för sin granskning av mord i nära relationer, skrev 2009: "Sluta prata om familjetragedier, utvidgade självmord och barmhärtighetsmord. För de anhöriga är mord ett mord".

 

LÄS MER: Grannarna om flickorna: "I somras tjoade de i poolen" 

 

Efter att jag förde samma resonemang har jag fått många mejl från människor, som tycker att det är "förfärligt" och "grymt" att resonera så.

"Du beskriver personen som en förhärdad brottsling med ont uppsåt medan en del av oss andra tänker att dödar sina barn gör bara en helt igenom förtvivlad människa som saknar hopp och inte ser någon annan utväg", skriver någon.

Många som mejlar anser sig veta att bara psykiskt sjuka dödar familjemedlemmar, och dem ska man inte skuldbelägga.

Det är så otroligt besynnerliga sätt att tänka. Det finns massor av psykiskt sjuka människor som aldrig mördar någon, allra minst sina barn. Det finns många som mördar utan att vara sjuka. Man kan inte regelmässigt vifta bort mord på barn med att det är något som sjuka människor utan förmåga att ta ansvar sysslar med.

Det är att helt se morden på barnen ur gärningspersonens synvinkel.

Vem värnar barnen? Det är i Sverige nära nog straffritt att döda barn under sju månader, om man är dess mamma.

Bara kvinnor kan dömas för barnadråp, där straffet är mycket lägre än för mord. Tre år fick en kvinna som lagt två spädbarn i frysen. En kvinna som dödade sitt två månader gamla barn för några år sen fick till och med behålla sin läkarlegitimation efter en kortare tids rättspsykiatrisk vård.

Själv anser jag att detta är en föråldrad lag som borde tas bort. Den verkar färga av sig även på resonemang kring när föräldrar mördar äldre barn.

Det är förvånansvärt många som tycker att det är en intern "familjetragedi" som man inte ska lägga sig i. Anser föräldrarna att barnen måste dö, så är det deras ensak, tycks tankarna gå.

Det talas också om "barmhärtighetsmord".

Även detta uttryck träffade Edblom och Weigl på i sin granskning. Poliser som inte tyckte att det var mord, utan "dödande av barmhärtighet", när en åldrad man sköt ihjäl sin hustru.

Rubriken på deras artikel är "Morden som inte räknas".

De två flickorna som dog i Bjärred hade egen, okränkbar rätt till sina liv, som individer, utanför sin familj.

– Vi kommer att rannsaka oss själva, säger nu de ansvariga i kommunen där flickorna hörde hemma. Det är bra.