Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Att mobba kungen är direkt vedervärdigt

Kung Carl XIV Gustaf.
Foto: Charles Hammarsten
Kung Carl XIV Gustaf.
Foto: Charles Hammarsten
Kungen tillsammans med kungafamiljen under 70-årsfirandet.
Foto: Henrik Isaksson

Kungen har fyllt år och firats.

Men hur många förstår egentligen vad han gör – och vem han är?

Jag tror att de flesta vanliga människor fattar. Men ett gäng skribenter har ingen aning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att vilja ha republik i Sverige är en respektabel hållning. Det finns goda argument för det. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har det också i sina partiprogram.

Varför argumenterar de inte för det? För fram genomtänkta förslag på hur Sveriges statsskick ska ändras, monarkin avvecklas och republik införas. Hur de tio kungliga slotten ska tas om hand, vem som ska sköta Kungliga Djurgården och alla miljontals historiska kungliga föremål.

Varför är det ingen som utreder vem som ska vara statschef i stället för kungen, hur den personen ska väljas ut, hur den ska arbeta och vad det kommer att kosta?

Av svenska folket är 65 procent inte intresserade av frågan. De vill behålla monarkin. 24 procent vill avskaffa den.

Men varför inte arbeta för en förändring av opinionen, om man är politiker med visioner om att en republik som statsskick vore bättre för Sverige? Det är verkligen märkligt att inget parti gör det på allvar.

"Jag jobbar så gott jag kan"

I stället finns alla skribenter, tyckare och Facebookare som öser ur sig spydigheter, förolämpningar och rent enfaldiga okunnigheter om den nuvarande kungen. Att han nyligen fyllde 70 år och skött sitt uppdrag som Sveriges statschef i 42 år är inget som hindrar någon, tvärtom.

Kungen sa i tv-intervjun med Claes Elfsberg att han tycker att det är svårt att jobba när han hela tiden blir förlöjligad i medierna. Han uttryckte att det sliter hårt på hela familjen.

– Jag jobbar så gott jag kan efter min förmåga och kraft.

Den ena skribenten efter den andra låtsas som att de inte fattar vad kungen menade. "Att granskas och kritiseras hör till uppdraget", skriver Svenska Dagbladets Erica Treijs.

Men det var inte vad kungen talade om. Han talade om att bli förlöjligad.

Att kungahuset någon gång granskas är sällsynt och borde ske oftare. Många vet inte vad medlemmarna i kungahuset gör på jobbet eller vad pengarna de får från skattebetalarna används till.

Kritik kan så klart en statschef också få. Även bli förlöjligad. Det ingår i spelreglerna i en demokrati. Men det som den nuvarande kungen utsätts för är mobbning, inget annat.

"Människor borde veta bättre"

Han skrivs hela tiden om i förklenande och elaka ordalag av människor som borde veta bättre. En del verkar inte ha lika mycket emot monarkin som kungen personligen. Det är direkt eländigt.

"Att kungen titt som tätt spelar ut martyrkortet och säger att det är svårt att jobba när medierna hela tiden förlöjligar honom är förstås parodiskt", skriver Malena Rydell i Dagens Nyheter. I sin artikel påstår hon att "familjen Bernadottes uppdrag i vår tid är att utgöra ett slags public service-utbud i kändisvärlden".

Varenda tänkande människa i det här landet vet att det är fel. Kungens uppgift är att vara Sveriges statschef.

Otidsenligt? Kanske det, men då får medborgarna rösta fram partier som avskaffar detta system.

Direkt vedervärdigt

Att mobba, håna och ständigt förlöjliga den person som bara gör sitt jobb, så som det är formulerat av riksdagen, är direkt vedervärdigt.

En vanligtvis vettig skribent som DN:s Hanne Kjöller skriver att talmannen kan ersätta kungen, med argumentet att "Om det nu är bilden av kungligheter man gillar, så kan man väl låta krona på skalpen och ordensband vara en del av arbetsklädseln".

DN vill alltså att Sverige ska representeras inom och utom landet av Björn Söder iklädd kungakrona. Det tror jag inte ens att SD:s väljare ställer upp på.

Kungen har förstås inte krona på huvudet när han arbetar. Det är en av de första sakerna han förklarar i Elfsbergs intervju. Det brukar vara barn som tror det.